начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на трудов договор

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор

Мнениеот evild » 28 Юли 2005, 02:46

Във форума никъде не намерих подобен казус, затова отварям нова тема.
Във фирмата, в която работя, възникна лек проблем: мениджърът на един от отделите напоследък не се справя блестящо добре (системно не се справя с изпълнението на плановете - в чиято подготовка участва и той), но най-лошото е, че се изпокара с останалите мениджъри на лична основа, а това определено пречи на работата, защото влияе и на преките му подчинени.
Желанието на собствениците е да бъде освободен, но трудовият договор да бъде прекратен по взаимно съгласие. Беше му предложена писмена обосновка, съдържаща доказателства за несправянето със задълженията му (произтичащи от длъжностната характеристика), която той отказа да приеме, но подписа с думите: "Не приемам" - в присъствието на двама свидетели.
По-късно, в прав текст е заявил пред един колега, че желае да бъде уволнен, след което ще съди фирмата.
Въпросът ми е: ако бъде уволнен, какви са шансовете му да спечели евентуално дело, което заведе срещу фирмата.
Много ще съм благодарен, ако мога да получа някакъв съвет - от една седмица този въпрос не ни дава мира.
evild

Мнениеот студентка » 28 Юли 2005, 12:00

Не съм запозната добре със съдебната практика-но в слуая си мисля, че напълно законосъобразно ще е прекратяването на трудовия договор по смисъла на чл.328, т.5 КТ- а именно поради липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата, като разбира се се спази и законоустановеният срок на предизвестие от работодателя-по чл.326, ал.2 КТ
Доколкото обаче това основание, ще се съгласите, е доста субективно работникът или служителят има правото да оспорва! От друга страна , доколкото разбирам е всеобщо мнението за неефективната му работа, което в едно евентуално дело ще е във ваш "+"!
студентка

Мнениеот sunshine_75 » 28 Юли 2005, 13:48

Здравейте! Не е необходимо да уволнявате меиджъра. Прегледайте договора му-било то трудов и ли за управление (мисля, че второто е малко вероятно). Вътре задължително има предвидени механизми за прекратяване на договора. Уволненията на дисциплинарни основания по принцип издържат трудно при съдебно обжалване. Но ако договорът му е трудов и безсрочен, след отправяне на предизвестие за прекратяването му, същият би могъл да бъде прекратен. Това, естествено, не изключва възможността от съдебно обжалване. Връчването на предизвестието извършете в присъствието на свидетели, които с подписа си да удостоверят евентуалния отказ за получаване. Или използвайте механизма на изпращане по пощата-с обратна разписка.
sunshine_75
Потребител

Назад към Взаимопомощ