начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Срок за давност

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок за давност

Мнениеот sheny_123 » 16 Ное 2013, 23:58

С Г Груп обирджиите на глобул ме дава под съд за включен договор от 2009 г срока на давност като е 3 години имат ли право кога започва срока за давност с включването на договора или от свършването на договора? Готова съм да се срещна с адвокат ако някой се заеме с проблема ми.
sheny_123
Младши потребител

Re: Срок за давност

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Ное 2013, 00:05

Срок няма, дефакто зависи, от искането. Може да искат нещо различно от месечна вноска. Може да направят така, че да има 5-годишен срок, но зависи от искането. Вноските са 3-годишни, абонаментни вноски, става въпрос. Но понякога се изхитрява искането и се говори за консолидиране, за признаване, за прекъсване. Трудно е да се води дело с такива лисичоци и катеричоци, но то е в първите минути. Въпреки малките шансове се получават успехи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sheny_123 » 17 Ное 2013, 00:10

Искат си парите дефакто неустойките за прекъсване на договор но нещо по различно не пише поне не забелязах лошото е че за пръв път се занимавам с такива неща за първи път съм осъдена за нещо и си нямам на идея как трябва да постъпвам.
sheny_123
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Ное 2013, 00:23

Неустойките е друго, може и да са 5-годишни, сега не намирам начин да прочета малко по въпроса.

На първо време има ли опасност от дело, как протичат разговорите ви, агресивно, изчаквателно.

Ако съд се произнесе, следва дело, с възражение, където, настоявайте да няма експертизи.

Само чисти разсъждения да има по делото, така, че като има решение, то да е за сумата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sheny_123 » 17 Ное 2013, 00:41

Първо през юни ми изпратиха призовка да отида да си взема съдебните книжа отидох там ги отворихме с жената която ми ги даде видя за какво става въпрос каза просто да възразя, възразих и чак към края на миналия месец пак получих покана до съда отидох дадоха ми куп книжа кидето има договори на глобул и С Г Груп че са им прехвирлили права и.т.н сложили са ми договора с глобул искова молба до районен съд гр. Хасково понеже договора е направен в Хасково, фактура от 2010 година с цена 500 и кусур лева и уведомление за цесия в което е оставен телефон на адвокат който се свъзах и ми каза че цената от фактърата е удвоена заради това че съм визразила и те на ново са пуснали дело и са платили и поради това са ми удвоили сумата нещо подобно ми обясни. Има и молба от същата адвокатка в документите ми която пише че оттегля посочената в исковата молба претенция за мораторна лихва от 178.69
sheny_123
Младши потребител

Мнениеот nk7702n » 17 Ное 2013, 00:50

sheny_123 написа:Първо през юни ми изпратиха призовка да отида да си взема съдебните книжа отидох там ги отворихме с жената която ми ги даде видя за какво става въпрос каза просто да възразя, възразих и чак към края на миналия месец пак получих покана до съда отидох дадоха ми куп книжа кидето има договори на глобул и С Г Груп че са им прехвирлили права и.т.н сложили са ми договора с глобул искова молба до районен съд гр. Хасково понеже договора е направен в Хасково, фактура от 2010 година с цена 500 и кусур лева и уведомление за цесия в което е оставен телефон на адвокат който се свъзах и ми каза че цената от фактърата е удвоена заради това че съм визразила и те на ново са пуснали дело и са платили и поради това са ми удвоили сумата нещо подобно ми обясни. Има и молба от същата адвокатка в документите ми която пише че оттегля посочената в исковата молба претенция за мораторна лихва от 178.69

Обърнете се към колега, щом се касае за заведено дело. Нещата са еднотипни, независимо в кой град са завели дело.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 17 Ное 2013, 00:54

Общо колко е надписано. Вече не може да има повече от минимума по разноските. Тоест не може да се надписва разходните сметки по делото. Лихвата не знам, какво, лихва върху какво е. Трябва да пишете кратък писмен отговор, с текст - както и да ме осъдите, вземете предвид давностните наредби, вземете предвид, поведението ми на добросъвестен клиент, не желая експертизи и оспорвам разходите по делото.

