Имам един въпрос за колеги, които имат практически опит в получаването на натурализация във Великобритания.
Накратко, ситуацията е следната:
Българин се жени в БГ за шотландка през 1992г. Заминават. Той получава виза за работа. Ражда им се дете през 1993г. Той е започнал порцедура за получаване на гражданство по натурализация. През 1995г. получава немотивиран отказ. През цялото време работи, плаща всички данъци, осигуровки и т.н. Издържа семейството, купуват къща. От януари 1995г. до януари 2001 г. следват обжалвания с местни адвокати пред двете първични съдилища. (No criminal records). Следват откази, които влошават и семейната обстановка. Налага се да си идва в БГ няколко пъти, за да си урежда работни визи отново. Остава без работа и доходи. Прави разходи. В крайна сметка не полъчава повече право да остане и се връща в БГ. Следва и развод, който тече в момента по бъ;гарския закон и пред местен съд.
В момента клиентът е в БГ, с минимални доходи. Няма възможност да вижда детето и липсва съдействие от страна на съпругата.
Въпросът ми е:
Имам намерение (такова е желанието на клиента),да търся основания за преразглеждане искането за натурализация, но засега това ми изглежда недотам обещаващо. Алтернативно - да искам поне нова работна виза. Не е ли по-реално, да се започне отначало, с чисто нова апикация, без да се обжалва отказа?
Изобщо, виждате ли шанс за една , макар и добре обоснова жалба до Страсбург?
Клиентът е бил с изпълнени всички изисквания за получаване на натурализациа към момента на искането). Единствената пречка се оказала съпругата, която в последния момент, пред последната инстанция отказала да подпише молбата. Мотивите и не станали ясни на клиента. Не са имали сериозни конфликти преди това.
Благодаря предварително за мненията!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 14:19 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
НАТУРАЛИЗАЦИЯ В GB
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: НАТУРАЛИЗАЦИЯ В GB
Колега, следва да се види какви са законодателните разпоредби и тогава би могло да се прецени. Нещо повече сезирането на съда в Страсбург е възможно едва след като са изчерпани всички съдебни инстанции и съответно възможни претенции и то в срок 6 м. от последното съдебно решение.
Има ли нещо от рода (в тяхното законодателство), че по преценка на съответния орган, същия може да постанови отказ независимо, че са изпълнени всички законови предпоставки за получаване на натурализация във Великобритания. По-скоро помислете първо е ли е възможно да се води дело, аналогично с нашите по ЗОДВПГ и ако е възможно почнете с него. Едва след получаване на решение, което не е в полза на доверителя ви ми се струва, че е допустима жалбата до Страсбург.
[%sig%]
Има ли нещо от рода (в тяхното законодателство), че по преценка на съответния орган, същия може да постанови отказ независимо, че са изпълнени всички законови предпоставки за получаване на натурализация във Великобритания. По-скоро помислете първо е ли е възможно да се води дело, аналогично с нашите по ЗОДВПГ и ако е възможно почнете с него. Едва след получаване на решение, което не е в полза на доверителя ви ми се струва, че е допустима жалбата до Страсбург.
[%sig%]
- Гери
Гери, благодаря! Поех случая току-що и още не съм изследвал дълбоко законодателството.
Папката също е обемна. Англииските адвокати и служебни защитници са действали доста пестеливо. Понякога само са информирали за движението на делото и са осчетоводявали приходите.
Много ми е интересно, дали ще успеем да обосновем материални и морални щети, причинени от отказа. относно възможността за даване на работна виза съм малко оптимист, но за натурализация на - май всичко е пропуснато.
Ант.
Папката също е обемна. Англииските адвокати и служебни защитници са действали доста пестеливо. Понякога само са информирали за движението на делото и са осчетоводявали приходите.
Много ми е интересно, дали ще успеем да обосновем материални и морални щети, причинени от отказа. относно възможността за даване на работна виза съм малко оптимист, но за натурализация на - май всичко е пропуснато.
Ант.
- Ant
Забравете за материални, камо ли морални щети. Само ще му губите времето и парите на клиента. Щом съпругата не е подписала молбата, всякакви коментари са излишни. Доколкото схващам нейното мнение (желание или съгласие) е елемент от фактическия състав на процедурата по предоставяне на натурализация. Ако е така, нямате никакъв шанс. Не забравяйте, че делото ще трябва да се води там! Кой ще плаща? Длъжни сте да разясните тези подробности на човека (а и той сигурно ще ви пита за цената)...
- Gosho
Напълно съм съгласен. Това е кауза пердуто. Освен това тези органи имат право на дискреция, което не се обсъжда. Ако решите, че това е за пред Страсбург - то май това е общата практика в целия ЕС ... .
- enigma
Ясно!
