начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Влизане във владение на собствено жилище 2

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Влизане във владение на собствено жилище 2

Мнениеот Любомиров » 06 Юли 2005, 22:57

Здравейте. Преди няколко месеца се обърнах за помощ в този форум. Сега отново имам ГОЛЯМА нужда от помощ и се надявам, че ще можете да ми помогнете, за което предварително ви БЛАГОДАРЯ. Ставаше въпрос за това, че имам апартамент, за който притежавам нотариален акт, но който бях дал на брат ми да ползва като склад. В един момент обаче брат ми изведнъж скъса всякакви връзки с мен, покри се, смени ключалките на апартамента и така аз останах без възможност да ползвам жилището си. И така няколко години. Миналата есен той изненадващо се появи у нас и заяви че ще ми върне апартамента, но само ако подпиша договор за наем със задна дата (дотогава не бяхме сключвали договор). Подписах договора – все пак той ми е брат – договора беше до 31.12.2004г. След това брат ми отново се покри и когато аз вече през тази година се опитах да го намеря, за да го питам, кога ще се освободи апартамента, разбрах че тъй като не съм направил възражение до един месец след изтичането на договора – тоест до 31.01.2005г. – договорът става безсрочен – и естествено аз пак изпаднах в патова ситуация. А от брат ми ни вест, ни кост. Тогава се обърнах за помощ в този форум. Attorney at Low ме посъветва да пусна нотариална покана, с която да го предупредя по член 238 от ЗЗД, който гласи: „Ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано.” Ако след като този срок изтече и брат ми още не е напуснал имота трябва да пусна втора нотариална покана, като му дам кратък срок (24 или 48 часа) и след това да подам веднага молба до районния съд по местонахождение на имота по чл. 126ж от ГПК, в която да пиша че: „Лицето Х, което съм допуснал в имота си отказва да го напусне след като съм го поканил по надлежния ред”. Към молбата трябва да приложа: договора за наем и двете нотариални покани. Преди да пусна поканата се опитах (така ме посъветваха) чрез Софийска районна прокуратура да му поискам доброволно да напусне жилището ми. – по чл. 63 от ЗМВР – (Чл.63. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицата, за които има достатъчно данни и се предполага, че ще извършат престъпления или нарушения на обществения ред.
(2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.) – чрез жалба, в която казах че той отказва да напусне жилището ми. (като се има предвид че в индивидуални разговори той неведнъж обещаваше да го освободи). И нищо – той от своя страна представя неверни сведения на полицията – че аз имам достъп до апартамента си – абсолютно невярно.
Преди месец най-накрая имах възможността да пусна първата нотариална покана, в която написах дословно: „На основание чл.238 във връзка с чл.236, ал.1 от ЗЗД, с настоящата покана Ви известявам, че в едномесечен срок от получаване на същата ПРЕКРАТЯВАМ сключения на ................ между мен ..... и представляваната от ВАС фирма „........”, договор за наем на собствения ми апартамент, намиращ се в гр. София, ...........” И я пуснах. Едномесечният срок изтича след няколко дни. Вчера обаче получих АЗ нотариална покана от него, която гласи дословно:

„Господин............
Във връзка с ваша нотариална покана от дата ............. с настоящата нотариална покана:
1. Правя възражение на вашата нотариална покана. Съгласно цитирания от вас чл. 236 тъй като вие не сте направили възражение на нашия договор в едномесечен срок, т.е до 31.01.2005г. същия договор от 01.01.1995г. е станал безсрочен, т.е не можете да го прекратите.
2. ВИ предявявам сумата от 50 000 /петдесет хиляди/ лева представляваща обезщетение за това, че сте извършили спрямо моята фирма и лично към мен – (името му) набедяване във връзка с чл. 286 от НК за подадената от ВАС жалба и изложените неверни от вас факти, които представляват осъществяване на престъпление по чл. 147 и чл. 148 от НК.
С настоящата покана ви каня да ми изплатите по-горната сума до седем дни след получаване на настоящата нотариална покана с пощенски запис на известния вам по-горе адрес. В противен случай ще потърсим правата си по съдебен ред.”