Трябва да го напишете в 1-месечен срок от това, което сте получили последно - направо към съда се пише.
На Районен съд, по второто дело, което е образувано, но не забравяйте да го оформите с номер, прегледно.

Праща се по поща, на Хасково адреса е написан в документите, може и с препоръчано, ако изтича срок.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sheny_123 » 17 Ное 2013, 01:20

Сумата беше към 550 лв когато се обадих по телефона адвокатката им ми каза че мн късно съм ги получила документите, че вече са удвоили сумата заради разходите и е станало към 1300 лв. Мисля че не е късно аз ги взех на 30.10.2013 от Софийския съд имам подпис там така, че се вижда кога ги получавам би трябвало да не търсят проблема в мен за късното получаване.
sheny_123
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 17 Ное 2013, 02:23

Давността за неустойка е също три години, както за периодичните платежи. Това едно на ръка, и второ, но важно- защо комуникирате с адвоката на ответната страна по ягодите?, когато от един поглед в книжата вашия адвокат може да ви даде съвсем конкретен и коректен отговор?
Нито разноските предполагат удвояване размера на дълга, предполагам и цесията няма да е ок., а в столицата адвокати да търсите, както казва народа.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sheny_123 » 18 Ное 2013, 01:24

Благодаря ви много за информациите, ако има адвокат между коментиращите който му се занимава може да ми пише на лично съобщение все още не съм се видяла с адвокат и държа да се занимава някой знаещ с тези неща вместо аз да се чудя какво да правя при всеки получен документ.
sheny_123
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 18 Ное 2013, 10:25

Първо през юни ми изпратиха призовка да отида да си взема съдебните книжа отидох там ги отворихме с жената която ми ги даде видя за какво става въпрос каза просто да възразя - тия лелки колко беля са докарали на главата мнооого хора които ей така ги слушат и си възразяват преди да се консултират с адвокат. Щото понякога парите си ги дължат и си има и доказателства за това и наистина една сума от 500 лв става набъбва сериозно и може доближава 1000 лв - , възразих и чак към края на миналия месец пак получих покана до съда отидох дадоха ми куп книжа кидето има договори на глобул и С Г Груп че са им прехвирлили права (демек - глобул са цедирали (прехвърлили) вземането си срещу Вас на СГ Груп нали така) и.т.н сложили са ми договора с глобул искова молба до районен съд гр. Хасково понеже договора е направен в Хасково, фактура от 2010 година с цена 500 и кусур лева и уведомление за цесия (Вие уведомен ли сте за тая цесия, кой ви е уведомил и кой Ви съди (СГ-Груп ли?) Цесията няма действие за вас до момента в който не сте уведомен от СТАРИЯ кредитор (това е глобул). От кого е уведомлението? ОТ СГ-Груп ли? Ако да - няма ефект за Вас - такава е и съдебната практика. Още повече тр. д асе обърне внимание как ви уведомяват - поща, куриер, нещо...)в което е оставен телефон на адвокат който се свъзах и ми каза че цената от фактърата е удвоена заради това че съм визразила и те на ново са пуснали дело и са платили и поради това са ми удвоили сумата нещо подобно ми обясни. Има и молба от същата адвокатка в документите ми която пише че оттегля посочената в исковата молба претенция за мораторна лихва от 178.69
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот sheny_123 » 18 Ное 2013, 15:58

Да С Г Груп ме съди и са ми изратили куп договори на Английски на Български, че глобул си им е дал правата. Получавам ги от Софийския съд лепят някакви покани на вратата ми, че ме канят до сида отивам и ги взимам това е положението до момента.
sheny_123
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 18 Ное 2013, 16:36

