начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Давностен срок на глоба

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давностен срок на глоба

Мнениеот amsterdama » 09 Сеп 2013, 09:34

Здравейте , интересува ме какъв е давностният срок на глоба по наказателно дело . Присъдата е влязла в сила месец Януари , 2010 г. Срокът на лишаване от свобода е изтърпян , изпълнително дело за глобата до момента не е завеждано . Присъдата е по чл.242 , ал. 4 - 8 години лишаване от свобода и 50000 лв. глоба . Преди няколко месеца излязох на УПО с лежано 4 години и 4 месеца .
Добрите момчета отиват в рая , лошите момчета отиват в Амстердам !
Аватар
amsterdama
Младши потребител

Re: Давностен срок на глоба

Мнениеот bludniq_sin » 09 Сеп 2013, 10:19

Мисля, че давността във вашия случай е 10 г - би следвало поне ако се прилага чл. 82 ал. 1 т. 2 НК (но подлагам мнението на съмнение и ще Ви е от полза ако някой друг потвърди или насочи към вярната норма ако е друга)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот amsterdama » 09 Сеп 2013, 13:29

Питането ми е провокирано от тази статия :

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1495321

Най-общо в нея се твърди , че давността на наказанията, включително и за глобите, започва да тече от влизане в сила на присъдата.

Препис от нея се праща на първоинстанционния съд, който в едноседмичен срок трябва да издаде изпълнител лист и да го прати в НАП за изпълнение.

За разлика от останалите наказания при глобата няма абсолютна давност. Малко хора знаят, че тя се дължи до гроб, стига да има образувано изпълнително дело.

В противен случай 2 г. след обявяване на присъдата осъденият може да се позове на обикновена давност и никой не може да го принуди да плати (чл.82 ал.5 от НК).

До колко вярно е това и какви действия би следвало да предприема ?
Аватар
amsterdama
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 09 Сеп 2013, 14:58

Посипвам си главата с пепел :oops: Прави са хората, а аз не си бях изпил кафето, а и след като прочетох Тълкувателно решение № 112/16.12.1982 г. на ОСНК. Явно съгласно текста на чл. 82, ал. 1, т. 5 от НК наложеното наказание не се изпълнява, ако са изтекли повече от 2 години, в чийто рамки попада наказанието глоба.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот amsterdama » 09 Сеп 2013, 15:03

Благодаря Ви . А бихте ли ме насочили какви действия трябва да предприема или не трябва да правя нищо ?
Аватар
amsterdama
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 09 Сеп 2013, 17:28

Понеже не са Ви отговорили аз ще опитам: Мисля, че първо трябва да направите справка в офис на нап по постоянния си адрес дали имате задължения (те събират глобите). Ако то фигурира там трябва своевременно да се направи възражение (лично можете да го депозирате или можете и да го изпратите по пощата) и да поискате да се отпише.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот amsterdama » 09 Сеп 2013, 18:47

Благодаря Ви . А възможно ли е да ми е издаден изпълнителен лист и да ми е образувано изпълнително дело , без да съм уведомен ? По това време са могли лесно да ме намерят - в затвора не мога да се скрия .
Аватар
amsterdama
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 10 Сеп 2013, 09:24

Ами това вече не е невъзможно, но при всички положения по постоянният ви адрес е би трябвало да е получено т.нар. ПДИ - покана за доброволно изпълнение от съдебния изпълнител. Доста често обаче НАП дебнат да се присъединят към вече образувано изпълнително дело, а не да образуват та ако сте имали образувано изпълнително дело за някакво друго задължение (което не е рядко срещано) е по-вероятно НАП да са се присъединили към активното изпълнително производство. Вие ест. можете да проверите това в т.нар централен регистър на длъжниците в България, който се поддържа от камарата на частните съдебни изпълнители - мисял, че струва 12 лв справката. Ако обаче нап е образувало дело срещу вас то това ще е при държавен съдебен изпълнител, а мисля че тези дела не фигурират в регистъра и ще трябва да се провери в кантората на някой държавен съдебен изпълнител.
Но да се върнем към изп. дело - вероятно на постоянния ви адрес е щяло да бъде залепено уведомление за образувано изпълнително дело, някой щеше да се е насочил към Ваше имущество (ако имате такова) или ако сте започнал работа щеше да ви бъде наложен запор на трудовото възнаграждение, или ако имате банкови сметки то те щяха да са запорирани. Предполагам щяхте да знаете, но няма да е за първи път ако длъжник не разбере дълго време за образувано изпълнително дело срещу него. Няма да е лошо да направите справка за наличие на изпълнително дело срещу вас при държавен и частен съдебен изпълнител.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 10 Сеп 2013, 12:59

