- Дата и час: 23 Ное 2024, 13:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Средна телесна повреда дете, разноски по делото
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Средна телесна повреда дете, разноски по делото
Здравейте!
Моля за адекватна консултация!!
Синът ми е на 13 години и на 23.10. тази година след целенасочено дразнене от страна на друго по-голямо /14-годишно/ момче му бе избит зъб и счупен съседен зъб/от съдебния лекар определено като средна телесна повреда/. Преди дни приключи досъдебното производство и делото отива в прокуратурата. Родителите на побойника бяха дошли, за да молят да си платят разходите по лечението и да се прекрати делото. Сега нахално ме изнудват разходите да не надвишават 300 лева или нямало да платят.
В РПУ-то ни обясниха, че трябва да се води още едно дело-гражданско, за покриване на разноските по лечението.
Чувствам се ужасно от това, че върху нашето семейство се оказва натиск от тези хора. Носят се слухове, че щели да се измъкнат без наказание и без да покрият и стотинка по лечението. Моля произнесете се по този казус, аз не съм компетентна, а и като слушам и гледам всеки ден какво става в българския съд, на човек му се изправя косата, когато трябва да опре до тази институция.
Синът ми е на 13 години и на 23.10. тази година след целенасочено дразнене от страна на друго по-голямо /14-годишно/ момче му бе избит зъб и счупен съседен зъб/от съдебния лекар определено като средна телесна повреда/. Преди дни приключи досъдебното производство и делото отива в прокуратурата. Родителите на побойника бяха дошли, за да молят да си платят разходите по лечението и да се прекрати делото. Сега нахално ме изнудват разходите да не надвишават 300 лева или нямало да платят.
В РПУ-то ни обясниха, че трябва да се води още едно дело-гражданско, за покриване на разноските по лечението.
Чувствам се ужасно от това, че върху нашето семейство се оказва натиск от тези хора. Носят се слухове, че щели да се измъкнат без наказание и без да покрият и стотинка по лечението. Моля произнесете се по този казус, аз не съм компетентна, а и като слушам и гледам всеки ден какво става в българския съд, на човек му се изправя косата, когато трябва да опре до тази институция.
- mishel_ll
- Нов потребител
Re: Моля за помощ!!!
Случилото се не е политическа акция за да пишете по форумите, а конкретен случай за адвокат, по възможност добър. Ако оттеглите тъжбата си може и да прекратят делото, което означава, че няма да получите нищо извън тези 300 лв. По принцип прокуратурата не трябва да го прекратява, но се прави.
Производството трябва да продължи и с присъдата на заведете иск за непозволено увреждане, все работа за адвокат.
Производството трябва да продължи и с присъдата на заведете иск за непозволено увреждане, все работа за адвокат.
- ivanov_p
- Активен потребител
Първо да кажа - съжалявам за травмата на сина ви. Сега му е времето да стават такива неща - ще му мине. Юнак без рана не може. Хем ще се научи в бъдеще да избягва ситуации, в които могат да се случват подобни простотии и ще му е полезно като стане на възраст, в която едно такова дразнене може да завърши много по тежко от избит зъб.
Отворен съм към поправки и забележки от несъгласните с мен.Здравейте!
