начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

ЗЗД

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗЗД

Мнениеот hamlet » 24 Юни 2005, 19:42

Колеги,имам нужда помощ!Може ли някои да ми обясни каква е разликата м/у чл.59 и чл.55-58(вкл.) от ЗЗД ?Интересуват ме отликите м/у тях и ако може да ми даде един пример за неоснователно обогатяване по чл.59.
Благодаря!
hamlet

Мнениеот проф.Кожухаров » 27 Юни 2005, 18:34

Чл.59 ЗЗД е субсидиарен по отношение на останалите, квалификацията на които е обусловена от съвсем конкретни хипотези. Ама прочети учебника, де.
проф.Кожухаров

Мнениеот enigma » 27 Юни 2005, 18:44

Точно така, професоре.

Аз мога да добавя, че знам само за един практически пример на иск по 59 ЗЗД. При сегашната уредба е много възможно да се заведе иск за сумата по договор при неизпълнение и едновременно с това да се поиска принудително изпълнение по ЗЗ като несъдебно изпълнително основание, който е издаден по този договор с гаранционна цел. В производството по ЗЗ не можеш да правиш вързажения по каузалните правоотношения, а по иска пък не можеш да правиш възражения от абстрактните такива. В резултат може да ти направят изпълнение по ЗЗ и междувременно да те осъдят и по каузалния договор. И двата акта са валидни и произвеждат действието си, въпреки, че чисто житейски става въпрос за една и съща сума. Затова не влизат в никоя хипотеза по 55-58 и остава само 59 ЗЗД.
enigma

Мнениеот surfi » 20 Юли 2005, 12:33

enigma, защо не поясниш кое според теб е извън съд. изпълнителното основание за да издаде съда и.л. по чл.59 ЗЗД, че нещо неразбирам
surfi

Мнениеот enigma » 20 Юли 2005, 17:00

Например - имаш ЗЗ, издаден като гаранция по договор за заем, и както някои съдии не приемат, че отбелязването, че ЗЗ е издаден като гаранция, има правно значение /или ако не е направено такова отбелязване/ то няма проблем да образуваш изп. дело въз основа на ЗЗ като несъдебно изпълнително основание, като паралелно заведеш и иск по договора за наем. Тогава е много възможно да се направи принудителн изпълнение по ЗЗ и да получиш осъдително решение за заема - там също ще следва да се плати.

На практика става две плащания за едно и също нещо - сумата по договора за заем и тогава остава другата страна да води иск по 59 ЗЗД за едната сума, защото и двете основания са и си остават валидни, но въпреки това има неоснователно обогатяване.
enigma

Мнениеот surfi » 20 Юли 2005, 18:07

Мерси за пояснението, нещо съм недочел първия път, а иначе си абсолютно права, аз съм имал два такива случая.
surfi

Назад към Взаимопомощ