начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Регистриране на ЕООД - стъпка по стъпка

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот kagepe » 15 Мар 2007, 16:13

С какъв предмет на дейност ще бъде ЕООД?
kagepe
Младши потребител

Мнениеот ivanov1 » 16 Мар 2007, 00:59

За Варненския съд трябва ли да имам отделно ДУК "договор за управление и контрол" , или още "договор за възлагане на управление" на управителя ? Или е достатъчно в заявлението да се декларира че едноличния собственик на капитала е и управител ? Както разбрах, някои съдилища изискват такъв договор, други - не.

kagepe Предмет на дейност - създава се фирмат за търговия с имоти. Но смятам да изброя още няколко дейности - консултации в областта на строителството и архитектурата, проектиране, покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти ,посредничество при покупко-продажба на недвижими имоти и предприемачество,маркетинг, търговия с потребителски стоки, търговско представителство и посредничество, консултантски услуги, внос и износ, транспортни услуги,вътрешен и външен дизайн, графичен дизайн и производство на софтуер, както и всякаква друга дейност, която не е забранена със закон.
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 16 Мар 2007, 01:02

kontrol
Активен потребител

Мнениеот ivanov1 » 16 Мар 2007, 01:30

kontrol , интересна препратка. В нея се изброяват някои точки ... но не визирам конкретен отговор на конкретния ми въпрос - Трябва ли да имам "договор за управление и контрол" за едноличния собственик на капитала за Варненския съд ? Както разбрах, някои съдилища изискват такъв договор, други - не.

P.S. Ето упътване и от сайта на правителството, стъпка по стъпка, с място, работно време и ДОРИ СТАЯ, в която се подават документи !

препратка, ще овори нов прозорец
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот dil_d » 16 Мар 2007, 11:44

За Варна съдиите винаги искат и проекто решение на съдията...много интересно него от къде ще си го намериш? :(
А като ви го обездвижат за нещо си (уверявам те, че ще намерят за какво), ще ти дадат 7дни да си го оправиш, и ако не успееш,ще ти го прекратят :( И после пак наново същите пари и процедури....Прав е колегата,дето написа "който плаща зле,плаща два пъти"...Знаеш ли колко пъти трябва да ги напишеш тези документи и да минеш през тези процедури, за да нямаш проблеми?! Адв. ти сменил само имената в някакъв документ...12 документа трябва да се напишат....Мислиш че ще се справиш сам?! Успех! Не съм злобарка и винаги помагам,но на колеги,не на хора дето се мислят за мн.умни и че могат и без нас -ДЕТО ЗА ТОВА СМЕ УЧИЛИ да се оправят....Скоро разведах една клиентка,беше на косъм да и вземат децата,беше трудно дело,но успяхме,взех и само 200лв.защото ми беше жал за нея...след делото вече на няколко човека разправяла че всъщност нямало нужда от адвокат, тя и сама щяла да спечели?! Сега пък ти сам ще си регистрираш фирма?! Ами ние да вземем да подстригваме и да правим маникюр.... :lol:
За това няма да се оправим в БГ! Защото всеки си мисли че разбира от всичко! Всяка жаба трябва да си знае гьола!!!!
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 16 Мар 2007, 13:44

ivanov1 написа:kontrol ... но не визирам конкретен отговор на конкретния ми въпрос - Трябва ли да имам "договор за управление и контрол" за едноличния собственик на капитала за Варненския съд ? Както разбрах, някои съдилища изискват такъв договор, други - не.

Направи си, не пречи да има :-D. Само дето почнахте и счетитата да тормозите :-D Одит.Инфо
prnedev
Активен потребител

Мнениеот kagepe » 16 Мар 2007, 13:57

Доста голям периметър от дейности. Няма лошо. Желая ти успешен бизнес. Но си помисли какво ще стане с бизнеса ти, ако клиентите ти са подобни на теб: искат услуга, а не искат да плащат.
kagepe
Младши потребител

Мнениеот ivanov1 » 16 Мар 2007, 14:54

dil_d написа: .... "Подсъзнанието може всичко" ....

