начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Наследсвто при втори брак.

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Наследсвто при втори брак.

Мнениеот dimist » 06 Юни 2024, 10:07

vili_spasova написа:
Колега, не съм съгласна с "омъжването" на бащата. Все пак е мъж и би се "оженил" и нещо квотите при наследяване по закон не са така.

Посипвам си главата с пепел, много джендър френдли се получи :D
А квотите са си така, просто съм изчислявал това, което евентуално е било съпружеска имуществена общност при първия брак. Но на практика се оказва че меродавни са сметките на съда
dimist
Потребител

Мнениеот dimist » 06 Юни 2024, 10:19

pie34 написа:Аз бих попитал друго , кога колекторските фирми /ЧСИ когато наследника е с дългове, колко време ще им отнеме да разберат , че има наследство ? Влог в банка , земи и т.н

То е малко встрани от темата, но какво пък, да отговоря. Единият начин е ако впишете договор за доброволна делба, или имотите бъдат съдебно поделени. Другият начин е ако впишете договор за наем, Третият - ако се разпоредите с наследствен имот , тогава кредиторът ви може да заведе Павлов иск. Аз, когато представлявам кредитор по изпълнително дело с длъжник , гол като пушка, периодично искам от ЧСИ да прави справки за родствени връзки, ако се окаже , че длъжникът е станал наследник, се появява имущество за продан. В общи линии, търпение трябва, все пак, слава богу, хората не мрем като мухи. Със сигурност има и други начини, правото е необятно като живота. На клиент длъжник му бяха установили качеството на наследник, щото тръгнали няколко здрави момчета да му връчват покана от колектора,от тия - платете, ще има големи отстъпки, иначе лошо. Та бяха видели некролога на врата.
dimist
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 06 Юни 2024, 11:19

dimist написа:
vili_spasova написа:
Колега, не съм съгласна с "омъжването" на бащата. Все пак е мъж и би се "оженил" и нещо квотите при наследяване по закон не са така.

Посипвам си главата с пепел, много джендър френдли се получи :D
А квотите са си така, просто съм изчислявал това, което евентуално е било съпружеска имуществена общност при първия брак. Но на практика се оказва че меродавни са сметките на съда

Привет, за квотите после става ясно. За мъжете и жените е друга тема, но там съм с твърдите убеждения на кръстоска на шоп с македонец. :lol: :oops:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот pie34 » 06 Юни 2024, 12:31

dimist написа:
pie34 написа:Аз бих попитал друго , кога колекторските фирми /ЧСИ когато наследника е с дългове, колко време ще им отнеме да разберат , че има наследство ? Влог в банка , земи и т.н

То е малко встрани от темата, но какво пък, да отговоря. Единият начин е ако впишете договор за доброволна делба, или имотите бъдат съдебно поделени. Другият начин е ако впишете договор за наем, Третият - ако се разпоредите с наследствен имот , тогава кредиторът ви може да заведе Павлов иск. Аз, когато представлявам кредитор по изпълнително дело с длъжник , гол като пушка, периодично искам от ЧСИ да прави справки за родствени връзки, ако се окаже , че длъжникът е станал наследник, се появява имущество за продан. В общи линии, търпение трябва, все пак, слава богу, хората не мрем като мухи. Със сигурност има и други начини, правото е необятно като живота. На клиент длъжник му бяха установили качеството на наследник, щото тръгнали няколко здрави момчета да му връчват покана от колектора,от тия - платете, ще има големи отстъпки, иначе лошо. Та бяха видели некролога на врата.

Ти сериозен ли си , колекторите когато гонят някой гол като пушка , нямат право дори да го посещават на адреса , или на работа. Единствено позвъняване по телефон и голи заплахи , когато няма какво да му се вземе и работи на минимална заплата. Ако работи без договор , изобщо не могат да го открият.

За наследството може би имаш предвид не Павлов иск , а друг забравих кой беше , за оспорване за отказа от наследство , но това се случва със дело , и то преди това трябва да са пресметнали дали ще вземат нещо и дали не.

В България над 1 милион са на минимална заплата другото кеш, а вземете им минималната де. 1/2 без деца 1/3 с деца. (Да не споменаваме хората , които работят в чужбина )
pie34
Младши потребител

Мнениеот dimist » 06 Юни 2024, 13:27

pie34 написа:

Ти сериозен ли си , колекторите когато гонят някой гол като пушка , нямат право дори да го посещават на адреса , или на работа. Единствено позвъняване по телефон и голи заплахи , когато няма какво да му се вземе и работи на минимална заплата. Ако работи без договор , изобщо не могат да го открият.

За наследството може би имаш предвид не Павлов иск , а друг забравих кой беше , за оспорване за отказа от наследство , но това се случва със дело , и то преди това трябва да са пресметнали дали ще вземат нещо и дали не.

В България над 1 милион са на минимална заплата другото кеш, а вземете им минималната де. 1/2 без деца 1/3 с деца. (Да не споменаваме хората , които работят в чужбина )

Сериозен съм. И имам предвид точно Павлов иск, ако наследник се разпореди с получено като наследство имущество. И в практиката ми се е случвало точно от наследствени дялове да се получи изпълнение от гол като пушка, дето и минимална заплата не взема. И понеже все ставаше дума за непозволено увреждане, то и несеквестируемоста на основното жилище отпада. Обикновено защитавам длъжници, но не лежте на тая кълка- "ще вземат на босия цървулите". Щото и за доходи в Европейския съюз има лек, зависи от активността на кредитора
dimist
Потребител

Мнениеот pie34 » 06 Юни 2024, 13:33

dimist написа:
pie34 написа:

Сериозен съм. И имам предвид точно Павлов иск, ако наследник се разпореди с получено като наследство имущество. И в практиката ми се е случвало точно от наследствени дялове да се получи изпълнение от гол като пушка, дето и минимална заплата не взема. И понеже все ставаше дума за непозволено увреждане, то и несеквестируемоста на основното жилище отпада. Обикновено защитавам длъжници, но не лежте на тая кълка- "ще вземат на босия цървулите". Щото и за доходи в Европейския съюз има лек, зависи от активността на кредитора

Аз имах предвид отказ от наследство , не разпореждане с имущество от наследство.

За европейският съюз практиката до50 хиляди евро кредити , не се гонят длъжниците в България. Има хора , които може и да познавам , немската система не работи с български адвокати нито им се занимава защото е скъпо. Да по приказки е така, може да те гонят и в България , но не го правят.
pie34
Младши потребител

Мнениеот dimist » 06 Юни 2024, 15:54

До 50 000 евро не ги търсят ? Търсят ги, и още как . Заядат ли се , разноските за адвокат са без значение, пък и те в крайна сметка остават за длъжника. Пък и имах предвид казус, в който длъжника, български гражданин, с кредитор установен у нас, работи и получава доходи в чужбина. Производствата по европейско изпълнително основание може и да са малко, но постоянно бележат ръст.
А, макар и не по граждански дела, има един интересен закон за признаване, изпълнение и изпращане на актове за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Виждал съм производство , в което за признаване у нас е изпратена глоба от 60 евро.
dimist
Потребител

Мнениеот pie34 » 06 Юни 2024, 16:18

Ние говорим , че масово кредити от ЕС не се търсят в България и обратно … някакви мижави случаи не са показателни. ( не ги гонят тук когато на повечето няма какво да вземат) ако може все пак извадете статистика..

Не забравяйте че там има давност , и се спазва , такива като вечни длъжници няма като тук …..
pie34
Младши потребител

Предишна

Назад към Семейни казуси