начало

Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България

Снемане на полицейска регистрация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Снемане на полицейска регистрация

Мнениеот elena_ilieva » 06 Фев 2025, 23:28

Здравейте,

Преди време бях писала друга тема относно наказателно постановление, което ми бе връчено за нарушение на чл. 194, ал. 3 и чл. 18, ал. 1, но на основание чл. 218б от Наказателния кодекс ми бе наложена глоба в размер на 100 лева.

Моля за съвет дали в такъв случай бих могла да подам някакъв иск/молба за снемане на полицейската ми регистрация и каква е процедурата. Наложено ми е административно наказание, което заплатих. В интернет прочетох статии, че след освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание бих могла да инициирам подобно заличаване (чл. 78а от Наказателния кодекс). Едно от нещата, които ме притеснява е, че те този кодекс не е рефериран в самото наказателно постановление.

Бих била много благодарна, ако някой ми разясни повече процеса, както и ме посъветва какво е редно да направя.
elena_ilieva
Нов потребител

Re: Снемане на полицейска регистрация

Мнениеот kpts_ » 07 Фев 2025, 09:52

Не разбрах, дали са Ви извършили полицейска регистрация:
1. Подписахте ли Декларация за съгласие?
2. Дактилоскопираха ли Ви?
3. Снимаха ли Ви с номер на гърдите?
4. Иззеха ли Ви ДНК от устата?
kpts_
Потребител

Мнениеот elena_ilieva » 07 Фев 2025, 10:07

Здравейте! Нито едно от тези неща не се е случвало, но полицайката, която ми връчи постановлението, направи проверка в системата и каза, че имам регистрация. Може ли тя да бъде снета?
elena_ilieva
Нов потребител

Мнениеот kpts_ » 07 Фев 2025, 10:09

elena_ilieva написа:Здравейте! Нито едно от тези неща не се е случвало, но полицайката, която ми връчи постановлението, направи проверка в системата и каза, че имам регистрация. Може ли тя да бъде снета?

Тогава няма полицейска регистрация за този случай.
Имате ли друга регистрация: както питах по-горе за същите четири действия?
Последна промяна kpts_ на 07 Фев 2025, 10:11, променена общо 1 път
kpts_
Потребител

Мнениеот elena_ilieva » 07 Фев 2025, 10:11

Тогава тя защо ми каза, че имам полицейска регистрация при извършването на проверката? Как бих могла да разбера истината сега?
elena_ilieva
Нов потребител

Мнениеот elena_ilieva » 07 Фев 2025, 10:14

Не, освен това нямам никакви други деяния. Тя ми каза, че имам полицейска регистрация от деня на извършването на това, за което ми издадоха постановлението.
elena_ilieva
Нов потребител

Мнениеот svegrigorov » 07 Фев 2025, 10:35

Обработват личните Ви данни в масивите на МВР.

Трябва да подадете заявление до СДВР (ОД на МВР), като поискате да бъдат заличени.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот elena_ilieva » 07 Фев 2025, 10:41

Значи имам основание да подам такова заявление, тъй като съм освободена от наказателна отговорност с административно наказание, нали?
elena_ilieva
Нов потребител

Мнениеот kpts_ » 07 Фев 2025, 11:15

elena_ilieva написа:Значи имам основание да подам такова заявление, тъй като съм освободена от наказателна отговорност с административно наказание, нали?

Тези данни ще се заличат:
"Чл. 3.6 наложена е глоба по административен ред на основание чл. 218б НК и е изтекла една година от датата на извършване на деянието;" https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2136353945

Което не пречи да подадете заявление с искане да отговорят какви Ваши лични данни обработват.
kpts_
Потребител

Мнениеот elena_ilieva » 07 Фев 2025, 12:11

В такъв случай данните ми ще се заличат служебно, след като е миналата година от извършването на деянието, правилно ли разбирам?
elena_ilieva
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 07 Фев 2025, 15:47

Значи имате - аз имах случай като адвокат - един човек се развежда - ядосва се и го хващат в колата му - в нетрезво. Почват процедури - изведнъж - му дават досието - прилагат и досието му - че през 1975 година - на баира на село Х - изпреварил лек автомобил с мотора си - при това - само това - изпреварил неправилно.

Да се съхранява над 40 години това е явно някаква друга тема. Аз също не би ми харесало да имам каквото и да е.

Изчакайте сроковете, за да поискате. Няма да Ви заличат служебно - аз с очите си видях древен протокол от 1975 година - нито е престъпление, седи си някъде там.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот elena_ilieva » 07 Фев 2025, 16:52

Добре, благодаря много за информацията и съдействието.
elena_ilieva
Нов потребител

Мнениеот todevn » 08 Фев 2025, 09:51

Адвокатските консултации се заплащат.
Заплаща се на адвоката и за работата по процедурата за както сте писала "снемане на полицейска регистрация" - каквато нямате, но имате друг вид регистрация - за която не бих ви консултирал без заплащане.
Без да сте подали подходящата Молба /която не съм длъжен да ви казвам каква е/ винаги ще бъдете в полицейски масив - да го кажем по просто някакъв регистър.
Сама няма да се справите никога - дори не знаете за какво става въпрос. За това наемете си колега и му платете адвокатски хонорар, който няма да е голям. Процедурата е сложна, тежка и продължителна, няма как да се справите сама. За това са и адвокатите, но те също са хора и имат нужда от доход за да се издържат. Когато намерите колега и му платите ще ви свърши работа.
todevn
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