Леле, колко злоба ми изсипа dil_d. А пък нищо не съм й направил. Извинявай много, че искам да избегна ... 760лв - 340лв такси = 420 лв хонорар за два часа работа. Ама много извинявай. Забелязвам, че четеш хубави книжки "Подсъзнанието може всичко" , но май само ги прочиташ , без да ги разбереш. Позитивното мислене много ти се удава. Дано и законите да не си ги прочела така че .... горко на клиентите ти. Пък били те и жаби.

Уважам чуждия труд, особенно интелектуалния. Но, дами и господа, това е рутинна задача. Не е казаус, не е защита в съда, а РУТИННА работа, която след първия път не изисква нищо друго, освен малко от вашето безценно време. Имам нужда от консултация на адвокат, и то сериозна, по един много важен въпрос. Въпрос, при който вече НАИСТИНА се нуждая от някой опитен адвокат с гъвкаво мислене. Това е нещо, за което ще платя, без да се замисля. Но да ми иска някой ДВЕ МИНИМАЛНИ МЕСЕЧНИ ЗАПЛАТИ за ДВА часа РУТИННА работа , не знам защо, но ми се струва неоправдано и необосновано, казано на ваш език. Просташки селски нагло - казано на моя език.

Забелязвам че темата нещо се пренасочи от конструктивна към обиди на лична основа. Не смятам че е правилно така. Лек ден на всички пожелавам.
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 16 Мар 2007, 15:45

Това вече е прекалено г-н ivanov1 :evil:
Твърдите, че уважавате чуждият труд, особенно интелектуалния, но последващите изречения в поста ви сочат, че това е чисто лицемерие.
Видях от линка постнат от prnedev, че сте се снабдили с образци от Сиела, но и те не ви стигат явно. Щом става въпрос само за "...ДВА часа РУТИННА работа...", що не си я свършите сам, а продължавате да занимавате всички с проблемите си.
Аз лично на такива "клиенти" като вас, им показвам директно вратата(Да я затворят от външната страна).
И за да не си помислите, че тук треперим за някой друг лев, от "рутинна" работа, ще ви посоча, че болшинството от пишещите тук юристи не само, че даваме безплатни консултации, но и водим дела на материално затруднени хора без да очакваме бомбастични хонорари. Това обаче го правим само за коректни клиенти, които ценят труда ни. 8)
Вие вашата фирма ще си я регистрирате по един или друг начин, това ми е ясно. Пожелавам ви обаче, всичките ви клиенти да са такива като вас - Да не искат да плащат за "ДВА часа РУТИННА работа".
Останете си със здраве!
8) 8)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот jazzi » 16 Мар 2007, 18:29

За Варна съдиите винаги искат и проекто решение на съдията...много интересно него от къде ще си го намериш?

Уважаема колежке, това пък откъде ви хрумна?! :shock: Няма такава практика във ВОС или поне не при регистрацията на ООД...въобще се съмнявам да съществува където и да било при регистрацията на търг. дружество! Няма да се учудя обаче ако се е случило нещо подобно...Във ФО на ВОС е много натоварено и съдиите са затрупани с дела. Сроковете често не се спазват. Предполагам, че стажантите също са впрегнати в четенето и писането на документи и решения...така си обяснявам нередките напоследък случаи на явни фактически грешки, загубване на преписи...при мен, дори по две различни заявления за промени в едно ООД, пуснати през ден, се постанови Решение само по едното :x Как няма да забележи, че има др документи, заявление?!?!? Молба...нови 2 седмици :x вече тече трета...На г-н Иванов му пожелавам успех в начинанието, но ако си въобразявате, че ще срещнете съдействие и отзивчивост от страна на работещите във ФО на ВОС, ще бъдете много разочарован от действителността. Незнанието и невежеството не се толерират, а за консултации и дума не може да става. Все пак можете да получите информация от ИНФОРМАЦИЯ на влизане веднага срещу металдетектора, но тя едва ли ще е по-изчерпателна от тази в постовете назад. Понеже стана ? за сумите, те са: 125 - д.такса; 126.50 - фирмата; 30 - ДВ; 60 - БУЛСТАТ. Също така, ще трябва да подпишете договор за възлагане на управление, за да става ясно кой ще представлява дружеството ви! Все пак документите, които трябва да се изготвят и всички възможни усложнения, които биха могли /много вероятно ако действате сам/ да настъпят, изискват вниманието на човек от занаята...Послушайте колегите и се обърнете към към някой, който разбира от това.
Поздрави!!! :D :wink:
jazzi
Младши потребител