Синът ми е на 13 години и на 23.10. тази година след целенасочено дразнене от страна на друго по-голямо /14-годишно/ момче му бе избит зъб и счупен съседен зъб/от съдебния лекар определено като средна телесна повреда/ - целенасочено дразнене от страна на сина ви след което по-големия му е избил зъба или целенасочено дразнене от страна на по-големия след което се сбиват и пак той избива зъба? Щото зъб с дразнене не се избива. Преди дни приключи досъдебното производство и делото отива в прокуратурата. Родителите на побойника бяха дошли, за да молят да си платят разходите по лечението и да се прекрати делото - досъдебното производство е за средна телесна повреда нанесена от 14 годишния и освен ако не са налице предпоставките на чл. 161 (т.е средната телесна да е извършена в хипотезата на чл. 132) не би следвало наказателното производство да е възбудено с ваша тъжба и следователно само прокурорът може да го прекрати. Сега нахално ме изнудват разходите да не надвишават 300 лева или нямало да платят. - какво имате предвид като казвате "изнудват"
В РПУ-то ни обясниха, че трябва да се води още едно дело-гражданско, за покриване на разноските по лечението. Ако прокурорът внесе обвинителен акт в съда ще можете да предявите гражданската претенция и в рамките на наказателния процес (съдът трябва да конституира родителите на непълнолетния подсъдим като граждански ответник, но вероятно ще откаже да разглежда граждански иск в рамките на наказателния процес)
Чувствам се ужасно от това, че върху нашето семейство се оказва натиск от тези хора - в какво се изразява натискът и кои са хората, които го оказват?. Носят се слухове, че щели да се измъкнат без наказание и без да покрият и стотинка по лечението - на слухове няма смисъл да вярвате.. Родителите му са отговорни, за това да възстановят, претърпените от семейството ви вреди (материални за лечението и нематериални - болки и страдания на сина ви).Наказателно отговорен в случая е само 14-годишния(ако са налице предпоставките за това) и ако се стигне до наказание то има специални правила, при които то се определя. Имайте предвид, че "престъпникът" е едно 14-годишно заблудено хлапе/келеш. Нали не очаквате да го тикнат в затвора? Това, което му се случва до момента не е малко и по-всяка вероятност ще окаже възпитателния ефект който наказанието цели. А може и да има и други последици. Моля произнесете се по този казус, аз не съм компетентна, а и като слушам и гледам всеки ден какво става в българския съд, на човек му се изправя косата, когато трябва да опре до тази институция. - Ще се учудите, че има и кадърни хора в българската правораздавателна система, на пук на цялата кампания, която тече от доста време и която, съдейки по мнението в края, дава желания резултат- Хората във форума няма да могат да се произнесат по мнението ви, защото няма зададен въпрос (според мен или аз го пропускам)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
и какво ви е виновна съдебната система, че две деца са се сбили, или аз нещо не разбирам
- emstoianova_
- Младши потребител
mishel_ll написа:Здравейте!
Синът ми е на 13 години и на 23.10. тази година след целенасочено дразнене от страна на друго по-голямо /14-годишно/ момче му бе избит зъб и счупен съседен зъб/от съдебния лекар определено като средна телесна повреда/. ...
...Преди дни приключи досъдебното производство и делото отива в прокуратурата. Родителите на побойника бяха дошли, за да молят да си платят разходите по лечението и да се прекрати делото. Сега нахално ме изнудват разходите да не надвишават 300 лева или нямало да платят....
Това, не го допускайте в никакъв случай!
...В РПУ-то ни обясниха, че трябва да се води още едно дело-гражданско, за покриване на разноските по лечението. ...
Това, определено, не е вярно!
...Чувствам се ужасно от това, че върху нашето семейство се оказва натиск от тези хора. Носят се слухове, че щели да се измъкнат без наказание и без да покрият и стотинка по лечението. Моля произнесете се по този казус, аз не съм компетентна, а и като слушам и гледам всеки ден какво става в българския съд, на човек му се изправя косата, когато трябва да опре до тази институция.
Конституирайте се, като ГРАЖДАНСКИ ИЩЕЦ и ЧАСТЕН ОБВИНИТЕЛ!
НАКАЗАТЕЛНО-ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
Раздел IV.
Граждански ищец
Лице, което може да участва като граждански ищец
Чл. 84. (1) Пострадалият или неговите наследници, както и юридическите лица, които са претърпели вреди от престъплението, могат да предявят в съдебното производство граждански иск за обезщетение на вредите и да се установят като граждански ищци.
(2) Гражданският иск не може да се предяви в съдебното производство, когато е предявен по реда на Гражданския процесуален кодекс.
Молба за предявяване на граждански иск
Чл. 85. (1) В молбата за предявяване на граждански иск се посочват: трите имена на подателя и на лицето, срещу което се предявява искът; наказателното дело, по което се подава; престъплението, от което са причинени вредите, и характерът и размерът на вредите, за които се иска обезщетение.
(2) Молбата може да бъде устна или писмена.
(3) Гражданският иск се предявява най-късно до започването на съдебното следствие пред първоинстанционния съд.
