начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помагайте, данъчните и инвалидът потърпевщ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помагайте, данъчните и инвалидът потърпевщ!

Мнениеот Стела » 14 Юли 2005, 20:39

Здравейте,
днес получихме Покана от Данъчната служба за задължение по ЗОДФЛ,чл.35 /на моя брат който е инвалид първа група с придружител/ което е от 01.04.2000г. преди 5г. и три месеца!Като има посочена главница 360лв. и лихви 250 лв!
Първо се съмнявам да има такова задължение т.к. аз попълвам данъчните му декларации и винаги сме били перфектни платци.Второ мисля си дали не е някакъв номер данъчният служител да е прибрал парите /и от други такива/ на времето и пет години по-късно да ги търси отново и то с лихвите,който не си пази бележките гори!!! Трето нищо чудно да не са взели предвид инвалидността,която облекчава крайното данъчно облагане с 50%! Още съм притеснена и не знам дали ще намеря в къщи документа с който съм платила на времето дължимият данък!Чудно е,че сега се сещат за "задължение" от преди 5 години като имат телефоните и адреса ни и винаги биха могли да ни извикат! Ще Ви бъда благодарна за вашата помощ и как бихте ме посъветвали да постъпя?Дали също няма и давностен срок по това "задължение"?Какво възражение трябва да напиша? Благодаря ви още веднъж!
Стела

Мнениеот Отговора » 14 Юли 2005, 21:23

Първо: Пишете от какво естество е дохода на човека за който са му начислили данък и лихва.
Второ: Проверете дали пазите екземпляр от подадена годишна данъчна декларация за съответната данъчна година.
Ако намерите тая и/или друга информация която би могла да е от полза, ще се опитаме заедно с Вас он-лайн да преизчислим данните от декларацията Ви, за да се разбере дали сте имала грешка при попълването или не. Това за давността в момента не ви устройва, защото все още тя не е изтекла. И за обжалването също, защото трябва да имате факти зад гърба си, които да са във Ваша полза, че да се позовете на тях, а както разбирам Вие самата не сте сигурна дали сте изчислила правилно, дали въобще сте внесла данъка и т.н.
Отговора

Назад към Взаимопомощ