Има два възможни изхода от ситуацията Ви като първият е по-често срещан в съдебната практика. Поствам част от едно решение като повечето са подобни:
Не се оспорва между страните наличието на договор между ответника и „КБМ” ЕАД с търговска марка „Глобул”, като няма други факти и обстоятелства, които да се признават от страните и да не се нуждаят от доказване. С доклада на съда е разпределена доказателствената тежест между страните, като е указно на ищеца, че на основание чл. 154 ал.1 от ГПК в негова тежест е да докаже наличието на вземане от страна на „КБМ” ЕАД с търговска марка „Глобул” към ответника в определен размер, прехвърляне на вземането от „КБМ” ЕАД с търговска марка „Глобул” на ищеца, като не е била забрана за това в законът, договорът или с оглед на естеството на вземането. Прехвърлянето има действие спрямо третите лица и спрямо длъжника от деня, когато то бъде съобщено на последния от предишния кредитор – чл. 99 ал.4 от ЗЗД, поради което в тежест на ищеца (СГ ГРУП) е да докаже, че той или „КБМ” ЕАД с търговска марка „Глобул” са съобщили на ответника за прехвърлянето. С ИМ са представени три договора между страните от различни дати и за различни телефонни номера – договори от 25.10.2008г. за телефонен номер – **, от 07.10.2009г. за телефонен номер – **, и от 07.10.2009г. за телефонен номер – **. Единствено доказателство за наличието на вземане от страна на „Космо България Мобайл” ЕАД с търговска марка „Глобул” към ответника е материализирано в представените по делото фактури. Те са частен свидетелстващ документ и бяха оспорени от страна на ответника, поради което в тежест на ищеца е да докаже верността на изложеното в него. Той не ангажира никакви доказателства в тази насока. В самата фактура фигурират вземания от различен характер – неустойка за прекратяване на договор и задължения от предишни периоди. Никъде в ИМ или в други писмени документи не фигурира обосноваване кога е прекратен договора, на какво основание, на какво основание се дължат неустойки, какви са тези задължения за предишни периоди и защо фигурират отново във фактурата, кои са тези периоди и т.н. На следващо место прехвърлянето на вземането има действие спрямо третите лица и спрямо длъжника от деня, когато то бъде съобщено на последния от предишния кредитор – чл. 99 ал.4 от ЗЗД. Представеното уведомление от Дайрект сървисиз ООД /л.32/ не доказва връчването на съобщение до ответника, а само посочва, че дадено ЮЛ е адресирало уведомление до ответника, без да се конкретизира начина на получаване и връчване. Поради това ищецът не успя да докаже, че той или „КБМ” ЕАД с търговска марка „Глобул” са съобщили на ответника за прехвърлянето на вземането. Дори да се приеме, че с ИМ се уведомява ответника за извършената цесия, то следва да се посочи, че задължението е погасено по давност (помислете и за това като защита ако имате основания за такова възражение). в случая се касае за месечни периодични плащания, които съгласно текста на чл. 111 б в от ЗЗД се погасяват с изтичане на три години. Посочването на сумите във всяка последваща фактура не новира вземането, тъй като не е налице волеизявление на ответника, а и във всяка фактура е посочен срок за плащане. Аргументиран от горното, настоящият състав на съда намира иска за неоснователен и недоказан, тъй като ищецът не успя да докаже наличието на вземане по договор за цесия между молителя и „КБМ” ЕАД с търговска марка „Глобул” и 1 броя фактура № 7141662354 от 18.02.2010г. с отчетен период от 18.01.2010г. до 17.02.2010г. с падеж 08.03.2010г.