Лица, срещу които може да се предяви граждански иск
Чл. 86. Гражданският иск в съдебното производство може да бъде предявен както срещу подсъдимия, така и срещу други лица, които носят гражданска отговорност за вредите, причинени от престъплението.
Права на гражданския ищец
Чл. 87. (1) Гражданският ищец има следните права: да участва в съдебното производство; да иска обезпечаване на гражданския иск; да се запознава с делото и да прави необходимите извлечения; да представя доказателства; да прави искания, бележки и възражения и да обжалва актовете на съда, които накърняват неговите права и законни интереси.
(2) Гражданският ищец упражнява правата по ал. 1 в пределите, необходими за доказване на основанието и размера на гражданския иск.
Ред за разглеждане на гражданския иск
Чл. 88. (1) Гражданският иск в съдебното производство се разглежда по правилата на този кодекс, а доколкото в него няма съответни правила, се прилага Гражданският процесуален кодекс.
(2) Разглеждането на гражданския иск не може да стане причина за отлагане на наказателното дело.
(3) Когато съдебното производство се прекрати, гражданският иск не се разглежда, но може да се предяви пред граждански съд.
Раздел II.
Частен обвинител
Лице, което може да участва като частен обвинител
Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител. След смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници.
Молба за участие като частен обвинител
Чл. 77. (1) Молбата за участие в съдебното производство като частен обвинител може да бъде устна или писмена.
(2) Молбата трябва да съдържа данни за лицето, което я подава, и за обстоятелствата, на които се основава.
(3) Молбата се прави най-късно до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд.
Функция на частния обвинител
Чл. 78. (1) Частният обвинител поддържа в съда обвинението наред с прокурора.
(2) Частният обвинител може да поддържа обвинението и след като прокурорът заяви, че не го поддържа.
Права на частния обвинител
Чл. 79. Частният обвинител има следните права: да се запознае с делото и да прави необходимите извлечения; да представя доказателства; да участва в съдебното производство; да прави искания, бележки и възражения и да обжалва актовете на съда, когато са накърнени неговите права и законни интереси.
Желая Ви УСПЕХ и ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА 2014 ГОДИНА!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Колега Георгиев, обръщам Ви внимание на последното изречение от подписа Ви. Нещо май нелоялен служител надушвам?
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
- votpuska
- Потребител
georgiev_sfbg много благодаря за консултацията.
- mishel_ll
- Нов потребител
Относно пишещия ,консултация по форум е недопустимо да искате да бъдете страна в съдебното производство в качеството на частен обвинител Чл.392 ,ал.4 НПК особени правила.
Упълномощете , адвокат повереник да защити вашите права и законни интереси.
-
Pause - Активен потребител
Pause написа:Относно пишещия ,консултация по форум е недопустимо да искате да бъдете страна в съдебното производство в качеството на частен обвинител Чл.392 ,ал.4 НПК особени правила.
НПК - Чл. 392. (1) При разглеждането на дела срещу непълнолетни задължително се призовават техните родители или попечители. Те имат право да участват в събирането и проверката на доказателствените материали и да правят искания, бележки и възражения.
(2) Неявяването на родителите или попечителя не е пречка за разглеждане на делото, освен ако съдът намери участието им за необходимо.
(3) По дела срещу непълнолетни участието на прокурор е задължително.
(4) По тези дела не участва частен обвинител.
Да. Правилно! Приемам забележката. Пропуснах, че става въпрос за непълнолетни.
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
mishel_ll написа:Здравейте!
Синът ми е на 13 години и на 23.10. тази година след целенасочено дразнене от страна на друго по-голямо /14-годишно/ момче му бе избит зъб и счупен съседен зъб/от съдебния лекар определено като средна телесна повреда/. ...
...Преди дни приключи досъдебното производство и делото отива в прокуратурата. Родителите на побойника бяха дошли, за да молят да си платят разходите по лечението и да се прекрати делото. Сега нахално ме изнудват разходите да не надвишават 300 лева или нямало да платят....
Това, не го допускайте в никакъв случай!
...В РПУ-то ни обясниха, че трябва да се води още едно дело-гражданско, за покриване на разноските по лечението. ...