Мнениеот ivanov1 » 16 Мар 2007, 23:14

jazzi, мерси за информацията. Всъщност точно там днес си платих таксите, и си поприказвахме с госпожата. Понякога има договор за управление, понякога - не. Явно не е задължителен. Моите документи съм ги изготвил без ДУК.

hebigatsu написа:Това вече е прекалено г-н ivanov1 :evil:
Твърдите, че уважавате чуждият труд, особенно интелектуалния, но последващите изречения в поста ви сочат, че това е чисто лицемерие.

Явно сте чели между редовете. Не е реално заплащането, или по-точко кожодера. Не е етично някои хора да се възползват по този начин от чуждото незнание или невежество. Нали за това са специалисти в областта си - за да помагат на другите и да получават за това АДЕКВАТНО възнаграждение. Ето примерно Диляна (dil_d) взела, по нейни думи, 200 лв за цяло бракоразводно дело, което даже е и спечелила. Там наистна е вложила труд и творчество. Не може за някаква пълна рутина да ми искат 760 лв за нещо, което разходите му са ~340 лева . Ако бях попаднал още в началото на нормален адвокат/счетоводител, който взема 450-500 лева, със сигурност бих се възползвал от услугите на професионалист. Но просто търпението ми в един момент се изчерпа, и се задълбочих в дебрите на фирморегистрирането. Кое е толкова сложно и скъпоструващо ?

Много ми беше полезно да се позанимая с това. Спестих доста пари, загубих само някой-друг час пред интернет, а освен това научих много интересни неща. Сигурен съм, че тези умения и друг път ще ми се пригодят. Пак едно голямо БЛАГОДАРЯ на хората които помогнаха с съвет или конструктивна критика. :wink:

Успех на всички !
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 17 Мар 2007, 01:04

Просто от любопитство, ако беше намерил адвокат да ти я свърши тази работа срещу 120 лв щеше ли да се навиеш?
Мисля, че толкова е минимума по тарифата... но нали не съм юрист...
А за счетоводителите, дето регистрират фирми... като техен колега, споменавам, не им се доверявайте особено :wink: Човек който се разпилява на много места, накрая нищо не прави като хората.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ivanov1 » 17 Мар 2007, 21:22

prnedev написа:Просто от любопитство, ако беше намерил адвокат да ти я свърши тази работа срещу 120 лв щеше ли да се навиеш?

Малко сложна историята, но щом ви интересува. Първо ми поискаха 760 лв (всичко), и се поскарахме с адвоката. Предпочитах да му дам парите на него, защото го познавам, но да ми иска толкова пари, и то булстат - сам трябвало да си вадя. Отидох на друго място , където от преди знаех цената - 505 лв, с булстат и печат. Докато си чакам реда , излязох малко на чист въздух.

Бях сигурен че разликите са малки с другите фирми, но все пак реших да проверя и звъннах един-два телефона. Интересуваше процедурата, за да мога да си планирам времето - кога трябва да ходя при нотариус и да отварям набирателна сметка, пък и цените (намерих от 160 до 90 лв хонорар, бях впечатлен от тази разлика за нещо толкова ... рутинно, регистрация на ЕООД!. Примерно от бракоразводно дело до бракоразводно дело - различни , сложни неща, различна специализая и умения на адвоката - нормално е да има разлики.... както и да е ).

