начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Криминално проявен - Работа

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Криминално проявен - Работа

Мнениеот neuk11 » 11 Авг 2014, 14:55

Какви работни места не може да заема криминално проявено лице?
neuk11
Нов потребител

Re: Криминално проявен - Работа

Мнениеот ilian_todorov » 11 Авг 2014, 15:00

neuk11 написа:Какви работни места не може да заема криминално проявено лице?

Криминалната регистрация не може да бъде причина за отказ за назначаване на работа.
Не ми е ясно и как ще те усетят, че я имаш.
Последна промяна ilian_todorov на 11 Авг 2014, 19:48, променена общо 1 път
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот TheOldMan » 11 Авг 2014, 19:29

Ооо, може и още как...
В системата на МВР - забравяш. В почти всички фирми, занимаващи се с охрана - също.
Предполагам че всяка една поне малко уважаваща себе си фирма няма да назначи осъждан човек за счетоводител, касиер или каквато и да е друга длъжност която има по-сериозна материална отчетност. И никоя правозащотна организация не може да каже нищо против такова решение на собственика на фирмата.
По обясними причини пердполагам такъв човек няма да може да си намери работа в училище, детска градина или каквото и да било нещо, свързано с работа с деца.
По едно време имаше някаква идея за изискване водачи на таксиметрови автомобили да са с чисто съдебно минало, не знам какво стана накрая.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 11 Авг 2014, 19:36

Само да попитам - какво точно влага питащият в израза "криминално проявен"?

TheOldMan написа:...........Предполагам че всяка една поне малко уважаваща себе си фирма няма да назначи осъждан човек .............

:?:

...Напиване, сбиване, всички са живи и здрави, УБДХ, глоба - вече е криминално проявен. Няма осъждане. Чисто от следствието, чисто от прокуратурата.
...Дело, обвинение, отсъства важен свидетел, спира се. Криминално проявен. Неосъждан.
Последна промяна doc03 на 11 Авг 2014, 19:39, променена общо 1 път
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 11 Авг 2014, 19:37

TheOldMan написа:Ооо, може и още как...
В системата на МВР - забравяш. В почти всички фирми, занимаващи се с охрана - също.
Предполагам че всяка една поне малко уважаваща себе си фирма няма да назначи осъждан човек за счетоводител, касиер или каквато и да е друга длъжност която има по-сериозна материална отчетност. И никоя правозащотна организация не може да каже нищо против такова решение на собственика на фирмата.
По обясними причини пердполагам такъв човек няма да може да си намери работа в училище, детска градина или каквото и да било нещо, свързано с работа с деца.
По едно време имаше някаква идея за изискване водачи на таксиметрови автомобили да са с чисто съдебно минало, не знам какво стана накрая.

Човекът пита за криминална (полицейска) регистрация, а не за осъждан. Друг е въпросът, че ако не е осъждан, може регистрацията да му бъде заличена в предвидените от закона случаи.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 11 Авг 2014, 19:41

И така не е.
Кражби, няколко, през няколко години, за по 15 лева. Няколко акта по 218б. Няма обвинение. Няма регистрация. Няма осъждане.
Но! - криминално проявен.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 11 Авг 2014, 19:43

doc03 написа:Само да попитам - какво точно влага питащият в израза "криминално проявен"?

TheOldMan написа:...........Предполагам че всяка една поне малко уважаваща себе си фирма няма да назначи осъждан човек .............

:?:

...Напиване, сбиване, всички са живи и здрави, УБДХ, глоба - вече е криминално проявен. Няма осъждане. Чисто от следствието, чисто от прокуратурата.
...Дело, обвинение, отсъства важен свидетел, спира се. Криминално проявен. Неосъждан.

Пуснах си молба за заличаването на криминалната ми регистрация от 1983 г..
Служителката обаче след като е видя колко ДП (макар и прекратени) е имало срещу мен в един момент се озъби. :D Накрая обаче каза, че няма проблем.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот doc03 » 11 Авг 2014, 20:01

Може да има 50 дела. Ако са прекратени (по едни условия), се заличава (регистрацията) :)
А и регистрацията се снема, поотделно, за всяко дело (обвинение).

