начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Акт от Инспекцията по труда

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот Поля » 25 Юли 2005, 09:38

Здравеите
някой може ли да ми каже в какав срок трябва да се плати акт на инспекцията по труда защото аз имам един такъв акт и ме задалжават за един месец да го платя, а ако не го направя пише че ще уведомят Агенцията за държавни вземания
Поля

Мнениеот гений75 » 25 Юли 2005, 10:26

1 месец.
гений75

Мнениеот poliappa80 » 25 Юли 2005, 10:30

А ако не се плати през този 1 месец какво става?
poliappa80
Младши потребител

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 10:41

След известно време срещу вас ще се образува производство за принудително събиране на вземането. Но преди това ще получите призовка за добрововлно изпълнение и в 7 дневен срок ще трябва да си заплатите глобата по акта.
lil
Младши потребител

Мнениеот poliappa80 » 25 Юли 2005, 11:23

А ако след този 7 дневен срок не се плати какво представлява това принудително производство?
poliappa80
Младши потребител

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 13:20

Заедно с поканат за доброволно изпълнение от данъчна администрация сигурно ще ви уведомят за възможните последици от невнасянето на дължимата сума.
След изтичане на 7-дн. срок започват да се начисляват лихви върху сумата определена в акта. (Дължи се законната лихва). Преписката с акта ще се изпрати до ДА. От ДА ще предприемат действия относно разгласяване на задължението ви. След изтичането на 12 месеца от срока за доброволно изпълнение ще ви поканятотново да платите доброволно в 7 дн. срок и ако не платите ще пристъпят към принудително удовлетворяване, и ще се обърнат към публичен изпълнител като по всяка вероятност той ще наложи възбрана върху имот собственост на дружеството ви или запор върху негови сметки и вземания.
lil
Младши потребител

Акт от Инспекцята по труда

Мнениеот poliappa80 » 25 Юли 2005, 14:42

Ясно, но ако аз не съм съгласна с този акт мога ли да заведа иск въпреки че законният срок е изтекъл?
poliappa80
Младши потребител

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 14:54

Можете да го обжалвате като поискате възстановяване на пропуснатия срок, но ще трябва да се аргументирате със сериозни доводи. Най - добре е да си изкарате болничен лист за минал период.
lil
Младши потребител

Мнениеот poliappa80 » 25 Юли 2005, 15:07

В случая става въпрос за акт който се води на баба ми която е собственик на фирма и е инвалид - и при проверката не ми признаха граждански договор /защото както се аргументираха господата/ бил чист трудов договор само където на него пишело че бил граждански договор /а аз сам използвала програма за ТРЗ от където съм издала този договор - той е типова бланка заложена в програмата/.
Другото нещо което много ме озадачи е, че при подписване на протокола за проверката баба ми въобще не е уведомена какво подписва.
А и самият акт пристигна 10 дни след издаването му и 4 дни от датата на пощенското клеимо / оказа се че по погрешка е бил занесен на друго място и хората се оказаха добросъвестни и ни го донесоха/
poliappa80
Младши потребител

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 15:18

Може да изнесете тези обстоятелства в молбата за възстановяване на срока, като приложите копие от пощенското клеймо и писмените обяснения на хората, които са ви препратили акта.
Но може ли да конкретизирате по кой член е съставен акта, на кого и кога.
lil
Младши потребител

Акт от инспекцията по труда

Мнениеот poliappa80 » 25 Юли 2005, 15:25

Ами в момента не мога да цитирам по кой член е съставен акта, а наказателното постановление е от 08.06.2005г.

А какво става в случай на смърт на носителя на тази глоба-наследява ли се?
poliappa80
Младши потребител

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 15:35

В никакъв случай - глобата е със строго личен характер, но дори в случай на смърт, ако не е изминал давностния срок тази глоба се дължи и може да се събере от имуществото на починалия. А след като наследниците приемат наследството (ако глобата е голяма и има други дългове, най-добре е това да стане по опис) те стават задължени лице (до размера на наследството ако е прието по опис).
lil
Младши потребител

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 15:42

Но вие май много късно сте се сетили да обжалвате. Незнам как ще обясните това почти 45 дневно закъснение. Все пак сте получили препис от НП и е трябвало да обжалвате в 7 дн. срок
lil
Младши потребител

Мнениеот dav » 25 Юли 2005, 16:34

Съгласно разпоредбите на ЗАНН и тези на НК би следвало при смърт на нарушителя, посочен в наказателното постановление поризводството да се прекрати, а в случай, че НП е влязло в сила да бъзе изключени изпълнението на наложеното наказание
dav

Мнениеот lil » 25 Юли 2005, 17:17

Има резон и би трябвало да е така. Но глобата е приравнена на публично вземане и се събира по реда на ДПК от публичен изпълнител, а там изрично е записано, че публичните вземания се погасяват със смъртта на задължения само след изчерпване на имуществото им, освен ако наследниците не отговарят за публичното задължение.
lil
Младши потребител

Мнениеот poliappa80 » 26 Юли 2005, 10:24

В краен случай какво се оказва след като не съм платила в срок от 1 месец акта ми се прехвърля в данъчната служба и в рамките на 1 година трябва да платя главница+лихви.Ако след тази година не се плати тогава се прави запор на имуществото.

А мога ли до подам иск в случай на несъгласие макар, че е изтекъл законоустановения срок?
poliappa80
Младши потребител

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 12:51

Може да подадете иск, но заедно с молба за възстановяване на срока поради достатъчно уважителни причини. Но акта на кого е съставен на вас или на баба ви?
lil
Младши потребител

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 12:53

Само да ви кажа, че това което ви написах е само по закон. Обикновено от ДА не постъпват така и може да не ви потърсят глобата с години. /зависи за каква сума става въпрос/
lil
Младши потребител

Мнениеот poliappa80 » 26 Юли 2005, 13:10

Значи глобата е в размер на 1000 лв, и се води на баба ми като собственик на фирмата.
Аз съм чувала от колеги че има давностен срок, след изтичането на който не те закачат но знам ли
poliappa80
Младши потребител

Мнениеот lil » 26 Юли 2005, 13:46

Вижте това :

Чл. 82. (1) Административното наказание не се изпълнява, ако са изтекли:
а) две години, когато наложеното наказание е глоба;
б) шест месеца, когато наложеното наказание е временно лишаване от право да се упражнява определена професия или дейност;
в) три месеца, когато наложеното наказание е обществено порицание.
(2) Давността започва да тече от влизане в сила на акта, с който е наложено наказанието, и се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо наказания за изпълнение на наказанието. След завършване на действието, с което е прекъсната давността, започва да тече нова давност.
(3) Независимо от спирането или прекъсването на давността, административното наказание не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока по ал. 1.
(4) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г.) Разпоредбата на предходната алинея не се прилага по отношение на глобата, когато за събирането й в срока по ал. 1 е образувано изпълнително производство. Това се отнася и за висящите дела, давността по които не е изтекла до влизането на тази алинея в сила.

А 1000 лева минималния размер на глобата ли е или максималния ?
lil
Младши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