Това, определено, не е вярно!
...Чувствам се ужасно от това, че върху нашето семейство се оказва натиск от тези хора. Носят се слухове, че щели да се измъкнат без наказание и без да покрият и стотинка по лечението. Моля произнесете се по този казус, аз не съм компетентна, а и като слушам и гледам всеки ден какво става в българския съд, на човек му се изправя косата, когато трябва да опре до тази институция.
Конституирайте се, като ГРАЖДАНСКИ ИЩЕЦ!
НАКАЗАТЕЛНО-ПРОЦЕСУАЛЕН КОДЕКС
Раздел IV.
Граждански ищец
Лице, което може да участва като граждански ищец
Чл. 84. (1) Пострадалият или неговите наследници, както и юридическите лица, които са претърпели вреди от престъплението, могат да предявят в съдебното производство граждански иск за обезщетение на вредите и да се установят като граждански ищци.
(2) Гражданският иск не може да се предяви в съдебното производство, когато е предявен по реда на Гражданския процесуален кодекс.
Молба за предявяване на граждански иск
Чл. 85. (1) В молбата за предявяване на граждански иск се посочват: трите имена на подателя и на лицето, срещу което се предявява искът; наказателното дело, по което се подава; престъплението, от което са причинени вредите, и характерът и размерът на вредите, за които се иска обезщетение.
(2) Молбата може да бъде устна или писмена.
(3) Гражданският иск се предявява най-късно до започването на съдебното следствие пред първоинстанционния съд.
Лица, срещу които може да се предяви граждански иск
Чл. 86. Гражданският иск в съдебното производство може да бъде предявен както срещу подсъдимия, така и срещу други лица, които носят гражданска отговорност за вредите, причинени от престъплението.
Права на гражданския ищец
Чл. 87. (1) Гражданският ищец има следните права: да участва в съдебното производство; да иска обезпечаване на гражданския иск; да се запознава с делото и да прави необходимите извлечения; да представя доказателства; да прави искания, бележки и възражения и да обжалва актовете на съда, които накърняват неговите права и законни интереси.
(2) Гражданският ищец упражнява правата по ал. 1 в пределите, необходими за доказване на основанието и размера на гражданския иск.
Ред за разглеждане на гражданския иск
Чл. 88. (1) Гражданският иск в съдебното производство се разглежда по правилата на този кодекс, а доколкото в него няма съответни правила, се прилага Гражданският процесуален кодекс.
(2) Разглеждането на гражданския иск не може да стане причина за отлагане на наказателното дело.
(3) Когато съдебното производство се прекрати, гражданският иск не се разглежда, но може да се предяви пред граждански съд.
Желая Ви УСПЕХ и ВЕСЕЛО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВАТА 2014 ГОДИНА!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Re: Средна телесна повреда дете, разноски по делото
georgiev_sfbg благодаря от сърце!!
Ходих на косултация при адвокат. Той ми каза същото, че при дела слещу непълнолетни делото се води от прокурор, частен обвинител не се допуска, не се допуска дори и повереник, тьй като той може да застане до пострадалия само ако има разминаване на интересите между родители и пострадалия малолетен. При нас го няма на лице това и адвоката каза, че ние собствените му родители чрез показанията си ще подкрепим сина си. Каза още, че може да го наемем, но той единствено може да ни дава съвети и да присъства в залата. Каза, че не може да се води гражданско дело срещу непълнолетен и трябва да се изчака осъдителна присъда от наказателното дело и на нейна база да се заведе дело срещу родителите на извършителя на средната телесна повреда, за да поемат те разноските, тогава той ще поеме делото.