Следващото решение съм виждал по-рядко но гласи следното:
Твърди се обаче от ищеца и съдът с оглед доказателствата по делото приема,че ответницата е била надлежно уведомена за цедирането на вземането от стария кредитор на ищцовото дружество от самия ищец по силата на даденото му от стария кредитор изрично пълномощно в чл.5 от договора за цесия.От текста на чл.5 от договора ясно личи правно валидната воля на цедента да упълномощи цесионера от негово име и за своя сметка да предприеме фактически действия по уведомяване на длъжниците за прехвърлянето на вземанията.Въпреки,че не се установи по делото цесионера да е изготвил такова уведомление от името на цедента , подписано от упълномощено лице представител цесионера и това уведомление да е било надлежно връчено на ответницата,съдът приема,че в настоящия казус същата е била уведомена за извършеното прехвърляне на вземането по начин,който гарантира правата й каквато е и целта и смисъла на разпоредбата на чл.99 ал.4 от ЗЗД.За такова редовно уведомление съдът приема получаването на преписа от исковата молба с приложения към нея договор за прехвърляне на вземания от 04.10.2010г.,съдържащ дадено от стария кредитор пълномощно на новия кредитор да съобщи цесията на длъжника.На първо място ,за да стигне до този извод съдът приема,че съгласно разпоредбата на чл.99 ал.4 от ЗЗД не е поставено изрично условие лично и само цедента да извърши това съобщаване.Няма пречка то да бъде извършено и от трето лице по волята на стария кредитор така,че ясно и недвусмислено да става ясно за длъжника ,че всъщност уведомяването изхожда от стария кредитор и оттук насетне кое е лицето,на което следва да се престира.Закона не указва и формата и момента на съобщаването.Достатъчно е то да е налице в момента ,в който със спора е сезиран съда.Няма пречка съобщаването като фактическо действие с правни последици да бъде извършено от пълномощник както е в настоящия казус като пълномощника е действал в рамките на своята представителна власт очертана в чл.5 от договора за цесия.В същия смисъл е Решение №123 от 24.06.2009г.на ВКС по т.д.№12/2009г.,ІІ т.о. ТК,в което съдът в изпълнение на правомощията си по чл.291 от ГПК приема за правилна съдебната практика ,съгласно която сама по себе си исковата молба не може да се счете за уведомление по смисъла на чл.9 ал.4 от ЗЗД ,но когато към нея е приложено уведомление макар и дотогава невръчено на длъжника се приема,че съобщаване на цесията все пак е извършено. *(Това за мен е възмутително)В настоящия казус ситуацията е аналогична-исковата молба ведно с даденото от стария кредитор упълномощаване на новия да съобщи цесията отразено в чл.5 от приложения към нея договор за прехвърляне на вземания и връчването им на ответницата имат значение на съобщение по чл.99 ал.4 от ЗЗД. По този начин всъщност ,всички изисквания на закона , целящи да предпазят длъжника и да му позволят да плати добре – на носителя на вземането ,са изпълнени.

Неоснователно е възражението на ответната страна,че не е ясно дали точно вземането на „Космо Мобайл България“ ЕАД от ответницата е прехвърлено в полза на ищеца.В тази връзка ответницата не твърди,че „Космо Мобайл България“ ЕАД има и други вземания от нея нито е оспорила по реда на чл.193 от ГПК представеното по делото удостоверение от 16.05.2012г.издадено от представител на мобилния оператор ,от което се установява,че вземането от М.А. е прехвърлено на ищцовото дружество.Поради това съдът приема,че прехвърлянето включва и процесното вземане.

Въззивният съд приема,че е установено по делото ,че към момента на сключване на договора за цесия е съществувало задължение на ответницата към цедента.