Много ме подразни реакцията на повечето юристи по телефона - отказваха да отговарят на всякакви уточняващи въпроси. И когато една "юристка" ми каза "Няма да се справите сам да си регистрирате фирма, само ще оплескате нещата. Не е за всяка уста лъжица" .... Е аз нито съм питал това, нито съм искал! Но ми светна една крушцица така в главата. Щом така реагира, явно доста хора сами си регистрират фирми. И нещо ми беше писнало тоя ден от кожодери ... та реших да проверя колко е голяма лъжицата.

Честно казано, изобщо не съжелявам. Ама изобщо. Придобих опит, който съм сигурен че ще ми е полезен. Разбира се, за нещо важно, винаги съм се обръщал и ще се обръщам към специалист - било то адвокат или дърводелец. И не цената ще е водеща, а до колко ще може да ми помогне специалиста.
Разделението на труда води до по-добри резултати - още Адам Смит го е забелязал преди доста време. Многостранно развитата личност си замина заедно с комунизъма.

P.S. оправена дребна смешна правописна грешка :)
Последна промяна ivanov1 на 19 Мар 2007, 21:48, променена общо 1 път
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 18 Мар 2007, 00:51

Ами да ти покажа минималните цени, за ориентация. Под тези цени падат или юристи които не са адвокати или "колеги-счетоводители". Аз затова ти казах моето мнение. Счетоводител, който се занимава с регистрация на фирми, трудно бих му се доверил за консултация.
Когато при мен идва клиент, който иска да си открие фирма, го пращам при адвокат. Той взема 650 с булстата, но тогава знам, че скоро човека ще има фирма и той ще дойде при мен. Но там има и друго. С въпросния клиент сме си поговорили горе долу какво очаква да печели, в началото как ще е с паричките, въпросите с осигуровките и все едни такива банални неща, за да се знае предварително как да бъде направен договора за управление и контрол. Все пак от него зависи осигуряването. Това като се уточни се решава как да бъде оформен този договор за управление.

Та и ти го казваш - Адам Смит и историята с топлийките :-)

Та не се сърди на колегите-юристи. Когато някой ти каже хонорар 250 - 300 лв, че и нагоре, то е защото не си смята времето, което ще загуби в обикалянето напред назад. Не е толкова до самото подготвяне на документите (визирам ЕООД). А има и друго нещо. Основното, което струва парички е приказката с адвоката - какво ще работиш, какво е хубавото на ЕООД, какво ти е изгодното ако избереш ЕТ и къде е далаверата, ако имаш парички, да направиш АД, женен ли си, ако случайно вземе че не се разбираш с жената какво може да се получи и т.н.

А ако случайно намериш някоя кантора, където са и счетоводител и адвокат, вярвай ми, тогава с кеф ще дадеш и повече пари, че и ще се абонираш за някоя "комбинирано" обслужване. Но... това последното още не е чак толкова популярно :wink:, заради образите, които подливат вода и на адвокати и на счетоводители.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот dil_d » 19 Мар 2007, 10:51

Абсолютно съм съгласнас колегата lyutiyat! И това не е от злоба! Просто и на мен ми писна от Андрешковци. Освен това от куде на куде счетоводители ще ми регистрират фирми?! Аз да не правя счетоводетво?! За всяко нещо което е свързано със счеоводство се обръщам към тях, даже и когато ми се струва лесно и мога и сама да го направя...отивам при счетоводител и му плащам!!! Защото това му е работата, за това е учил!!!
За колежката дето се учуди, че ми искат проекто решение...уверявам ви доста фирми съм регистрирала във ВОС, единствения случай когато ми я спряха беше когато документите ми бяха без проекто решение,те естествено не казаха че това е проблема, но аз разбрах от другаде...Ако не сте имали проблем,значи сте минали между капките :wink:
На всички колеги пожелавам лека работа с интелигентни и платежоспособни клиенти! Не смятам да се занимавам повече с тази тема от форума!
На Андрешко му пожелавам успех в регистрирането,дано не ти обездвижат документите!
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Мнениеот vassilev » 19 Мар 2007, 11:21