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот neuk11 » 11 Авг 2014, 20:49

За сега не съм осъждан! Воден съм на отчет в ДПС и преди около година ме задържаха за 24 часа, но след като писах обяснение къде съм бил веднага ме пуснаха, дори не ме караха до клетката . Ставаше нещо дума за кражба в района, но не съм воден на отчет за кражба. Почти винаги гледам да нямам повече проблеми със закона!
neuk11
Нов потребител

Мнениеот ilian_todorov » 11 Авг 2014, 21:27

neuk11 написа:За сега не съм осъждан! Воден съм на отчет в ДПС и преди около година ме задържаха за 24 часа, но след като писах обяснение къде съм бил веднага ме пуснаха, дори не ме караха до клетката . Ставаше нещо дума за кражба в района, но не съм воден на отчет за кражба. Почти винаги гледам да нямам повече проблеми със закона!

Като не си осъждан може да станеш и президент, стига да отговаряш на другите условия по Конституция. :D
Не се притеснявай, бъди щастлив! :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот commodoro » 18 Авг 2014, 20:54

Док, има ли някъде дефиниция на понятието "криминално проявен"? Мислех че това е тъждествено с "лице с криминална регистрация". А ето сега казваш че човек с акт за дребно хулиганство или дребна кражба също се счита проявен? Какво значи това? В един регистър ли са всичките тези?
commodoro
Потребител

Мнениеот kpts_ » 18 Авг 2014, 21:56

commodoro написа:Док, има ли някъде дефиниция на понятието "криминално проявен"? Мислех че това е тъждествено с "лице с криминална регистрация". А ето сега казваш че човек с акт за дребно хулиганство или дребна кражба също се счита проявен? Какво значи това? В един регистър ли са всичките тези?

Има две дискусии по темата, прочете ли ги?
Няма легално, официално, нормативно, дори учебникарско определение на "криминално проявено лице".
Буквалният превод ще значи "престъпно проявено лице". Затова, нека изоставим това понятие.
Криминалната /по точно полицейската/ регистрация се прави: " ЗМВР Чл. 68. (1) Полицейските органи извършват полицейска регистрация на лица, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер."
Това значи, че за хулиганство /ако е престъплението/ и дребна кражба също трябва да има регистрация.
Регистърът е един, но само за полицейските регистрации. Там други не трябва да има. Практиката обаче намира любопитни изключения.
kpts_
Потребител

Мнениеот doc03 » 18 Авг 2014, 23:10

commodoro написа:.. В един регистър ли са всичките тези?

В един регистър са. Този на МВР.

kpts_ написа:Това значи, че за хулиганство /ако е престъплението/ и дребна кражба също трябва да има регистрация. Регистърът е един, но само за полицейските регистрации. Там други не трябва да има. Практиката обаче намира любопитни изключения.

Глупости! Пълни!

Комодоре, ако откраднеш парфюмче от 85 лева за гадженцето, и те задържи охраната на МОЛ-а с парфюма в джоба, и ти откажеш (както и трябва!), да го платиш в троен размер за да те пуснат, тогава викат полиция, задържат те в районното, правят ти преписка, изпращат преписката на прокурора, последният постановява прекратяване и административно наказание на основание чл.218б от НК, получаваш едно НП за 50 лева (може и за 100, зависи), и нещата приключват. Дали ще си платиш или ще обжалваш - от тук нататък са АПК и ЗАНН.
И ето - извършил ли си престъплението "кражба"? - извършил си го!
Има ли съмнение, че си го извършил? - няма!
Задържан ли си в полицията като извършител на престъпление? - задържан си!
Имаш ли преписка (може и ДП) за деянието, извършето от теб? - имаш!
Наказан ли си за това си деяние (криминално престъпление), каквото си е в същност? - наказан си!
Обвинен ли си? - не си!
Имаш ли полицейска регистрация? - нямаш!
Осъден ли си? - не си!
Криминално проявен ли си? - да!
.... и цялата история, от жалбата на продавачката, до издаването на НП-то е отразена, сухо и обективно в "регистъра". И вече имаш "досие". И това не е нещо страшно, а е просто запис, пренос от хартиен носител в електронен формат на факти и данни от обективната действителност. Дали обаче ще фигурираш там като извършител, или като пострадал от престъпление (продавачката от примера по-горе), това е важното.

Това е!
Абе как не можете да проумеете елементарни неща, просто се чудя, ама ... даже и не се чудя, само така си пиша ...

