начало

Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго Европрокуратурата прати на съд бизнесмен за опит за измама за 2 млн. евро в Конго

Гражданска отговорност <=> гаранционен фонд

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Гражданска отговорност <=> гаранционен фонд

Мнениеот carpbg » 23 Юни 2005, 10:19

Преди повече от 1 година (март 2004) ме удари шофьор отзад!
Дойде КАТ и се оказа, че е пиян и му е отнета преди време книжката пак заради употреба на алкохол!
От застрахователната компания казаха, че те не поемат отговорност, ако шофьорът е неправоспособен! (така е проверих - има такава точка)!
Трябвало да ми платят от Гаранцинен фонд! Там обаче (след година и нещщо мотаене по съдълища, най-накрая осъдиха виновника) ми казаха, че по време на произшествието шофьорът е бил правоспособен :cry: и ме пратиха пак при застрахователите :twisted:

Какво да правя :cry:
carpbg
Нов потребител

Re: Гражданска отговорност <=> гаранционен фонд

Мнениеот carpbg » 28 Юни 2005, 11:03

carpbg написа:Там обаче (след година и нещщо мотаене по съдълища, най-накрая осъдиха виновника) ми казаха, че по време на произшествието шофьорът е бил правоспособен :cry: и ме пратиха пак при застрахователите :twisted:

Сега разбрах врътката!
Тъй като той по време на катастрофата е бил в процес на обжалване на решението с което му се отнема книжака се води че е редовен шофьор (книжката не му е отнета)!!!
:twisted: :twisted: :twisted:

Ехххх, Българиоооооо

:cry:
carpbg
Нов потребител

Мнениеот Отговор » 28 Юни 2005, 11:09

Първо е трябвало да се обърнеш към застрахователя на виновното лице. При валидно сключен договор за застраховка те носят отговорността. Следователно те са длъжни да платят. След което те от своя страна именно поради причината, че виновното лице е употребило алкохол могат да претендарат платеното на вас от него.
Отговор

Мнениеот Гост » 28 Юни 2005, 18:18

следва да плати застрахователя. Това, че на пияния му е била отнета книжката не означава, че не е правоспособен
Гост

Мнениеот carpbg » 28 Юни 2005, 21:41

Отговор написа:Първо е трябвало да се обърнеш към застрахователя на виновното лице. При валидно сключен договор за застраховка те носят отговорността. Следователно те са длъжни да платят. След което те от своя страна именно поради причината, че виновното лице е употребило алкохол могат да претендарат платеното на вас от него.

Е то, точно така стана!
Именно неговата застрахователна компания отказа да плати под предтекст, че е шофирало неправоспособно лице!

Май, трябваше аз още в началото да се обърна към адвокат, ама ... :(
carpbg
Нов потребител

Мнениеот pams » 29 Юни 2005, 13:11

Потърсете адвокат. Правата по застраховка гражданска отговорност се погасяват с изтичане на 5 годишна давност. След като събитието е от 2004 г. можете до 2009 да претендирате обезщетение. Важно в случая е да сте подали уведомление до застрахователя на виновня, да е извършен оглед на автомобила. В противен случай по-трудно се доказва, но е напълно възможно. Трябва да намерите адвокат водил застрахователни дела за да се ориентира в документите които имате и да направи правилния избор. УСПЕХ и си търсете своето не се предавайте.
pams

Мнениеот Отговор » 29 Юни 2005, 13:43

Просто е трябвало да се гони застрахователя до дупка... Най-добре се консултирайте с адвокат, който да се заеме със случая. Защото може и да се стигне и до дело. Успех!!!
Отговор

Мнениеот pams » 29 Юни 2005, 13:54

Не можеш а гониш застрахователя до дупка - няма такава има чл. 18 т.8 от Наредбата за задължително застраховане- Застрахователят на застраховката ГО не извършва плащания за вреди на трети лица, когато са причинени от неправоспособен водач- няма свидетелство за правоуправление, от водач без валидно свидетелство за категорията, или ОТ ВОДАЧ С ОТНЕТО СВИДЕТЕЛСТВО. Иска в този случай е по 45 ЗЗД срещу причинителят на вредата директно. и НЕ СИ МИСЛЕТЕы ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ ЩЕ ПЛАТИ ВЕДНАГА.
pams

Мнениеот pams » 29 Юни 2005, 14:44

Не можеш а гониш застрахователя до дупка - няма такава има чл. 18 т.8 от Наредбата за задължително застраховане- Застрахователят на застраховката ГО не извършва плащания за вреди на трети лица, когато са причинени от неправоспособен водач- няма свидетелство за правоуправление, от водач без валидно свидетелство за категорията, или ОТ ВОДАЧ С ОТНЕТО СВИДЕТЕЛСТВО. Иска в този случай е по 45 ЗЗД срещу причинителят на вредата директно. и НЕ СИ МИСЛЕТЕы ЧЕ ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ ЩЕ ПЛАТИ ВЕДНАГА.
pams

Назад към Взаимопомощ