Уважаеми Господин Иванов, щом не искате да ползвате правна помощ-добре, но моля Ви не ни занимавайте с вашите проблеми. Този сайт е създаден с цел да помага на хора, които имат сериозни проблеми, а не на хора които искат да спестят някой лев. Следвайки вашето жизнено верую следващия път когато се разболеете-не ходете на лекар-лекувайте са сам и не си купувайте лекарства, защото и те са скъпи, а ходете по горите да си берете билки-не забравяйте Еньовден е най-добре за целта, но за съжаление е само веднъж в годината.
vassilev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 19 Мар 2007, 12:31

dil_d написа: Освен това от куде на куде счетоводители ще ми регистрират фирми?! Аз да не правя счетоводетво?! За всяко нещо което е свързано със счеоводство се обръщам към тях, даже и когато ми се струва лесно и мога и сама да го направя...отивам при счетоводител и му плащам!!! Защото това му е работата, за това е учил!!!

Да не я подхващаме тази тема :-) щото го има и обратния вариант :-D Въпроса е всеки да си гледа работата, така че клиента да е доволен.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот ivanov1 » 19 Мар 2007, 21:47

Господин Василев .. благодаря за вниманието ! Имате 5 мнения на този форум, и от тях 4 - в моето дребно запитване. Голяма чест 8)

Уважаема dil_d, Вие сега какво, завиждате че сте учила и ви връщат документите, а на невежите - ни ги връщат? Ако ви е страх да не останете без работа, може да подадете молба за засекретяване на законите. Че да може, както се изразявате, всяка жаба да си знае гьола. Нали Вие си знаете вашия ?

Кой къде към кого се обърнал .... какво толкова ви вълнува ? Добрите специалисти никога няма да останат без работа, били те адвокати, счетита (надявам се да ви олеква като лепвати епитети наляво-надясно - счетита, андрешковци, жаби ) или пък лекари.

Хайде моля да не превръщаме темата в базарски скандал. Не знам за какво толкова се ядосвате ? Добрите адвокати са толкова заети, че едва ли им остава време да се занимават с глупости - като тези караници. Искренно ви пожелавам повече плодотворна работа, dil_d. Повечко, че незначителните неща като моята прищявка да си регистрирам сам фирма - да не ви ядосват излишно.

Повече професионални успехи на всички :P :P :P
ivanov1
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 20 Мар 2007, 01:45

ivanov1 написа: засекретяване на законите.
Ех, гусин Иванов :D , и това го имаше в доброто старо време, преди да назначат Гней Флавий за секретар.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот danko23 » 02 Апр 2007, 11:43

Честно да Ви кажа уважаеми юристи мнението ми за Вас е доста критично и тъй като съм си имам вземане-даване с доста Ваши колеги съм си извадил съответните изводи. По презунция професията Ви найстина трябва да е морална и етична но това ми се струва, че е някаква утопия, на която вярват единствено студенти по право първи курс и безнадеждни абдали. Поздравления за това, че са Ви били нужни пет години учение за да образувате фирми...е на мен ми бяха достатъчни няколко дни но все пак въпрос на интелект. По голяма част от Вас уважаеми кротичко си пият кафе и пушат цигари потънали в пълно безвремие, а на вратата гордо стой надписа "ОБРАЗУВАМ ФИРМИ". Хонорар на адвокат - никога предварително. Мотивът Ви за работа се изпарява още когато усетите шума на парите в джоба Ви, след това пълно безхаберие. Разбира се тук не визирам цялата Ви гилдия, но тъй като съм сменил доста адвокати плащайки безбожни хонорари за нищо, мисля, че повечето от Вас са именно такива.
danko23
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право