начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Процедура за подаване на молба

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Процедура за подаване на молба

Мнениеот ganchevi » 07 Апр 2005, 22:56

Моля, кажете ми къде мога да намеря какъв е законовият ред от подаването на молбата за отпуск до получаването на отговора? Предприятието има деловодство, секретарка на директора, счетоводство, личен състав.
Получил съм съгласието чрез подпис на непосредствения си ръководител и я подадох в деловодството. Имам входящ номер. Но секретарката ми я върна на ръка без никаква резолюция от директора, a в л.състав/ТРЗ не може да и се даде ход без "ДА" от директора. Каза ми аз да си я нося при него за подпис. Всички избягват контактите с него, защото е много груб.
Има ли някъде закон относно това административно производство? Не за сроковете на производството (той е 7 дни), а за това - дали работникът/служителят лично да си движи нещата?
Представете си в голямо предприятие, още повече, ако има филиали из града, из страната, ако всеки работник тръгне лично да си разнася молбата (каквато и да е молба) за подписи!!!
Не мога да предположа, че такъв важен момент от контактите на работника с адм.машина не е регламентиран някъде, за да няма произвол и "свободни съчинения" на чиновниците!
ganchevi
Нов потребител

Re: Процедура за подаване на молба

Мнениеот Пешо » 08 Апр 2005, 08:44

Какво административно производство, бе човече, какви 7 дни, не сте ли в трудово-правни отношения с предприятието?За какъв вид отпуск става дума?
Пешо

Re: Процедура за подаване на молба

Мнениеот net » 08 Апр 2005, 10:50

В отпуск се излиза по Ваше желание /изразено чрез молбата Ви/ и със съгласието на работодателя /изразено чрез издаването на заповед за отпуск/. Вашето задължение е да си подадете молбата / в деловодство или личен състав/ и после да изчакате да получите заповед. За съжаление в Кодекса на труда не са предвидени срокове по тези въпроси. Но например , ако работник излиза в отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст, той трябва да уведоми работодателя 10 дни по-рано. От тук може да се направи извода, че този срок е достатъчен за работодателя да си осигури заместник и да си организира работата. Друг е въпросът, че при Вас нещата явно не са наред. Можете да попитате например личния състав дали има длъжностна характеристика и какви й са задълженията по нея, та Вие сам трябва да си носите молбата при шефа?
net

Назад към Взаимопомощ