Лошото от всичко това е, и наистина - за съжаление, сума си хора се окепазиха заради глупости ... нещо, което ще осъзнаят на доста по-късен етап от живота си ...
(От съжалението изключвам една огромна гилдия от неосъждани тъпанари, които преживяват от кражби за по около 20-50 лева дневно. Рекордът, който аз съм виждал, е 36 кражби (36 преписки - само толкова пъти е бил "хващан"), всичките прекратени или по 218, или по чл.9 .)

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот kpts_ » 19 Авг 2014, 00:42

Не е коректно да се анализират изречения, извадени от общия контекст.
kpts_ написа:Криминалната /по точно полицейската/ регистрация се прави: " ЗМВР Чл. 68. (1) Полицейските органи извършват полицейска регистрация на лица, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер."
Това значи, че за хулиганство /ако е престъплението/ и дребна кражба също трябва да има регистрация.

Ако за дребната кражба някой е привлечен като обвиняем /което съвсем не е невъзможно/, то следва полицейска регистрация.
Естествено при 218б НК няма да има привличане като обвиняем и няма да има полицейска регистрация. Това обаче не става винаги, има условия.

Всъщност темата беше за
neuk11 написа:Какви работни места не може да заема криминално проявено лице?

Не трябва да има работно място, за което да е въведено изискване за кандидатите да не са "криминално проявени". Необходима е друга, ясна формулировка.
kpts_
Потребител

Мнениеот commodoro » 19 Авг 2014, 17:05

Док, е сега вече ще те шашна, има много по-големи рекорди от на "твоя" човек - ето: http://www.monitor.bg/article?id=142400 (ето го потвърдено и в друг източник http://www.vesti.bg/novini/izvestniiat- ... mu-1137487)
На право се чудя тоя как е оживял след толкова арести че както се вижда и съпротива оказва. Явно много издръжливо човешко същество..

Иначе за регистрацията без ДП - винаги мога да заявя съмнения и да заведа дела срещу виновните пред мен длъжностни лица, ако на определен етап дръзнат да ми изкарат тази кирлива риза. При положение че не е проведено ДП и няма събрани доказателства срещу мен много интересно как ще успеят да докажат истинността на твърденията, фигуриращи в електронния регистър и дали няма някой злочест служител да обере пешкира да изкупва греховете на системата.. (Е, в случая няма т.к. ще им го прекратят по давност но.. може пък да измислим нещо, законът предлага сума ти възможности..) Още повече, че след толкова години няма да се съхраняват материалите по преписката (жалба, протоколи и пр.) а само титулната страница (НП или пр.).. Да призоват свидетели за случка преди 10-15 години.. пък и свидетелят е най-неблагонадеждното доказателствено средство все пак.. :)
Въобще много глупаво замислено, да се вписват уличаващи твърдения срещу хора без да има доказателства ако след време възникне спор.. понеже сред тези хора освен цигани и плебеи със средно образование, които ще се реализират като шофьори, склададжии и пр. може да се случат и такива с планове за шеметна кариера във властта например..
commodoro
Потребител

Мнениеот doc03 » 19 Авг 2014, 23:01

Формулировката не е точно тази, но е изключително ясна.

Ясно е питащият какво пита, а и той разбра какво му се каза. База данни е имало, има, и ще има. Друг е въпросът за какво се използва. Всичко, което стана с т.нар. "Досиета", си е голям срам за цялата система. Но, явно, при избори ... разбирай, когато хората се борят за кокала (а той явно все още е голям) - срам няма ...

И друг е въпросът, че ясни, конкретни и строги правила за назначаване на служители, в много сфери, просто няма. И това ще продължи да бъде така, защото върши работа, на някои хора.

Комодоре,
Прекратените преписки се съхраняват в прокуратурата. От първия до последния лист.
И отново не разбра - не става въпрос за регистрация, а за регистрирано събитие - проява. Факти от обективната действителност. Те ползват (разбирай обслужват) единствено нуждите на полицията. Знае се всеки път когато си пишкал накриво, въпреки, че ти самият си забравил ...
Изразявай съмнения и си води дела.
Нещата се събират и си стоят там. И комуто е нужно, той ги ползва, на принципа "необходимост да се знае". Тези данни не са там, за да злоупотребява някой с тях в твоя вреда. Наличните там данни за "криминално проявени" обслужват, чрез съответните служители, интереса на огромната част от хората - тези, които не са "там". Интереса на криминално НЕпроявените.
И тази система за събиране на данни се усъвършенства, и ще става все по-удобна за ползване, с все по-богати възможности, защото е в интерес на повечето, и в ущърб на по-малкото хора.
Това е. Независимо какво си мислиш, и независимо дали си съгласен или не, а пък дали ти харесва ... е съвсем неважен въпрос. Изборът, от коя страна на "регистъра" :) да бъдеш - дали да работи ЗА теб, или ти да го пълниш с данни за себе си, е личен. Никой не те е карал против волята ти да вършиш неща, ... разни.

