начало

Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев Съдът върна в ареста актьора Димо Алексиев

Въпрос за Топлофикация

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за Топлофикация

Мнениеот t_josifova » 29 Май 2015, 14:52

Здравейте! Моля да ми отговорите на следния въпрос:
Вчера ме е посетил служител на Топлофикация и след като се обадих на посочения телефон, се оказа, че трябва да платя доброволно сумата от 18 000 лева (това е сумата, натрупана от декември 2006 г.). След като попитах за давността, ми предложиха да подам иск и да подпиша споразумение, че ще платя 30 процента наведнъж и остатъка на 7 равни вноски. Сметнаха, че за последните 3 години сумата е около 7 хиляди лева.
Въпросът ми е има ли някаква уловка от страна на Топлофикация с подписването на това споразумение и имам ли друг, евентуално по-добър вариант.
Предварително благодаря!
РС: Забравих да спомена, че наследих апартамента през февруари тази година, ако това има някакво значение.
t_josifova
Младши потребител

Re: Въпрос за Топлофикация

Мнениеот ivanov_p » 29 Май 2015, 19:44

Уловката е, че ще плащате и стари сметки.
Трябва да има човек на адреса за да получавате съобщенията на съда и да можете да направите възражение за давност. Ако изпуснете призовките ще ви осъдят. може да говорите с някой адвокат за отрицателен установителен иск.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот t_josifova » 30 Май 2015, 06:16

Благодаря за отговора! Но това не беше съобщение от съда, а от Топлофикация. Ще ме съдят, ако в 7-дневен срок не сключа споразумението с тях да платя за последните три години.
t_josifova
Младши потребител

Мнениеот miko_pk » 30 Май 2015, 09:38

18-те хиляди стоят по партидата на недвижимия имот, а правоприемството е универсално! Снабдят ли се с нотариален акт на имота, моментално ще поискат от съда съдебно удосотверение, по силата на което да се снабдят с удостоверение за наследници на починалия Ви праводател! А съда като папагал ще изпълни всички доказателствени искания на Топлофикация, включително и ще Ви задължи на основание чл. 192 ГПК да предоставите нотариалния акт на топлоснабдения имот.Аргументи по правото нямате! Топлофикация водят множество дела, така,че са процедурно подготвени и да се надявате на грешка от тяхна страна е лекомислено!
Хубаво е да се споразумеете, но какво остава с останалите 11 ( единадесет) хиляди лева! Пак са на вашата партида и платите ли и лев отгоре извън споразумението погасявало се най-старото задължение!
Вие трябва да ги съдите тях, а не те Вас! Поискайте от Районния съд да внесе яснота така да се каже в отношенията Ви с топлото.
miko_pk
Потребител

Мнениеот t_josifova » 30 Май 2015, 10:09

Благодаря Ви, miko_pk! Това е текстът на заявлението за споразумение, което ми предлагат: "Във връзка с чл. 111 от Закона за задълженията и договорите задълженията за консумирана топлинна енергия за периода до 03.2012 г. са погасени по давност, предвид тяхната периодичност и трайна съдебна практика. В тази връзка дължимите суми за периода от 04.2012 до 04.2015 г. ще изплатя ........"
Ако правилно съм разбрала служителката, ако платя 7 хиляди за 3-годишния период, другите ще бъдат погасени по давност?!?
А нотариалния акт и удостоверението вече ми ги взеха, защото трябвало да се смени партидата на мое име...
t_josifova
Младши потребител

Мнениеот miko_pk » 30 Май 2015, 15:12

Не са проблем тези 7 хиляди! Тях така или иначе дължите! За тях се предлага погасителен план! Останалите съгласно споразумението трябва да бъдат изчистени от вашата партида и да не пристигат като съдебна или някакъв друг вид сметка! Ако въпреки споразумението сметките останат висящи, следва да поискате съдействие от съда!
miko_pk
Потребител

Мнениеот t_josifova » 30 Май 2015, 15:36

Много благодаря!
t_josifova
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Май 2015, 07:47

Топлофикация допускат грешки и не малко, но там правилото е, че с процесуални грешки или без тях щом не си плащал дължиш.
На мене един познат ми даде тяхно заявление и иск по 422 и общо взето ако не бяха Топлофикация щяха да кадията щеше да им удари по 50 тояги и да ги пратят да метат улиците. На мене са ми връщали (СРС) заявление, защото не било посочено точно по какъв начин е прехвърлено вземането, за сгрешена една цифра във фактура съм минавал от установителен в осъдителен, а в заявлението на топлото не бяха описани дори фактурите, по които се дължи, нито са приложени като доказателства. Да не говорим, че искат експертиза от "вещо лице-топлотехник", със задачи майстора да разясни дали изчисляването на сметките отговаря на нормативната база. Първо мислех да предложа смяна на вещото лице от топлотехник с вещо лице-съдия, но избрах любезния вариант, че задачите не са такива, на които може да отговори топлотехник. Същата работа и със съдебно-счетоводната - в заявлението и иска няма цитирани фактури и отделни периоди на отчитане, няма и делене на видове топлинна енергия, а е даден общ период от 3 години и общо консумирана ТЕ, но счетоводителят трябвало да даде отговор за задълженията по периоди, лихвите върху тях и ТЕ по пера, за което липсват каквито и да е документи по делото.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 31 Май 2015, 19:59

