начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Процедура за подаване на молба

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Процедура за подаване на молба

Мнениеот ganchevi » 07 Апр 2005, 22:56

Моля, кажете ми къде мога да намеря какъв е законовият ред от подаването на молбата за отпуск до получаването на отговора? Предприятието има деловодство, секретарка на директора, счетоводство, личен състав.
Получил съм съгласието чрез подпис на непосредствения си ръководител и я подадох в деловодството. Имам входящ номер. Но секретарката ми я върна на ръка без никаква резолюция от директора, a в л.състав/ТРЗ не може да и се даде ход без "ДА" от директора. Каза ми аз да си я нося при него за подпис. Всички избягват контактите с него, защото е много груб.
Има ли някъде закон относно това административно производство? Не за сроковете на производството (той е 7 дни), а за това - дали работникът/служителят лично да си движи нещата?
Представете си в голямо предприятие, още повече, ако има филиали из града, из страната, ако всеки работник тръгне лично да си разнася молбата (каквато и да е молба) за подписи!!!
Не мога да предположа, че такъв важен момент от контактите на работника с адм.машина не е регламентиран някъде, за да няма произвол и "свободни съчинения" на чиновниците!
ganchevi
Нов потребител

Re: Процедура за подаване на молба

Мнениеот Пешо » 08 Апр 2005, 08:44

Какво административно производство, бе човече, какви 7 дни, не сте ли в трудово-правни отношения с предприятието?За какъв вид отпуск става дума?
Пешо

Re: Процедура за подаване на молба

Мнениеот net » 08 Апр 2005, 10:50

В отпуск се излиза по Ваше желание /изразено чрез молбата Ви/ и със съгласието на работодателя /изразено чрез издаването на заповед за отпуск/. Вашето задължение е да си подадете молбата / в деловодство или личен състав/ и после да изчакате да получите заповед. За съжаление в Кодекса на труда не са предвидени срокове по тези въпроси. Но например , ако работник излиза в отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст, той трябва да уведоми работодателя 10 дни по-рано. От тук може да се направи извода, че този срок е достатъчен за работодателя да си осигури заместник и да си организира работата. Друг е въпросът, че при Вас нещата явно не са наред. Можете да попитате например личния състав дали има длъжностна характеристика и какви й са задълженията по нея, та Вие сам трябва да си носите молбата при шефа?
net

Назад към Взаимопомощ