начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

ipoteka na idealna 4ast

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ipoteka na idealna 4ast

Мнениеот ipote4ka » 30 Мар 2005, 17:03

Здравейте,

Някой има ли опит с ипотека на идеална част от имот и може ли да кажете има ли изобщо приложение това???
ipote4ka

Re: ipoteka na idealna 4ast

Мнениеот донна2 » 30 Мар 2005, 17:39

Да може , но ще напишеш каква ид. част от целия имот ,който имот и незнам си колко кв. м. и т.н. , имай предвид ,че има колеги на обратното мнение
донна2

Мнениеот ipote4ka » 30 Мар 2005, 18:10

Дa, теоретично може, но мен ме интересува прекическото приложение - има ли такова по принцип.

Защото кой ще има интерес да купи на публична продан ипотекирана идеална част, при условие, 4е ще има още 5 непознати съсобственици.

И оттук кой ще се съгласи да приеме като обезпечение ипотека върху идеална част???
ipote4ka

Мнениеот nikilex » 30 Мар 2005, 18:16

А ти защо задаваш риторични въпроси ???
nikilex
Потребител

Мнениеот stavrev » 30 Мар 2005, 18:17

Със сигурност банките в България не ипотекират идеални части.Но можеш да питаш за още по-голяма сигурност.
stavrev
Потребител

Мнениеот Angelova-2 » 31 Мар 2005, 19:37

Ставрев е прав. Никоя банка няма да си позволи ипотека на ид.част, пък и е абсурдно. Практиката е постоянна в тази насока.
Angelova-2

Мнениеот Съдия-изпълнител » 31 Мар 2005, 20:29

Прочетох ти въпросът за ПП на ид. част от недв. имот, която явно трябва да послужи за удовлетворяване на взискател, който най-вероятно има вземане произтичащо от издръжка, в противен случай длъжника би се ползвал от хипотезата на чл.339, б."Ж" от ГПК. Съгласно разпоредбите на ГПК, при съсобственост, когато някой от съсобствениците е длъжник по ИД - процесния недв. имот се описва изцяло, но се продава само ид.ч. на длъжника. Фактическата обстановка е следната - наддавачът, който е обявен с протокол по чл. 331 от ГПК за спечелил тайния търг - внася по б. с-ка на СИ разликата от 10% от първоначално обявената цена /10% се внасят ведно с наддавателното предложение/ и предложената, за която е обявен за купувач /в 5-дневен срок/. След като Пост. за възлагане влезе в зак. сила, купувачът вписва Пост. за възлагане в съответната служба на АВп към съответния РС. Оттук насетне купувача трябва да заведе иск за делба с/у другите съсобственици и т.н.
Колкото до въпроса за кредит от банка - това е загубена кауза, тъй като няма банка в БГ, която да ти отпусне кредит въз основа на частична ипотека на ид.ч от недв. имот ;) Познавам банките, тъй като почти две години съм бил обслужващ юрист на една от най-големите банки на пазара, още повече, че сега в качеството си на СИ - всички ипотеки на банки са пред мен и повярвай ми - такова "животно" - ипотека на ид. част няма ;)
Съдия-изпълнител

Назад към Взаимопомощ