Въпросите са ми следните и ще съм ВИ много ПРИЗНАТЕЛЕН И БЛАГОДАРЕН ако ми отговорите. 1) Може ли неговата нотариална покана, с която той прави възражение на моята да прекрати действието на моята. Ако не бихте ли ме посъветвали как точно юридически правилно да формулирам втората нотариална покана. 2) Има ли той изобщо основание да ми предявява такива космически суми, при условие че аз абсолютно нищо невярно не съм казал с моята жалба – само съм го помолил да ми осигури достъп до жилището. Благодаря ВИ предварително
Любомиров

Мнениеот hariman » 07 Юли 2005, 01:16

Не не може нотариалната покана е просто начин за уведомяване, но който гарантира че получателя е запознат със съдържанието и. Предполагам че брат ви е пуснал покана в отговор на вашата просто да ви сплаши, но ако можете да дадете повече данни за договора който сте подписали ще може да ви се даде и по изчерпателен отговор
hariman
Потребител

Мнениеот damyanov » 07 Юли 2005, 08:40

Уважаеми г-н Любомиров!
Предлагам ви две неща:
1. Вземете най-накрая да качите във форума този прословут договор за наем и всички други документи които сте подписвали във връзка с него(предполагам, че имате копия от тях). Като казвам всички - това означава наистина всички. Тогава някой може да даде пълна и изчерпателна информация
или
2. Наемете си адвокат който да свърши цялата работа вместо вас
damyanov
Младши потребител

Мнениеот Attorney At Law » 07 Юли 2005, 10:07

Здравейте г-н Любомиров,

Наистина би било добре (както предложиха колегите Hariman и Damyanov) ако по някакъв начин представите документите по вашия казус - договори, покани и не на последно място - жалбата Ви до полицията.

А от представените от Вас до този момент сведения, може да се каже следното:

1. Възражението, което е направил вашия брат чрез своята покана е неотносимо към прекратяването на договора - т.е. претенцията му, че

"Съгласно цитирания от вас чл. 236 тъй като вие не сте направили възражение на нашия договор в едномесечен срок, т.е до 31.01.2005г. същия договор от 01.01.1995г. е станал безсрочен, т.е не можете да го прекратите. ",

е недействителна. Както Ви посочих преди няколко месеца, когато казусът Ви беше актуален - разпоредбата на чл. 238 е достатъчно ясна:

"Ако договорът за наем е без определен срок, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано."

Т.е. това, че той Ви предявява "възражение" на такова основание изобщо не Ви лишава от възможността да си продължите по реда - и след изтичане на месечния срок от Вашата покана, да му изпратите втората такава.

2. Във връзка с претенцията му за "обезщетение" от 50 000 (!!!) лв. за извършено набедяване от ваша страна и осъществяване на престъпление по 147 и 148 НК (клевета), ако това, което твърдите че сте писал в жалбата е така, т.е. единствено сте уведомили полицията, че Ви е отказван достъп до жилището, без да сте давали квалификации на брат си, или на действията осъществени от него, то считам, че за набедяване не може да става въпрос, тъй като и самата разпоредба от ЗМВР, по която сте се обърнали към полицията говори за възможност и наличие на "данни:, че може да се осъществи престъпление (т.е. това е една превантивна мярка).
В този смисъл, при така изпратената от вашия брат покана и с оглед на квалификацията съдържаща се в нея (че сте извършил престъпление по 147 и 148 - клевета), то Вие от своя страна вече несъмнено имате основание да заведете дело срещу него за клевета именно по същия този член 147:

"Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание."

А що се отнася до претенцията му за 50 000лв за обезщетение - наистина е неоснователна. Освен това, ако желае - нека да си я предяви по исков ред пред съд (но тогава определено няма да толкова "ентусиазиран",, тъй като ще трябва да плати държавна такса от 4% от размера на иска, или 2000лв - и то само за да започне делото).

Но все пак считам, че хубаво би било ако има някаква яснота около документалната част на този казус.

Ако желаете по-подробна информация, пишете на: dimitard@abv.bg

Поздрави
Attorney At Law

Мнениеот Любомиров » 08 Юли 2005, 23:15

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ТОВА, ЧЕ СЕ ОТЗОВАХТЕ НА МОЛБАТА МИ ЗА ПОМОЩ
Любомиров

Назад към Взаимопомощ