- Дата и час: 23 Ное 2024, 14:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Станишев и избор на МС
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Станишев и избор на МС
Колеги, как мислите - има ли право избраният министър-председател да гласува за състава и структурата на МС? Разпоредбата на чл. 68 ал.2 от Конституцията отнася ли се за него?
- marianchica
- Младши потребител
Вижте чл.68, ал.1 , ал.2 не може да тълкува сама по себе си. За мен проблема ,който възникна е с полагането на клетва. Ако погледнете чл.109 от КРБ излиза ,че клетвата трябва да се положи след избора на МС.Приемам за убедителна позицията на проф. Начева изразена по медиите , че Станишев не е встъпил в прамомощията си на мин.председател ,защото нямаще избран мин.съвет и може да гласува.. Никой не казва обаче има ли процедура в правилника на НСза избор на на премиер и МС и ако не ,защо.
- демократ
Явно няма процедура и това породи споровете. Възможно е част от БСП по този начин - чрез Корнезов да изрази несъгласието си с предложения от Станишев МС.
- marianchica
- Младши потребител
Не мисля. Клетвеният лист бе пред Корнезов - той явно се е подготвил. Освен това имаше доста време от провеждане на избора и обявяване на резултата. И нямаше логика поотделно да се полага клетвата от Станишев и от МС. Освен това и един или двама от Коалиция за България са гласували против предложения МС и структурата. Интересно дали от БСП или от Коалицията им. Няма как да узнаем.
- Гост
То се вижда колко са били добри юристи съставителите на конституцията , че се налага промяната й . Проблема е ,че повечето бяха комунисти, а те правят така , че всичко да е в тяхна полза -за партията. А народа няма никаква правна култура, а и не иска да знае.Не го интересува крадеш ли , спазваш ли закона или не - избира те ако те сметне за силен / пример Доган, Р. Петков, Ст. Софиянски Йордан Цонев и много други/.Ако знае че си почтен и честен , и ако си бил във властта не си направил пари , те смята за глупак.
- демократ
Иван написа: Не го подценявайте (Корнезов) - той е много добър юрист.
Ако е добър юрист - значи е подвел Станишев и по този начин е станал изразител на "старите" в БСП. Ако не го е подвел - значи не е добър юрист.
Без да политизирам нещата - според мен Станишев се държа достойно. Ако бях аз - да съм си изпуснала нервите
- Холеричка
Холеричка написа:Иван написа: Не го подценявайте (Корнезов) - той е много добър юрист.
Ако е добър юрист - значи е подвел Станишев и по този начин е станал изразител на "старите" в БСП. Ако не го е подвел - значи не е добър юрист.
По-скоро първото.Кое беше толкова наложително да бърза да полага клетва?
- stavrev
- Потребител
Не мисля, че проблемът е в клетвата. Клетвата бе претекста за обсъждане на проблема дали Станишев може да гласува за МС. Малко отклонение - малко странна ми е логиката на законодателя да се обособбят две гласувания - за структура и състав на МС. И да не беше клетвата, пак щеше да се повдигне въпроса дали Станишев има право да гласува. Но не може да се отрече факта, че правната фигура на министър-председателя възниква от сложния фактически състав - по избор на личността като първа съставка и втората - избора на самия МС - и то с двете подсъставки - относно гласувани и приети състав и структура на МС. За мен е правно неиздържано да се приеме, че има министър-председател, без да има избран МС. В крайна сметка не мисля, че би било за всички нас силно застъпеното турско участие във всички нива на властта. Няма лошо, ако те се държат като български граждани, но за съжаление не е така...
- Гост
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|