начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Дарение

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Дарение

Мнениеот nothingelse » 01 Фев 2021, 00:52

jhoro написа:
nothingelse написа:Така защитени ли сме максимално,че парите са предадени,ако някой ден се наложи да доказваме договора?

Осъществете предаването чрез банков превод. Особено, ако сумата е над 10'000 лева.
Защото
Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:
1. на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв.;
2. на стойност под 10 000 лв., но могат да се разглеждат като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.
Закон за ограничаване на плащанията в брой

Прощавайте,но не питам за това,а и едва ли има човек,който някога е продавал или купувал имоти или вещи и да не знае за това ограничение.
nothingelse
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Фев 2021, 08:53

Според мен е добре написано, остава датата - но това е наистина незначителен проблем, имайки предвид нещата - хубаво е да има достоверна дата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот jhoro » 01 Фев 2021, 11:21

nothingelse написа:Прощавайте, но не питам за това, а и едва ли има човек, който някога е продавал или купувал имоти или вещи и да не знае за това ограничение.

Казах това, само за напомняне.
Но така и не разбрах - какво и на кого искате да доказвате?
ivan_lawyer написа:Според мен е добре написано, остава датата - но това е наистина незначителен проблем, имайки предвид нещата - хубаво е да има достоверна дата.

От „край време” си знам - когато се подписвам, винаги се пише дата и място на подписване.
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nothingelse » 14 Фев 2021, 02:08

jhoro написа:
nothingelse написа:Така защитени ли сме максимално,че парите са предадени,ако някой ден се наложи да доказваме договора?

Осъществете предаването чрез банков превод. Особено, ако сумата е над 10'000 лева.
Защото
Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:
1. на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв.;
2. на стойност под 10 000 лв., но могат да се разглеждат като част от свързани помежду си платежни операции на едно и също основание, чиято обща стойност е равна на или надвишава 10 000 лв.
Закон за ограничаване на плащанията в брой

Всъщност мисля,че грешите.Дарения по права линия не попадат ли в изключенията от това правило:

Изключени са:

- теглене и внасяне на пари в брой от/в собствена сметка;

- тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и ограничено дееспособни лица, на съпрузи и роднини по права линия;

- сделки с чуждестранна валута по занятие;

- операции с банкноти и монети, страна по които е БНБ;

- замяна на повредени банкноти и монети от банки;

- изплащане на трудови възнаграждения по смисъла на КТ;

- изплащане на гарантирани влогове по смисъла на ЗГВБ.
nothingelse
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 14 Фев 2021, 14:05

nothingelse написа:
jhoro написа:
nothingelse написа:Така защитени ли сме максимално, че парите са предадени, ако някой ден се наложи да доказваме договора?

Осъществете предаването чрез банков превод.

Всъщност мисля,че грешите.

Всъщност - това не е съществено! Освен някой дребни проблеми.

Говорите за доказване. А най-лесно и най-сигурно става с банков превод/извлечение!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nothingelse » 14 Фев 2021, 17:37

Друго ми е питането,а именно дали когато да речем 17000 лв.се дават в брой между баща и син,това трябва да стане по банков път,за да няма санкция по Закона за ограничение плащанията в брой?
nothingelse
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 14 Фев 2021, 21:12

nothingelse написа:Друго ми е питането,а именно дали когато да речем 17000 лв.се дават в брой между баща и син,това трябва да стане по банков път,за да няма санкция по Закона за ограничение плащанията в брой?

Не, дава ви ги и толкова. Все пак зависи за какво ви тряба това, ако ще доказвате нещо е все пак добре да може да уточните точния им размер.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот nothingelse » 14 Фев 2021, 21:25

ivanov_p написа:
nothingelse написа:Друго ми е питането,а именно дали когато да речем 17000 лв.се дават в брой между баща и син,това трябва да стане по банков път,за да няма санкция по Закона за ограничение плащанията в брой?

Не, дава ви ги и толкова. Все пак зависи за какво ви тряба това, ако ще доказвате нещо е все пак добре да може да уточните точния им размер.

За да купя имот,собственост на него и на майка ми.Размерът е точно определен в договора.
nothingelse
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 14 Фев 2021, 21:35

nothingelse написа:За да купя имот, собственост на него и на майка ми.Размерът е точно определен в договора.

Дарение, на пари - за закупуване имот, собственост на дарителя?

Не може ли просто - предмет на дарението, да е въпросния имот?

Или се притеснявате, от евентуално оспорване на дарение?
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nothingelse » 16 Фев 2021, 00:20

jhoro написа:
nothingelse написа:За да купя имот, собственост на него и на майка ми.Размерът е точно определен в договора.

Дарение, на пари - за закупуване имот, собственост на дарителя?

Не може ли просто - предмет на дарението, да е въпросния имот?

Или се притеснявате, от евентуално оспорване на дарение?

Посъветваха ме да е с продажба,защото понякога дарител можело да се отметне от волята си,това е.
nothingelse
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 16 Фев 2021, 00:46

nothingelse написа:Посъветваха ме да е с продажба, защото понякога дарител можело да се отметне от волята си,това е.

Може, но - само в предвидените случаи:
Чл. 227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителните дарове.
Искът може да се предяви в едногодишен срок откакто на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.
Предварителният отказ от този иск е нищожен.
Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.
ЗЗД

Това се отнася както за дарение на имот, така и за дарение на пари!
А когато дарителя и продавача са едно и също лице - няма „трети лица“!

Когато споменах „оспорване на дарение“ - имах предвид други наследници (при бъдещо наследяване).
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот nothingelse » 22 Фев 2021, 01:41

ivanov_p написа:

Ще се радвам още някой да потвърди това мнение,а именно,че 17000 лв. предадени от баща на син в брой не трябва да бъдат превеждани по банка.
nothingelse
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Фев 2021, 10:51

Кахърът не ви е банката, а доказването на размера. Трябва да докажете с нещо, че парите са били толкова. Ако баща ви е жив е достатъчно да направите една разниска - днес дарих на сина си 17000 лв., които му предодох на ръка и подпис.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kalibbg » 13 Ное 2021, 23:41

Здравейте,
Интересува ме следния казус - законен ли е и какви са възможните слаби места. Питах счетоводителите си, но или не им се чете или толкова им е капацитета:
1. Фирма дарява 10% от печалбата си на Амбулатория за извънболнична помощ за детски болести - може ли да се ползва облекчение за дарение
2. Как се отразява прихода в амбулаторията - дължи ли се данък дарение или влиза като чист финансов приход?
3. Управителят си изплаща сума приблизителна на дарението като бонус, респективно внася 10% ДОД. - така сумата вече е извън амбулаторията и какво прави с нея си е негова работа.

Ефективно имаме избягване на данъци за 10% от печалбата за фирмата.

Права ли е логиката ми??
kalibbg
Нов потребител

Мнениеот roshen » 14 Ное 2021, 12:42

Не се признава за данъчни цели целият разход за дарение, когато с дарението се облагодетелстват пряко или косвено ръководителите, които го отпускат, или тези, които се разпореждат с него, или са налице доказателства, че предметът на дарението не е получен. Струва ми се, че частта с отпускането на бонуса може да доведе до това. Иначе да, амбулаторията е лечебно заведение. Може да дарите до 10% от фирмената печалба, което да бъде признато като разход и съответно да не се плати данък върху тази част. По-добре питайте счетоводителите си/адвокатите си директно какви са вариантите Ви вместо да разпределяте печалба и да плащате данък дивидент, отколкото сам да мислите куци схеми.
roshen
Потребител

Предишна

Назад към Взаимопомощ