П.П. Гущера беше бушон, и в същност - един доста шумничък никой.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот commodoro » 20 Авг 2014, 22:51

doc03 написа:Те ползват (разбирай обслужват) единствено нуждите на полицията.

С въвеждането на ЕИСПП май нещата не стоят точно така..

doc03 написа:И тази система за събиране на данни се усъвършенства, и ще става все по-удобна за ползване, с все по-богати възможности, защото е в интерес на повечето, и в ущърб на по-малкото хора.

Kaк мислиш, дали след 10 години съотношението няма да е обърнато? Може би тогава регистрите изведнъж ще се сринат (просто технически и невъзстановимо).. Ще поживеем, ще видим..
commodoro
Потребител

Мнениеот enter » 20 Авг 2014, 23:08

В България, и в ЕС на всеки от нас-и криминално непроявени ни взеха отпечатъци-при заявление за задграничен паспорт. Преди само десетина години беше немислимо,че на честни и почтени хора, никога необвинявани, незадържани,несъдени ще бъдат вземани отпечатъци. Май верно скоро ще почнат и чипове да ни имплантират-невъзможно ще кажете, преди началото на този век беше немислимо на неосъждан, никога не бил в полиция-по какъвто и да е било повод(освен да сменя лични документи) да му вземат отпечатъци. Сега всеки със задграничен паспорт е добре дактилоскопиран.Въпрос на малко време е невъзможното уж-да ни сложат проследяващи чипове да се случи.
Абе как никой не протестира, и всички приеха за редно взимането на отпечатък от пръст при заявление за нов паспорт-подадено от неосъждани, незадържани и тн.
enter
Потребител

Мнениеот doc03 » 20 Авг 2014, 23:16

commodoro написа:
doc03 написа:Те ползват (разбирай обслужват) единствено нуждите на полицията.

С въвеждането на ЕИСПП май нещата не стоят точно така..

Единна информационна система за противодействие на престъпността?
Нещо си прочел недочел ..
Това няма нищо общо с регистрациите, ИИС-МВР и системата за криминален анализ. Нищо полицейско няма в тази система. Абсолютно нищо, освен че МВР ще трябва да отдели ресурс и за това. Данните, които ще ги има в тази система така или иначе отдавна ги има в полицейските системи, но обслужват оперативни нужди на МВР. Сега ще правят друга система, дето ... ще захранва нечии други интереси ...
"В системата ЕИСПП ще се вкарва цялата информация от момента на извършване на престъплението, образуването на досъдебно производство, повдигане на обвинение, наложената мярка за неотклонение, актовете на разследващите органи, всички съдебни актове от всички инстанции, изпълнението на наказанието до неговото изтърпяване. Чрез нея ще могат да се проследяват всички висящи дела и осъждания на един човек. Криминалните регистрации, които МВР извършва на лица с повдигнати обвинения, няма да влизат в Единната информационна система за противодействие на престъпността"
... такива работи

П.П. ЕИСПП е статистическа система на съдебната власт, по-точно на прокуратурата. Не се бъркай. Тук не получава номер съответния тъжител, или съответната жалба, а се номерира престъплението. Няма как да разбереш, не защото ... еди к-во си, а защото нямаш представа за информационните фондове като цяло.

Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот neuk11 » 25 Авг 2014, 16:16

Някой може ли да ми отговори, защо при проверка личната карта на криминално проявено лице го задържат за 24 часа?
И може ли на криминално проявено лице да му дадат разрешително за оръжие и да работи като лесничей (горски). Завършил съм лесотехническа гимназия.
Забравих да спомена, че не съм сниман, нито са ми вземали пръстов отпечатък, нито пък ДНК анализ
Благодаря за вниманието!
neuk11
Нов потребител

Следваща

Назад към Наказателно право