Притеснявам се от това, че извършителя нарочно е завел детето ми на задния паркинг на училището и там го е ударил в присъствието на свои приятели (в ролята на зяпачи на побоя) и много се притеснявам какво ще стане на делото. От друга страна сина ми е астматик и след като му се случи това лежа в болница 10 дни, винаги когато се налагаше да се ходи в полицията посиняваше от напрежение. Незнам как ще му се отрази това дело. Мисля да отидем при психиатър и предвид заболяването му да му изкарам съдебно-психиатрична експертиза да не се явява на делото. Изчетох НК и НПК, и ГПК. Това, което ме "удиви", е че ако дееца е нъпълнолетен при разпита на свидетелите той е желателно и може да бъде изкаран от съдебната зала, за да не се травмира, а моето дете кой ще го защити!? То трябва ли да гледа отново физиономията на бияча си и на неговите приятели? Детето ми е високо, слабичко, с очила, типичния "зубър", според тези които го набиха, значи щом не е бараба може да го пометат и да се измъкнат след това. Четох и какво е станало с Андрей, момчето от 35-то училище, което беше пребито от Валентин от строителния техникум. Делото е върнато на първа инстанция за дораглеждане. Приятелите на Валентин заплашвали свидетелите...и т.н. Андрей остана без далак и бъбрек, смазаха го като произволно избран да поеме гнева на учениците от строителния и няма да получи възмездие за това, което го сполетя. Отвратена съм от чисто човешка гледна точка. Вече обмислям ако има дело дали въобще да не уважим и те да си правят каквото си искат там, не се чувствам длъжна да се стресирам и да слушам глупости, аз съм наказана и без да имам вина. Това е тормоз.
Ходих на косултация при адвокат. Той ми каза същото, че при дела слещу непълнолетни делото се води от прокурор, частен обвинител не се допуска, не се допуска дори и повереник, тьй като той може да застане до пострадалия само ако има разминаване на интересите между родители и пострадалия малолетен. При нас го няма на лице това и адвоката каза, че ние собствените му родители чрез показанията си ще подкрепим сина си. Каза още, че може да го наемем, но той единствено може да ни дава съвети и да присъства в залата. Каза, че не може да се води гражданско дело срещу непълнолетен и трябва да се изчака осъдителна присъда от наказателното дело и на нейна база да се заведе дело срещу родителите на извършителя на средната телесна повреда, за да поемат те разноските, тогава той ще поеме делото.
Притеснявам се от това, че извършителя нарочно е завел детето ми на задния паркинг на училището и там го е ударил в присъствието на свои приятели (в ролята на зяпачи на побоя) и много се притеснявам какво ще стане на делото. От друга страна сина ми е астматик и след като му се случи това лежа в болница 10 дни, винаги когато се налагаше да се ходи в полицията посиняваше от напрежение. Незнам как ще му се отрази това дело. Мисля да отидем при психиатър и предвид заболяването му да му изкарам съдебно-психиатрична експертиза да не се явява на делото. Изчетох НК и НПК, и ГПК. Това, което ме "удиви", е че ако дееца е нъпълнолетен при разпита на свидетелите той е желателно и може да бъде изкаран от съдебната зала, за да не се травмира, а моето дете кой ще го защити!? То трябва ли да гледа отново физиономията на бияча си и на неговите приятели? Детето ми е високо, слабичко, с очила, типичния "зубър", според тези които го набиха, значи щом не е бараба може да го пометат и да се измъкнат след това. Четох и какво е станало с Андрей, момчето от 35-то училище, което беше пребито от Валентин от строителния техникум. Делото е върнато на първа инстанция за дораглеждане. Приятелите на Валентин заплашвали свидетелите...и т.н. Андрей остана без далак и бъбрек, смазаха го като произволно избран да поеме гнева на учениците от строителния и няма да получи възмездие за това, което го сполетя. Отвратена съм от чисто човешка гледна точка. Вече обмислям ако има дело дали въобще да не уважим и те да си правят каквото си искат там, не се чувствам длъжна да се стресирам и да слушам глупости, аз съм наказана и без да имам вина. Това е тормоз.
- mishel_ll
- Нов потребител
- Нещо не съм съгласен но ако не съм прав да ме поправят - Не може да има частен обвинител срещу непълнолетния подсъдим, но граждански иск може да се предяви, но срещу неговите родители, които трябва да бъдат конституирани като граждански ответници. И отново според мен съдът ще откаже да разглежда гражданския иск, защото това би забавило процеса, но това не означава, че не може да опитате.Каза, че не може да се води гражданско дело срещу непълнолетен и трябва да се изчака осъдителна присъда от наказателното дело и на нейна база да се заведе дело срещу родителите на извършителя на средната телесна повреда, за да поемат те разноските, тогава той ще поеме делото.