bludniq_sin написа:Ами това вече не е невъзможно, но при всички положения по постоянният ви адрес е би трябвало да е получено т.нар. ПДИ - покана за доброволно изпълнение от съдебния изпълнител. Доста често обаче НАП дебнат да се присъединят към вече образувано изпълнително дело, а не да образуват та ако сте имали образувано изпълнително дело за някакво друго задължение (което не е рядко срещано) е по-вероятно НАП да са се присъединили към активното изпълнително производство. Вие ест. можете да проверите това в т.нар централен регистър на длъжниците в България, който се поддържа от камарата на частните съдебни изпълнители - мисял, че струва 12 лв справката. Ако обаче нап е образувало дело срещу вас то това ще е при държавен съдебен изпълнител, а мисля че тези дела не фигурират в регистъра и ще трябва да се провери в кантората на някой държавен съдебен изпълнител.
Но да се върнем към изп. дело - вероятно на постоянния ви адрес е щяло да бъде залепено уведомление за образувано изпълнително дело, някой щеше да се е насочил към Ваше имущество (ако имате такова) или ако сте започнал работа щеше да ви бъде наложен запор на трудовото възнаграждение, или ако имате банкови сметки то те щяха да са запорирани. Предполагам щяхте да знаете, но няма да е за първи път ако длъжник не разбере дълго време за образувано изпълнително дело срещу него. Няма да е лошо да направите справка за наличие на изпълнително дело срещу вас при държавен и частен съдебен изпълнител.

Благодаря Ви за подробната и крайно изчерпателна правна консултация по наказателно, гражданско-процесуално и публично право.
Лично ще ви почерпя след изтичането на изпитателния ми срок.
Кафе пиете ли? Ще ви го приготвя по изпитаната от затвора реСцепта-изсушава се утайката от изпитото турско кафе и отново се вари за кафе.Сигурен съм,че много ще Ви хареса.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 10 Сеп 2013, 13:45

Това сега не можах да го схвана :roll: Не мога да разбера, светосл. гъбаркате ли ме или се подигравате откровено :? Мнението ми сам казах да не е ангажиращо. Отговарям, защото няма други постове (пренебрегвам правилото, че липса на отговор е по-добре от грешен отговор) :D
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 10 Сеп 2013, 14:07

Не,бе,просто споделям как се прави кафе в затвора.Ползува се и за друго-изсушената утайка се пакетира отново и се изиграва на комар.Покерче,сварка..туй онуй

Айде със здраве!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 10 Сеп 2013, 14:22

:mrgreen: Питам само, че не схванах. Имам предвид, че първата част на коментара ти ме насочи към една поговорка - който се прави, че разбира от всичко - от нищо не разбира и понеже ми е гузно, че отговарям на въпроси от различни сфери уточнявам, че не заставам зад всяка дума в мнението си :) Иначе това с кафето е яко :) Мои познати от дранголника не са ми го казвали :D
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот svettoslav » 10 Сеп 2013, 17:01

bludniq_sin написа:Мои познати от дранголника не са ми го казвали

Ценното е сам да го установиш.То така с казване не е интересно особено.
bludniq_sin написа: не заставам зад всяка дума в мнението си
.

Виж сега,нормално е да не заставаш,но да знаеш,че в затвора винаги ще има някой,който да застава зад теб... :mrgreen:
svettoslav
Активен потребител

Назад към Наказателно право