начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Търся съдебно решение

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

Търся съдебно решение

Мнениеот juris » 16 Юли 2003, 09:33

на ІV-то отделение на ВС под № 1054 от 1957 година.Касае се за произнасяне по чл. 50 ЗЗД.Решението се цитира от акад. Ч. Големинов в книгата му "Непозволено увреждане" и от Бъров в негова непреиздавана книга за вредите от непозволено увреждане в резултат на автотранспортни произшествия.
Търсих решението в библиотеката на ВКС,оттам ме препратиха в Държавен архив,където обаче решението също не се съхраняваше.Няма го и в правноинформационни системи Дигеста,Апис и Сиела.Няма го и в сборниците с решения на ВС от 50-те години,нито в сп. "Социалистическо право" по онова време.
Ще съм много благодарен,ако някой съумее да ми помогне ако ли не с решението,то поне със съвет къде още бих могъл да го търся.
juris
Младши потребител

Re: Търся съдебно решение

Мнениеот :) » 18 Юли 2003, 18:53

Колега, съжалявам, имах желание, но го няма и в базата на Ciela 3.0. Събудихте любопитството ми. Бихте ли написали във форума, ако го откриете?
Успешно търсене.
:)

Мнениеот juris » 20 Юли 2003, 16:16

Благодаря Ви,че се отзовахте на молбата ми.Стига да го открия,ще го публикувам във Форума /надеждата обаче е малка/.
juris
Младши потребител

Мнениеот Веско » 20 Юли 2003, 21:04

Че защо пък точно това решение, с какво е толкова интересно!?
Веско

Мнениеот juris » 21 Юли 2003, 17:08

Решението е интересно с това,че се приема безвиновна отговорност по чл. 50 ЗЗД за собственик на трамвай /собственикът,разбира се,е юридическо лице/ за вреди, причинени от трамвая на гражданин,застанал на сантиметри от релсите.Поради мъгла ватманът не е могъл да забележи пешеходеца.
Т. е. с въпросното решение се приема безвиновна отговорност на собственика на вещта,въпреки че до злополуката не се е стигнало в резултат на повреда в нея.А в други съдебни решения по чл. 50,касаещи отговорност в резултат на транспортни произшествия,хипотезата се свежда до вреди вследствие спукване на гума и под., както и се изтъква липсата на виновно поведение на потърпевшия /без обаче да има единно становище каква следва да е степента на вината за освобождаване на собственика на вещта от отговорност/.В описания случай обаче в издирваното от мен съдебно решение пешеходецът е стоял наблизо до трамвайната линия,но това му поведение съдът не е отчел като "изключителна вина на пострадалия" и не е освободил собственика на вещта от отговорност.
juris
Младши потребител

Мнениеот juris » 26 Юли 2003, 12:49

Помощ !!!
Все още търся решението !
juris
Младши потребител

Мнениеот drolski » 08 Сеп 2003, 10:51

Moje li nqkoi da mi otgovori!!!Zagubih si notarialnite aktove za imotite si!Kude mogat da mi izdadut kopia-v slujbata po vpisvaniata ili v ob6tinata ili drugade!Ako niakoi znae da mi otgovori-MERSI!!!
drolski
Нов потребител

Мнениеот gega » 08 Сеп 2003, 11:23

V slujbata po vpisvanijata, no ako sa ot po–predna godina ot 1997, 6te padne jako tarsene. Ako e po–kasno moje6 i ot saotvetnija notarius, udostoveril dogovora.
gega

Мнениеот drolski » 08 Сеп 2003, 15:44

Mersi gega,i az taka mislih, i mai naistina ste padne qako tursene-za6toto sa ot 1994god.
drolski
Нов потребител

Мнениеот juris » 25 Сеп 2003, 08:57

Никой ли няма това решение ?
juris
Младши потребител

Мнениеот dvm_78 » 25 Сеп 2003, 10:35

Juris, имах мерак да ти помогна за това съдебно решение, но и аз ударих на камък.
Тук (в работата) имаме Апис и Норма - в Апис не проверих, тъй като ти си писал, че там го няма-в Норма го търсих, но уви :-(
Ами ако въобще не успееш да го намериш?!?!Juris написа:
>
> на ІV-то отделение на ВС под № 1054 от 1957 година.Касае се
> за произнасяне по чл. 50 ЗЗД.Решението се цитира от акад. Ч.
> Големинов в книгата му "Непозволено увреждане" и от Бъров в
> негова непреиздавана книга за вредите от непозволено
> увреждане в резултат на автотранспортни произшествия.
> Търсих решението в библиотеката на ВКС,оттам ме препратиха в
> Държавен архив,където обаче решението също не се
> съхраняваше.Няма го и в правноинформационни системи
> Дигеста,Апис и Сиела.Няма го и в сборниците с решения на ВС
> от 50-те години,нито в сп. "Социалистическо право" по онова
> време.
> Ще съм много благодарен,ако някой съумее да ми помогне ако ли
> не с решението,то поне със съвет къде още бих могъл да го
> търся.
dvm_78
Младши потребител