Отидете при адвокат. Сумата никак не е малка, а е грешно да очаквате, че точно представителите на другата страна ще ви дадат правилен съвет.
Щом бързат със споразумението, със сигурност ви лъжат. При всички положения, вземанията им от преди повече от три години са погасени по давност. Има и възражения за не спазени процедури по отчет, за грешки и т.н. С добър адвокат се печелят повечето от делата, срещу топлофикациите. В най-лошия случай, задължението ще бъде редуцирано 5-6 пъти.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот t_josifova » 31 Май 2015, 20:15

Благодаря Ви! И аз мисля, че е най-добре да се посъветвам с адвокат, преди да подпиша споразумение. Всъщност спряхме да плащаме точно заради надписаните, измислени и нереални сметки и съм сигурна, че човек, който е наясно с кражбите от страна на Топлофикация, ще може лесно да се оправи с тях.
Благодаря ви още веднъж!
t_josifova
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 31 Май 2015, 22:07

Представите за "кражба от страна на Толпофикация" са доста далеч от истината. Да, има случаи когато малко недостигаща енергия се надписва на някой или на няколко топломера, но като цяло единствения сертифициран измерителен уред е топломера в абонатната станция. Той е уред, който преминава текущи проверки от метрологичен надзор и показва учудващо вярно колко енергия е влезнала в сградата. А това, че вътре цари хаос е съвсем отделен въпрос към който Топлофикация има малко общо. Просто нея са я натоварили с невъзможната задача да разпредели кой колко енергия е изразходвал без да има уреди за тази цел.
Топломерите които са монтирани на отделните радиатори са почти с точността, която би дала примерно маг Светлина след като хвърли един боб. Загубите в общите части се определят абсолютно произволно, с гласуване на Общо събрание на собствениците. Самите радиатори почти никъде не са осигурени срещу демонтиране и подмяна. Водомерите за топла вода са грижа на съвсем друго ведомство и точността им е далеч от желаната.
Та така... не Топлофикация в е окрала, а системата за дялово разпределени и иновативно мислещи съседи, които се възползват от пропуски в нормативната уредба и липсата на начин за съблюдаването й.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 01 Юни 2015, 17:26

И как тогава доказва конкретното потребление?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jungleraver » 15 Яну 2016, 18:23

Здравейте,

Много моля да коментирате следния казус - от скоро живея в апартамент в София, на който наследници сме 5 човека, съответно на Топлофикация не е плащано от около 5 години (3531,74лв.). Собственик на партидата е моя пра-дядо, починал преди 40 години. От топлото от някъде са разбрали, че живея там, намерили са и телефона ми, и ми се обадиха по телефона току-що да ме заплашват че ще ме съдят. Аз като цяло съм съгласен да платя последните три години по давност, както чета, че може да се направи, но моля за съвет как точно да действам, за да не ме изпързалят? От Топлофикация ми казват да ида с нотариален акт, удостоверение наследници, декларации от останалите наследници, че са съгласни партидата да премине на мое име, след което сме щели да подпишем споразумение за да платя последните три години, но някак ми намирисва работата и тона, с който ми говореха беше по-скоро заповеден, отколкото кооперативен.
Имам и две идеи, за лесно справяне със ситуацията, но нямам представа дали би могло да се получи, и разчитам на Вашата помощ:
1. Прежеждам по банков път на Топлофикация сумата за последните три години, като в платежните изрично споменавам номера, суми и дати на погасените ф-ри.
2. Плащам през сайта на Топлото - там може да се избира по коя ф-ра да е плащането, но не съм пробвал дали става, или е някаква минавка и парите отиват за най-старата сметка?
Ако това са лоши идеи, моля посъветвайте ме какво да направя, за да изляза от ситуацията.
Може би някой ще попита, но не, въпреки че аз имам най-малък дял от апартамента, ще трябва аз да се оправям, никой от останалите наследници не иска да даде и една стотинка.
Много благодаря предварително!
jungleraver
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 15 Яну 2016, 19:53

