Здравейте,
Решение по дело в Гърция, излязло преди една година може ли да се анулира по някакъв начин. Присъдата е 6 години. Идеята е преди да е стигнало в Бг, да знам дали мога да реагирам и какви варианти имам. Благодаря.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 18:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
друг вариант освен затвор?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: друг вариант освен затвор?
desi_ivanova написа:Здравейте,
Решение по дело в Гърция, излязло преди една година може ли да се анулира по някакъв начин. Присъдата е 6 години. Идеята е преди да е стигнало в Бг, да знам дали мога да реагирам и какви варианти имам. Благодаря.
Преди години нашите медицински сестри ги помилваха още в самолета. Няма невъзможни неща.
Братя Галеви също са на свобода.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Братя Галеви също са на свобода.[/quote]
А защо са на свобода - защото са избягали
А защо са на свобода - защото са избягали
- neutralen
- Активен потребител
А колко време може да продължи наказателното преследване?
- desi_ivanova
- Нов потребител
desi_ivanova написа:А колко време може да продължи наказателното преследване?
Чл. 82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:
1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) двадесет години, ако наказанието е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор;
2. петнадесет години, ако наказанието е лишаване от свобода повече от десет години;
3. десет години, ако наказанието е лишаване от свобода от три до десет години;
4. пет години, ако наказанието е лишаване от свобода по-малко от три години, и
5. две години за всички останали случаи.
(2) Давността за изпълнение на наказанието започва да тече от деня, когато присъдата е влязла в сила, а по отношение на наказанието, чието изпълнение е било отложено съгласно чл. 66 - от влизане в сила на присъдата или определението по чл. 68 .
(3) Давността се прекъсва с всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата. След свършване на действието, с което се прекъсва давността, започва да тече нова давност.
(4) Независимо от спирането или прекъсването на давността наказанието не се изпълнява, ако е изтекъл срок, който надвишава с една втора срока, предвиден в алинея 1.
- ilian_todorov
- Активен потребител
neutralen написа:Братя Галеви също са на свобода.
А защо са на свобода - защото са избягали[/quote
След 15 г., ако се върнат в България не могат да ги бутнат. Давността в техният случай, който е аналогичен с вашия е 10+5 години.
П.П. Само че това е по нашия закон.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Има ли практика или тълкуване относно " всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата"?
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Има ли практика или тълкуване относно " всяко действие на надлежните органи, предприето спрямо осъдения за изпълнение на присъдата"?
Със сигурност има, но достатъчно ясно е написано. Аналогични са действията по изп. дело, които прекъсват давността по ЗЗД. Мисля, че ме разбираш.
- ilian_todorov
- Активен потребител
Стабилна присъда, като се има предвид че съдилищата общо-взето навсякъде освен в ислямския свят (и то само в най-твърдите страни) са подчертано снизходителни към жените. За какво ли е... наркотици?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
Първо, не става въпрос за жена, а за мъж, и второ - не за наркотици, а за нещо далеч по маловажно според мен. Не разбирам защо гръка, който блъсна с колата си 12 год. момиче е на свобода (а и за доста подобни случай може да се сети всеки един от нас), а българин в Гърция да бъде осъден на 6 години без провинението да е толкова тежко?!? Присъдата е задочна (ако има някакво значение).
- desi_ivanova
- Нов потребител
Със сигурност има, но достатъчно ясно е написано. Аналогични са действията по изп. дело, които прекъсват давността по ЗЗД. Мисля, че ме разбираш.
От доста години нищо в наказателното производство не е ясно. Аз съм чел определения с което съд приема, че по 12-13 годишно дело срещу неизвестен извършител, давността е била прекъсната преди 6-7 години срещу еди кой си свидетел, защото прокуратурата взела разрешение от съда и на негова база изискала от НАП данъчните му декларации, което прекъсвало давността спрямо това лице и тем подобни щуротии.
Текстът относно изтърпяване на наказанието е толкова разтеглив, че на практика няма действие извършено от полицията или прокуратурата, което да не прекъсва давността и съществуването на относителна давност се обезсмисля, тя следва да се премахне от закона и да остане само абсолютната, за процесуална икономия.
- ivanov_p
- Активен потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|