Благодаря. Известно, е че отказ на виза без обяснения е нещо нормално и нормирано.
За обжалване, също не виждам ход. За Страсбург, ще търся нови основания, ако следват нови откази, но на базата родителски права.
Вероятно, ще остане само правото на лични отношения с детето.
Човекът има и съсобственост там. Няма обаче никакви средства, с които да продължи. Да дели съсобственост и т.н.
Изразходил е около 10 000 паунда и стойността на една не -лоша кола за процедури, обжалвания с англииски адвокати, пътни и т.н.
Практически единственият му начин да вижда детето си е, да му се позволи да получи работна виза, ако за натурализация е късно. Все пак вече сме и бъдещи членове...
В момента рова из Европейската Конвенция ЗА ПРИЗНАВАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЯ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИ ПРАВА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА, и други подобни актове, но усложнението е по-голямо и от това, че българинът не иска и не смята за правилно да иска родителски права. Аз - също. В смисъл - иска достъп до детето, а не да го отнема от майка му.
А, между другото, не вземам хонорар по този случай.
Благодаря за мненията.
Благодаря. Известно, е че отказ на виза без обяснения е нещо нормално и нормирано.
За обжалване, също не виждам ход. За Страсбург, ще търся нови основания, ако следват нови откази, но на базата родителски права.
Вероятно, ще остане само правото на лични отношения с детето.
Човекът има и съсобственост там. Няма обаче никакви средства, с които да продължи. Да дели съсобственост и т.н.
Изразходил е около 10 000 паунда и стойността на една не -лоша кола за процедури, обжалвания с англииски адвокати, пътни и т.н.
Практически единственият му начин да вижда детето си е, да му се позволи да получи работна виза, ако за натурализация е късно. Все пак вече сме и бъдещи членове...
В момента рова из Европейската Конвенция ЗА ПРИЗНАВАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА РЕШЕНИЯ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИ ПРАВА И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА, и други подобни актове, но усложнението е по-голямо и от това, че българинът не иска и не смята за правилно да иска родителски права. Аз - също. В смисъл - иска достъп до детето, а не да го отнема от майка му.
А, между другото, не вземам хонорар по този случай.
Благодаря за мненията.
- Ant
Ох по памет и малко на изуст, съгласно конвенция за защита правата на детето или нещо такова държавата не трябва да създава предпоставки за разделяне на семейство и да поставя в невъзможност родител да не може да поддържа с детето си лични отношения нещо такова. Това по памет, обаче хич не се и сещам коя конвенция беше и дали не бъркам, но със сигурност в някоя от многото има такъв текст. Ако някой колега се сеща за какво говоря, моля да помага!
- Гери
Имам смътен спомен, че пакистански граждани навремето са водили дело в Страсбург за това, че Великобритания не ги е допуснала да се съберат със семействата си, които са пребивавали в страната и го спечелиха. Не помня обаче подробности от казуса, затова най добре е да бъде издирен в Сиела или Апис и да се види дали случая е сходен. Все пак, щом клиентът е бил женен за британска гражданка и поради отказа за натурализация се е стигнало до развод, това е нарушило свободата и неприкосновеността на семейния му живот и му е нанесло вреди.
Евентуално (без да съм сигурен) би могло да се претеднира, че щом други молби за натурализация са удовлетворени, а неговата съвсем немотивирано е отхвърлена, е налице някаква дискриминация, но най-добре е да се пита колега, занимаващ се с дела в Страсбург. Успех и дано им разкажете играта на надутите англичани!
Евентуално (без да съм сигурен) би могло да се претеднира, че щом други молби за натурализация са удовлетворени, а неговата съвсем немотивирано е отхвърлена, е налице някаква дискриминация, но най-добре е да се пита колега, занимаващ се с дела в Страсбург. Успех и дано им разкажете играта на надутите англичани!
- Анти_НЗОК
objalvane pred evr.varjoven sad
Estestveno 4e moje da objalva i tova e edinstvenoto ,koeto mu ostava da ide v Strasburg-osnovanieto pred evr.varjoven sad e art.6 ot evropeiskata konvenzija za pravata i svobodite na 4oveka-pravo na svoboden proces,t.e. po-goren sad da re6i po tozi slu4ai ,kakto i naru6enoto mu subektivno i garantirano ot konvencijata pravo v art.13 Pravo na deistvena jalba i nai-vajnoto art.8-Pravo na 4asten i familen jivot,koeto e naru6eno st ova ,4e e razdelen ot jena si i da6terja si.
Njakolko subektivni prava sa naru6eni,ako ne e rabotil i prebivaval nelegalno i moje da stigne do Strasburg, ima 6ans.
Njakolko subektivni prava sa naru6eni,ako ne e rabotil i prebivaval nelegalno i moje da stigne do Strasburg, ima 6ans.
- xx
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|