В статия в интернет сайт е разпространена клевета по мой адрес. Статията е "преписана" и в няколко други сайта. Клеветата се преследва по тъжба на пострадалия, но е абсурдно сам да докажа кой е извършителя, макар че за себе си знам кой е. Мога ли да подам жалба в прокуратурата "срещу неизвестен извършител"? Според НК и НПК трябва сам да си водя делото, сам да си събирам доказателства и т. н. без никакво участие на прокуратурата, все едно е гражданско дело. Но в интернет постоянно чета, че дали този или онзи на прокуратурата за клевета. Примерно "Делян Пеевски внесе в Софийска градска прокуратура жалба за клевета срещу банкера Цветан Василев", "Борисов даде Бареков на прокурор за клевета" и т. н.
Та съм малко объркан, как трябва да постъпя?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 07:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Клевета - жалба или тъжба?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Клевета - жалба или тъжба?
ezlatarev написа:В статия в интернет сайт е разпространена клевета по мой адрес. Статията е "преписана" и в няколко други сайта. Клеветата се преследва по тъжба на пострадалия, но е абсурдно сам да докажа кой е извършителя, макар че за себе си знам кой е. Мога ли да подам жалба в прокуратурата "срещу неизвестен извършител"? Според НК и НПК трябва сам да си водя делото, сам да си събирам доказателства и т. н. без никакво участие на прокуратурата, все едно е гражданско дело. Но в интернет постоянно чета, че дали този или онзи на прокуратурата за клевета. Примерно "Делян Пеевски внесе в Софийска градска прокуратура жалба за клевета срещу банкера Цветан Василев", "Борисов даде Бареков на прокурор за клевета" и т. н.
Та съм малко объркан, как трябва да постъпя?
Според мен трябва да се обърнете към Районна прокуратура, която да разпореди полицията да разследва случая. След като се установи извършителя, прокурорът ще трябва да откаже да образува ДП от общ характер поради това, че такова престъпление се преследва по тъжба на пострадалия, а Вие трябва да направите точно това, като поискате да се приложат към делото материалите по разследването.
Не е все едно гражданско дело. Гледа се по НПК, макар и без прокурор.
- ilian_todorov
- Активен потребител
от тук насетне почват проблемите щото това все още няма как да стане - няма експертиза която да установи по безспорен начин авторството на даден текст в интернет Аз ако съм ще пиша писмо до редакциите на съответните медии и ще ги помоля да изтрият статията тъй като е клеветническа и данните там не са истина а може да помолите и за опровержение евентуално. Иначе .. знам че в практиките на европейските съдилища може и със съдебно решение да се разпореди дадена медия да свали или изтрие клеветнически или обиден коментар или статия.След като се установи извършителя
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
bludniq_sin написа:от тук насетне почват проблемите щото това все още няма как да стане - няма експертиза която да установи по безспорен начин авторството на даден текст в интернетСлед като се установи извършителя
Всъщност статията е подписана - с псевдоним. А самият псевдоним представлява линк, който сочи към личната страница на автора. Би трябвало това да е достатъчно доказателство. Или не?
- ezlatarev
- Младши потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|