начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Нямам НП. Наложено ли ми е наказание?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос

Мнениеот muk » 01 Юли 2005, 12:01

преди повече от 2 години ми беше съставен акт от служител на МВР все още не са ми връчили наказ. постановление.Означава ли това че не ми е наложено наказание.Ако все пак има наказ. постановление как мога да разбера.
muk

Мнениеот галина » 01 Юли 2005, 16:39

Не си ли проверил?
галина

Мнениеот dob » 01 Юли 2005, 17:20

По принцип административното наказание се налага с наказателното постановление, което може да се обжалва пред съответния районен съд в 7-дневне срок от връчването му. Можеш да провериш съответната служба на МВР. Възможно е и да е прекратено административно-наказателното производство, но се съмнявам. най-добре провери на място.
dob

Мнениеот net » 08 Юли 2005, 08:24

Съгласно чл.52, ал.1 от ЗАНН наказващият орган е длъжен да се произнесе до административнонаказателната преписка в месечен срок от получаването й.
Според мен шефът на катаджията е решил да не Ви пуска наказателно постановление.
net

Мнениеот dob » 08 Юли 2005, 09:20

Този едномесечен срок е инструктивен. Важно е да е спазен срокът по чл. З4, ал. 3 от ЗАНН. Възможно е да е издадено НП, но все още да не връчено. В ЗАНН няма предвиден срок за връчване на НП.
dob

Мнениеот muk » 08 Юли 2005, 09:45

Не е ли най-добре да чакам вместо да проверявам дали има издадено постановление, тъй като така се увеличава вероятността да изтече предвидената в закона давност и дори да имам наложено наказание глоба да не я платя поради погасяване на задължението във връзка с изтеклата давност.Разумно ли е това според вас?
muk

Мнениеот Батето » 08 Юли 2005, 09:53

А според мен, в ЗАНН съществува чл.34, ал.2, който предписва, че административнонаказателното производство се прекратява, ако не е издадено наказателно постановление в шестмесечен срок от съставянето на акта.
Дори и да ти представят антидатиран акт можеш да се възползваш от чл.82, ал.3, но след като изчакаш още 1 година, за да може да ти изтече абсолютната давност. Дерзай, но си трай!
Батето

Мнениеот muk » 08 Юли 2005, 12:57

Но давността започва да тече от влизане в сила на постановлението.Въпросът ми е от кога влиза в сила постановлението- от съставянето му или от момента на връчването му на нарушителя?
muk

Мнениеот в » 08 Юли 2005, 13:06

отиваш в службата, в която си плащаш данъците и си правиш справка дали имаш някои неплатени актове, постановления и други.
в

Мнениеот dob » 08 Юли 2005, 15:05

Въпросът за влизане в сила на НП е уреден в чл. 64 от ЗАНН.
В случай, че НП подлежи на обжалване няма как да влезе в сила, след като не е връчено и съответно не е изтекъл срока за обжалване или не е приключило съдебното производство.
Единствената хипотеза, при която НП може да се счита за връчено без на практика това да е сторено е уредена в чл. 58, ал. 2 от ЗАНН - ако нарушителят не се намери на посочения от нуего адрес, а новият му адрес е неизвестен.
dob

Мнениеот аз » 08 Юли 2005, 17:33

Ако има издадено нак.постановление екземпляр от него се връчва срещу подпис на лицето /т.е. на теб/. Щом не си получил такъв екземпляр-свиркай си.
аз

Назад към Взаимопомощ