И те така .. Второто решение за мен е направо престъпно ама това съм аз ..
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neutralen » 18 Ное 2013, 21:00

Уведомяването на Длъжника за прехвърляне на вземането (цесия) е едно помощно ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Цедента към Цесионера, а не някакво право, което да подлежи на "прехвърляне" на когото и да било. За това ако Длъжникът не бъде уведомен от Цедента за цесията, то тя не поражда действие спрямо длъжника и трети лица. Цитираните Мотиви на двете съдебни решения в частта за съобщаване на цесията СА НЕПРАВИЛНИ.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Ное 2013, 11:46

neutralen ясно, че е задължение, а не право и е задължение на предишния кредитор, но те разсъждават на плоскостта дали не може да упълномощиш новия кредитор да извърши това твое задължение от твое име и за твоя сметка .. И следва най-често ето такова разсъждение:
Съдът намира, че прехвърлянето на вземането не е произвело действие спрямо ответника, тъй като не са представени доказателства, че същото му е съобщено от цедента (предишния кредитор) – арг. чл.99, ал.4 ЗЗД. Правнорелевантно за действието на цесията е единствено съобщението, извършено от стария кредитор, но не и съобщението, извършено от цесионера. В този смисъл е и утвърдената и постоянна практика на ВКС по този въпрос (Тълкувателно решение № 142-7 от 11.11.1954 на ОСГК на ВС, Решение № 123 от 24.06.2009 г. на ВКС по т. д. № 12/2009 г., II т. о.-постановено по реда на чл.291 отГПК, Определение № 623 от 25.09.2009 г. на ВКС по т. д. № 461/2009 г., II г. о.).

Действително по делото са представени доказателства, че цедентът е упълномощил цесионера да извърши това съобщаване от негово име. Настоящия съдебен състав намира, че упълномощаването не е произвело своето действие, тъй като законът изисква от цедента да извърши това лично. Чл. 36 ЗЗД установява принципната допустимост на представителството за всички правни действия. Има обаче изключения, които се извеждат или от самото естество на акта, който подлежи да се извърши, или направо от закона. В случая е приложима именно втората хипотеза.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neutralen » 19 Ное 2013, 15:44

От разпоредбите на чл.99, ал.3 и 4 на ЗЗД е видно че става въпрос за ЗАДЪЛЖЕНИЕ на Цедента спрямо Цесионера, а не спрямо Длъжника, щото Длъжника НЕ Е СТРАНА по договора за Цесия. Така че пълен нон сенс е Цедента да "упълномощи" Цесионера да изпълни задълженията на Цедента спрямо Цесионера. Съгласно цитираните по-горе разпоредби съобщението за цесията до Длъжника следва да бъде извършено лично от Цедента, в смисъл съобщението да бъде подписано от Цедента, а не от Цесионера и цесията поражда действие спрямо Длъжника и трети лица от момента на получаване цитираното съобщение на Цедента за извършената цесия.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Ное 2013, 16:34

Хубаво де, ако го подпиша това съобщение и упълномощя цесионера да връчи за моя сметка това съобщение на длъжника ок ли е според теб?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neutralen » 19 Ное 2013, 16:47

Разбира се - не е важно кой връчва съобщението, а кой го е подписал. Съобщението може да бъде връчено и от трето лице - пощата, или куриерска фирма, важното, че е подписано от Цедента.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 19 Ное 2013, 17:32

Относно последното - връчване чрез куриер, или пощата - кога връчването на уведомлението е редовно (приемаме че е от цедента и там всичко е наред). Имат обратна разписка че е връчено някакво писмо. "Аз казвам - не съм получавал никакво уведомление за цесия. В писмото имаше брошура някаква. Никакъв договор за цесия, никакво уведомление." Кога може да се счита, че уведомлението е връчено редовно (изключвам уведомяване с нотариална покана щото струва 60 лв, а ако трябва да уведомиш 150 длъжника примерно?)? Питам те щото явно не за първи път се води подобна дискусия?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот neutralen » 19 Ное 2013, 20:44

За всяко нещо си има начини, но Форума не е мястото, където да изясняваме всичко в детайли. Само искам да ти припомня, че в процеса има "тежст на доказване", от което следва че Цедента следва да доказва че е изпратил и какво е изпратил на Длъжника, а той от своя страна следва да доказва какво е получил. Който не представи доказателства, остава само с твърденията си с произтичащите от това последствия.
neutralen
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право