без коментарТова, което ме "удиви", е че ако дееца е нъпълнолетен при разпита на свидетелите той е желателно и може да бъде изкаран от съдебната зала, за да не се травмира, а моето дете кой ще го защити - Малолетен или непълнолетен свидетел - пострадал от престъпление (какъвто е вашият син), може да бъде разпитан при закрити врати.!? То трябва ли да гледа отново физиономията на бияча си и на неговите приятели?
Хубаво е, че четете, но прочетохте ли защо делото е върнато за доразглеждане?Четох и какво е станало с Андрей, момчето от 35-то училище, което беше пребито от Валентин от строителния техникум. Делото е върнато на първа инстанция за дораглеждане.
Г-жо на какво основание Вие сте толкова убедена, че цялата система е срещу Вас и целта и е да Ви "тормози"? Ами нали думите на сина ви, който е пострадал са (като гледам това което пишете) единствения ви "коз". Ако никой от "приятелите" на бияча не свидетелства за това, че именно той е ударил сина Ви какви други доказателства има които да го уличават? Нали трябва да се изясни ситуацията от фактическа страна .. да се разкрие обективната истина и думите на сина ви са необходими за това. Какви "глупости" ще слушате - може би процесът ви се струва глупост? Разбирам, че сте афектирана от случая, но пак казвам от гледна точка на личния си опит - момчетата се бият - това им е в природата, такива са им някои от игрите, такива са им и начините да решават спорове до една сериозна възраст. Хлапаците особено на възрастта на сина ви и на възрастта на "бияча" особено активно използват боя като средство да решават спорове и в процеса на боя стават сакатлъци. Някои за съжаление завършват зле (много по зле от един избит зъб) и за тях ние слушаме по новините. Този лош изход обаче имат едва около 1% вероятно, а може и по-малко от всички физически сблъсъци, които преживяват момчетата в тази възраст. Не знам колко е травмиран синът ви от преживяното - аз като бях на неговата възраст и децата на моята възраст и в моето училище почти ежедневно се случваше някой от нас да се бие и да яде бой (някой път друг яде бой). Не правете чак такава трагедия. Синът ви е жив и здрав, травмата от удара ще му мине и ако не го истерясате вие ще му мине и психическата травма, а това ще го направи по-силен. Съжалявам ако съм нетактичен според вас - целта ми не е да ви обидя или да ви поучавам как да сте родител.Вече обмислям ако има дело дали въобще да не уважим и те да си правят каквото си искат там, не се чувствам длъжна да се стресирам и да слушам глупости, аз съм наказана и без да имам вина. Това е тормоз.
- bludniq_sin
- Потребител
bludniq_sin написа:...Не може да има частен обвинител срещу непълнолетния подсъдим, но граждански иск може да се предяви, но срещу неговите родители, които трябва да бъдат конституирани като граждански ответници. ...
НПК
Лица, които участват като граждански ответници
Чл. 89. Лицата, срещу които е предявен граждански иск, с изключение на подсъдимия, участват в съдебното производство като граждански ответници.
Права на гражданския ответник
Чл. 90. (1) Гражданският ответник има следните права: да участва в съдебното производство; да се запознава с делото и да прави необходимите извлечения; да представя доказателства; да прави искания, бележки и възражения и да обжалва актовете на съда, които накърняват неговите права и законни интереси.
(2) Гражданският ответник упражнява правата по ал. 1 в пределите, необходими за защита срещу предявения против него граждански иск.
bludniq_sin написа: ...И отново според мен съдът ще откаже да разглежда гражданския иск, защото това би забавило процеса, но това не означава, че не може да опитате. ...
Не съм запознат със съдебна практика относно случаи с непълнолетни.
mishel_ll написа:...много се притеснявам какво ще стане на делото. ...