Първият и единствен закон в правото е да не правиш нищо докато не те принудят.
Ако топлото заведе дело ще трябва да вади всички документи за да си докаже иска, който ще заведе срещу петимата наследници, според дяловете. Разноските за делото с които ще те натоварят над сметката ще са 400 лв., което е по-добро, отколкото ти да се гърбиш с документите, а и те ще осъдят и другите. Освен това ти тече давност и всеки месец забавяне е спестен.
Остави топлото да се оправя и следи партидата в техния сайт, като започнат да те съдят махат съдебните задължения от общите (но не са много стриктни в това). Като ги махнат проверяваш в съда или си чакаш съобщението, ако живееш на адреса.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот jungleraver » 16 Яну 2016, 01:45

Здравейте,

Мерси за отговора ivanov_p, но не ми допада този вариант, изобщо не ща някой да съди друг, още повече мен, камо ли да ме осъжда, и то за мизерна сума - току-що проверих, и за последните три пълни години сметката е 1100лв, просто искам да ги дам накуп и да не се занимавам, утре ще пробвам да платя последната сметка през електронната система, и ще споделя става ли или не тази моя идея. Като цяло просто искам да се възползвам от закона за давността, и питам тук как да го направя, за да не се наиграя сам и да трябва да платя цялата сума (не, че не им плащах цяла година, докато се усетя че плащам за 2007, но това не ми се коментира).
jungleraver
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 16 Яну 2016, 02:10

jungleraver
Първо, щом сте приели наследството, дължите. Щом дължите, съществува риск да Ви осъдят, и с разноските по осъждането да набъбне сметката. Щом сте повече наследници, Вие лично дължите част от сумата (напр. 1/5, зависи). За останалата не могат да Ви осъдят. Актуализирането на титуляря на партидата няма голямо отношение, освен ако не се съгласите да плащате и за останалите наследници.
Второ, терминологично: погасеното по давност е това, за което НЕ могат да Ви осъдят. Не са погасени, респ. дължими са сумите за последните 3 години. Ако не възразите своевременно за давност, може да ви осъдят и за уж погасените вноски.
Извод от първо и второ: ако възразявате, правете го своевременно, но само за онази част, която е стара или не е Ваша.
Трето, като се плаща, обикновено се погасява най-старото. Ако искате да платите друго, трябва да го посочите, запишете (може би може и като период, без фактури). Ако системата за плащане не допуска това, сменете начина на плащане.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот jungleraver » 16 Яну 2016, 12:49

Благодаря kontrol,

Искам да попитам как и пред кого трябва да "възразя" за давност, Топлофикация не са предприели все още съдебни действия, аз просто искам да платя сумата за последните три години, не ме интересуват другите наследници, разбира се ще платя и техните части - цялата сума за 2013, 2014, 2015 е ок 1100лв, така че искам да я платя, и да започна да си плащам новите сметки занапред. Просто не знам как точно да стане така, че да не успеят да ме "измамят" да платя и задълженията по-стари от 3г?
jungleraver
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 16 Яну 2016, 13:18

Сядай си на дирника и не се слагай глава там, където мъдрецът не смее пръст да сложи. Ако толкова ти се дивее отиваш и плащаш цялото задължениие, друг вариант няма. Каквото и да платиш ще отиде за задълженията с давността, а след тях трябва да покриеш и останалите, т.е. всички. Чакаш да започнат да ви съдят и пред съда възразяваш, другаде не може.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kontrol » 16 Яну 2016, 16:14

jungleraver,
Едно вземане може да бъде погасено доброволно или принудително.
- когато плащате доброволно, тогава можете да посочите кое плащате точно. Със сигурност такова посочване може да стане в банковата вносна бележка; предполагам, че може да стане и със системи като изипей?; не знам дали може да направите такова уточнение на каса на кредитора. Важното е да го пише на документа за плащкането.
- за да се събере принудително, трябва да мине през съда. Когато получите заповед за изпълнение или искова молба, тогава можете да възразите кои не дължите, тъй като са стари/чужди. Възражението се прави писмено, до съда, и в посочения срок.

(След като погасите просрочените непогасени по давност задължения, за в бъдеще пак трябва да внимамате с плащанията дали погасявате актуалните сметки или уж погасените по давност.)
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот mmmladenov » 21 Апр 2016, 07:14

Здравейте! Аз погасих към Топлофикация, задълженията си за последните 3 години. предложиха ми споразумение. Заличиха ми предходните 7 години. Не знам какво Ви притеснява, след като самите те се позовават на давността? По-вероятно е да Ви съдят, Вие да не разберете и да изтървете сроковете за обжалване. Тогава ,ще бъдете принудени да заплатите цялото задължение. Говорих с много хора, минали и по двата пътя. Отидете и се разберете с Топлофикация!
mmmladenov
Нов потребител

Назад към Административно право