начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

алтернатива

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

алтернатива

Мнениеот Вяра » 13 Юли 2005, 14:20

здравейте!
имам следният проблем искам да възбудя дело с-у предишният си работодател(не са ми платени осигуровките в продължение на 5 месеца отоктомври 04 до февруари 05, и поради тази причина не мога да си взема майчинството за тези месеци).Въпроса ми е има ли досега осъдени работодатели и изплатени обещетения,въобще има ли смисъл?подадох жалба до НОИ ,но и оттам нищо.кой защитава правата ни?

Чл. 104. (1) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) Длъжностно лице на работодател или работодател, който не заплаща вноските за осигуряване на лица, за които е длъжен да плати, се наказва с глоба от 1000 до 2000 лв.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 107 от 2002 г.) За повторно и за всяко следващо нарушение глобата е от 2000 до 4000 лв.
наясно съм със закона ,но не и с това кой съблюдава изпълнението му.ще съм ви благодарна ако ме насочите,как да постъпя.
Вяра

Мнениеот Гост » 13 Юли 2005, 14:39

Задължението на работодателяза внасянето на осигуровки е към НОИ, а не към Вас. (въпреки, че в крайна сметка потърпевшата сте Вие). В този смисъл нямате правен интерес да водите дело срещу работодателя си за невнесени осигуровки. По този чл. 104 КСО глоби се налагат от НОИ (друг е въпроса колко често се възползват от това си право). Пък за Вас работодателя може и да е внесъл здравните осигуровки (все пак те са малки), но заради това, че за останалия персонал изглежда не са внасяни социални и здравни осигуровки, НОИ реже нацяло.
А пък с обезщетението за отглеждане на дете - въпреки, че КСО казва, че то е дължимо и при невнесени осигуровки от работодателя, НОИ упражняват една порочна практика - просто не превеждат средства по платежни искания на работодатели, които не са внесли осигуровки за други служители. Тази им практика не намира опора в закона.
От нова година вече НОИ директно ще изплаща обезщетенията за майчинство и отглеждане на дете, така че тази несправедливост май ще се отстрани донякъде.
Гост

Мнениеот Вяра » 13 Юли 2005, 20:53

а за минал период едва ли ще изплаща обезщетение за майчинство?!?!
Вяра

Мнениеот hirsi » 14 Юли 2005, 08:38

може ли да се прекрати трудов договор за 5години задължение за работа при работодател, който е палтил обучение за преквалификация. Според договора работодателят се задължава да назначи работника на длъжност, за която е обучаван, но не го е сторил.
hirsi

Назад към Взаимопомощ