Не се тревожете излишно! Тези, който би следвало да се тревожат в случая, са побойника на Вашия син и неговите родители, и това е така (иначе, защо биха Ви предлагали пари)! Помислете логично! Вие, се притеснявате повече от побойника на Вашия син - сякаш Вас ще съдят, а не него! Не падайте духом, а дайте пример на сина си - как трябва да се действа в такива ситуации - твърдо, решително и безкомпромисно! Каквото и да стане с това дело, побойника на сина Ви, едва ли ще посмее втори път да му посегне - това, ще му е, като обица на ухото. Горе главата и смело напред! Само не отстъпвайте и отстоявайте правата си докрай, защото в противен случай, побойника и родителите му, ще се "окопитят" още повече!
Желая Ви успех!
Последна промяна georgiev_sfbg на 03 Яну 2014, 17:55, променена общо 1 път
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
георгиев, съгласно утвърдената съдебна практика и правилното тълкуване на ЗЗД отговорността на родителите на непълнолетните извършители на деликт съществува самостоятелно
Иначе дали съдът ще допусне или не си е просто мое мнение. Вярвам че по-скоро ще отхвърли.
Относно невъзмоцността да се конституира частен обвинител, когато подсъдимият е непълнолетен
. но паралелно с отговорността на непълнолетния делинквентЧл. 48. Родителите и осиновителите, които упражняват родителските права, отговарят за вредите, причинени от децата им, които не са навършили пълнолетие и живеят при тях.
Настойникът отговаря за вредите, причинени от малолетния, който се намира под негово настойничество и живее при него.
Тия лица не отговарят, ако не са били в състояние да предотвратят настъпването на вредите
, и ако делинквентът е бил непълнолетен към момента на причиняване на вредите и не е навършил пълнолетие към момента на предявяване на гражданския иск, то увреденият трябва да насочи иска си за обезщетяването им не срещу прекия причинител, а срещу родителите му. Тълкувам Определение № 342/6.04.2009г. по гр.д. № 428/2009 г., г.к., ІV ГО на ВКС. Непълнолетните деца отговарят по чл. 45, ал. 1 от ЗЗД, която отговорност е отделна и независима от отговорността на родителите по чл. 48 от ЗЗД ако в рамките на досъдебното производство например са станали пълнолетени."Чл. 45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното."
Иначе дали съдът ще допусне или не си е просто мое мнение. Вярвам че по-скоро ще отхвърли.
Относно невъзмоцността да се конституира частен обвинител, когато подсъдимият е непълнолетен
Чл. 392. (1) При разглеждането на дела срещу непълнолетни задължително се призовават техните родители или попечители. Те имат право да участват в събирането и проверката на доказателствените материали и да правят искания, бележки и възражения.
(2) Неявяването на родителите или попечителя не е пречка за разглеждане на делото, освен ако съдът намери участието им за необходимо.
(3) По дела срещу непълнолетни участието на прокурор е задължително.
(4) По тези дела не участва частен обвинител.
- bludniq_sin
- Потребител
bludniq_sin написа:георгиев, съгласно утвърдената съдебна практика и правилното тълкуване на ЗЗД отговорността на родителите на непълнолетните извършители на деликт съществува самостоятелно. но паралелно с отговорността на непълнолетния делинквентЧл. 48. Родителите и осиновителите, които упражняват родителските права, отговарят за вредите, причинени от децата им, които не са навършили пълнолетие и живеят при тях.
Настойникът отговаря за вредите, причинени от малолетния, който се намира под негово настойничество и живее при него.
Тия лица не отговарят, ако не са били в състояние да предотвратят настъпването на вредите, и ако делинквентът е бил непълнолетен към момента на причиняване на вредите и не е навършил пълнолетие към момента на предявяване на гражданския иск, то увреденият трябва да насочи иска си за обезщетяването им не срещу прекия причинител, а срещу родителите му. Тълкувам Определение № 342/6.04.2009г. по гр.д. № 428/2009 г., г.к., ІV ГО на ВКС. Непълнолетните деца отговарят по чл. 45, ал. 1 от ЗЗД, която отговорност е отделна и независима от отговорността на родителите по чл. 48 от ЗЗД ако в рамките на досъдебното производство например са станали пълнолетени."Чл. 45. Всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил другиму. Във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното."
...
Съгласен съм (макар, че отново казвам - не съм запознат със съдебна практика, относно случаи с малолетни и непълнолетни), но защо сте на мнение, че Съда, ще отхвърли разглеждането на гражданския иск? На какво правно основание? Съдията, все пак ще трябва да се обоснове за това свое решение...