Мнениеот :) » 25 Сеп 2003, 12:25

Kolega, popadnah na edni stari knijki sys sydebna prektika - za vsiaka godina otdelno tomche. Za syjalenie niamashe za 57g., no zashto ne porovite v bibliotekata iz tezi tomcheta? Izdanie na Nauka i izkustvo - Sydebna praktika na Vyrhovnia syd na NRB - Grajdanska kolegia.
:)

Мнениеот Djeni » 25 Сеп 2003, 14:50

Колега и аз се порових, но за съжаление нищо не открих. Вече си мисля, че има вякаква грешка - или в номера на решението или в годината. Може и да е печатна.
Djeni

Мнениеот juris » 28 Сеп 2003, 08:41

Благодаря за отзивчивостта.
Решението е с номер,година,дело и отделение,съвпадащи според два източника - Големинов и Бъров /последният в книгата си за гражданските аспекти на пътно-транспортните злополуки/.
Търсих го и в сборниците на ВС от 50-те,но явно не е публикувано.
juris
Младши потребител

Мнениеот juris » 28 Сеп 2003, 08:43

Благодаря за това,че се отзовахте.
Ако става дума за сборниците на ВС /не знам издателството им по онова време/,съм се поровил и в тях,но за жалост го няма и там.
juris
Младши потребител

Мнениеот jrd » 02 Окт 2003, 10:33

Колега намерих това решение и по описанието отговаря на вашето.
Решение № 1054 от 31.05.1967 г. по гр. д. № 593/1967 г., I г. о.
Съдебна практика на ВС - гражданска колегия, 1967 г.

чл. 3, чл. 7 УЗЗППЖВАВТ, чл. 45, чл. 49 ЗЗД

Пътуващите с обществени превозни средства не са застраховани срещу причинени им увреждания, които ги правят само временно нетрудоспособни. За такива вреди те могат да търсят обезщетение по общия ред.

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Застрахователна сума се заплаща на пътниците по обществените превозни средства само при причинена трайна неработоспособност. В случая е изяснено с положителност от заключението на вещите лица, че здравословното състояние на ищцата е напълно стабилизирано и че не е причинена трайна неработоспособност. При това положение няма законни пречки да се търси по общия исков ред от транспортното предприятие обезщетение за причинена временна неработоспособност. Няма приложение за такъв случай чл. 7 от указа и транспортното предприятие отговаря съгласно чл. 49 ЗЗД.
jrd
Младши потребител

Мнениеот amazed » 03 Окт 2003, 11:58

Е, не мисля, че е това решение-като № на делото съвпада, но ако видиш писаното от 21.07. по тази тема ще видиш, че става дума за чл. 50 от ЗЗД, а не за чл. 45 и 49, които присъстват в това което ти си дал.
И нещо, което е по-важно-в твоето решение става дума за застрахователни обезщетения, временна и трайна нетрудоспособност :-) докато колегата, който издирва съдебното решение от 1957 ПИШЕ, ЧЕ В ДЕЛОТО СТавало въпрос за блъснат от трамвай пешеходец и се приема безвиновна отговорност за собственика на трамвая-съответното държавно предприятие.
Това, което ти цитираш, като че ли не е същото...
....или се бъркам?!....:-)
amazed

Мнениеот juris » 04 Окт 2003, 08:12

Благодаря за помощта,но се опасявам,че проблемите ми с търсеното решение са малко по-омотани.Става дума за решение от 1957 на ІV-то отделение и касае безвиновната отговорност по чл. 50 ЗЗД.
juris
Младши потребител

Мнениеот Гери » 30 Окт 2003, 12:09

Привет, колега!
Говорих с колегата си, той каза че в народна библиотека има специални издания които могат да се четът само от юристи, възможно ли е там да има сборник с решения на ВС? Мисля си че ако не ти е твърде късно след 22 ноември, мога да отскоча с него до там и да се проровим!
Гери

Назад към Лекции и материали