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Защо ще го отхвърли ли? Ами според мен може да се каже, че разглеждането на гражданския иск, който може да бъде предявен до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд (чл. 85, ал. 3 НПК), не може да стане причина за отлагане на наказателното дело (чл. 88, ал. 2 НПК). От там съдът би могъл да каже, че използвайки установеното в наказателния процес пострадалият може да заяви претенциите си за причинените му материални и нематериални вреди пред граждански съд, в противен случай трябва да се назначават експертизи например относно болките и страданията (боляло го е да дъвче, травмирал се е от преживяното, фъфли и това го депресира -например), които допълнителни действия биха забавили разглеждането на въпросите, които имат значение за наказателния съд - престъплението и авторството на дееца. Ако вредите бяха част от фактическия състав на престъплението би било по-лесно но ..
Пак да уточня - това са си мои умозаключения и е напълно възможно да са грешни. Просто съм виждал в съдебна зала колко често отказват конституиране на граждански ищец с подобни мотиви, което не го прави убезателно вярно и правилно.
Пак да уточня - това са си мои умозаключения и е напълно възможно да са грешни. Просто съм виждал в съдебна зала колко често отказват конституиране на граждански ищец с подобни мотиви, което не го прави убезателно вярно и правилно.
- bludniq_sin
- Потребител
bludniq_sin написа:Защо ще го отхвърли ли? Ами според мен може да се каже, че разглеждането на гражданския иск, който може да бъде предявен до започване на съдебното следствие пред първоинстанционния съд (чл. 85, ал. 3 НПК), не може да стане причина за отлагане на наказателното дело (чл. 88, ал. 2 НПК). От там съдът би могъл да каже, че използвайки установеното в наказателния процес пострадалият може да заяви претенциите си за причинените му материални и нематериални вреди пред граждански съд, в противен случай трябва да се назначават експертизи например относно болките и страданията (боляло го е да дъвче, травмирал се е от преживяното, фъфли и това го депресира -например), които допълнителни действия биха забавили разглеждането на въпросите, които имат значение за наказателния съд - престъплението и авторството на дееца. Ако вредите бяха част от фактическия състав на престъплението би било по-лесно но ..
Но те, в действителност, са част от фактическия състав на престъпното деяние...
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
Не точно според мен. Резултатът е счупения зъб. Вредите под формата на медицински разходи или претърпените болки и страдания не присъстват във фактическия състав на престъплението. Ако беше - "за средна телесна повреда, от която са последвали значителни болки и страдания за пострадалия и значителни медицински разходи деецът се наказва с ..." тогава биха били част от фактическия състав, но тук трябва да се докажа единствено, че Х е ударил У, в следствие на което му е счупил зъба. Дали и колко го е боляло У е ирелевантно относно наказателния процес. Съдът не се интересува и колко струва лечението и следователно. Това би било интересно за съда ако допусне разглеждане на гражданския иск и от там идва забавянето.
- bludniq_sin
- Потребител
Не разбрах защо трябна непременно гражданския иск да се гледо в наказателното производство? Ако стане-стане, ако не-здраве, пускате ги граждански и пак не плащате такса, което е едното предимство на наказателното производство, другото се компенсира от лихвите.
- ivanov_p
- Активен потребител
bludniq_sin написа:Не точно според мен. Резултатът е счупения зъб. Вредите под формата на медицински разходи или претърпените болки и страдания не присъстват във фактическия състав на престъплението. Ако беше - "за средна телесна повреда, от която са последвали значителни болки и страдания за пострадалия и значителни медицински разходи деецът се наказва с ..." тогава биха били част от фактическия състав, но тук трябва да се докажа единствено, че Х е ударил У, в следствие на което му е счупил зъба. Дали и колко го е боляло У е ирелевантно относно наказателния процес. Съдът не се интересува и колко струва лечението и следователно. Това би било интересно за съда ако допусне разглеждане на гражданския иск и от там идва забавянето.
Всъщност, ние не сме запознати с квалификацията на престъпното деяние по НК!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
31 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|