- Дата и час: 23 Ное 2024, 14:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Давностен срок на глоба
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Давностен срок на глоба
Здравейте , интересува ме какъв е давностният срок на глоба по наказателно дело . Присъдата е влязла в сила месец Януари , 2010 г. Срокът на лишаване от свобода е изтърпян , изпълнително дело за глобата до момента не е завеждано . Присъдата е по чл.242 , ал. 4 - 8 години лишаване от свобода и 50000 лв. глоба . Преди няколко месеца излязох на УПО с лежано 4 години и 4 месеца .
Добрите момчета отиват в рая , лошите момчета отиват в Амстердам !
-
amsterdama - Младши потребител
Re: Давностен срок на глоба
Мисля, че давността във вашия случай е 10 г - би следвало поне ако се прилага чл. 82 ал. 1 т. 2 НК (но подлагам мнението на съмнение и ще Ви е от полза ако някой друг потвърди или насочи към вярната норма ако е друга)
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
- bludniq_sin
- Потребител
Питането ми е провокирано от тази статия :
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1495321
Най-общо в нея се твърди , че давността на наказанията, включително и за глобите, започва да тече от влизане в сила на присъдата.
Препис от нея се праща на първоинстанционния съд, който в едноседмичен срок трябва да издаде изпълнител лист и да го прати в НАП за изпълнение.
За разлика от останалите наказания при глобата няма абсолютна давност. Малко хора знаят, че тя се дължи до гроб, стига да има образувано изпълнително дело.
В противен случай 2 г. след обявяване на присъдата осъденият може да се позове на обикновена давност и никой не може да го принуди да плати (чл.82 ал.5 от НК).
До колко вярно е това и какви действия би следвало да предприема ?
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1495321
Най-общо в нея се твърди , че давността на наказанията, включително и за глобите, започва да тече от влизане в сила на присъдата.
Препис от нея се праща на първоинстанционния съд, който в едноседмичен срок трябва да издаде изпълнител лист и да го прати в НАП за изпълнение.
За разлика от останалите наказания при глобата няма абсолютна давност. Малко хора знаят, че тя се дължи до гроб, стига да има образувано изпълнително дело.
В противен случай 2 г. след обявяване на присъдата осъденият може да се позове на обикновена давност и никой не може да го принуди да плати (чл.82 ал.5 от НК).
До колко вярно е това и какви действия би следвало да предприема ?
-
Посипвам си главата с пепел Прави са хората, а аз не си бях изпил кафето, а и след като прочетох Тълкувателно решение № 112/16.12.1982 г. на ОСНК. Явно съгласно текста на чл. 82, ал. 1, т. 5 от НК наложеното наказание не се изпълнява, ако са изтекли повече от 2 години, в чийто рамки попада наказанието глоба.
- bludniq_sin
- Потребител
Благодаря Ви . А бихте ли ме насочили какви действия трябва да предприема или не трябва да правя нищо ?
-
Понеже не са Ви отговорили аз ще опитам: Мисля, че първо трябва да направите справка в офис на нап по постоянния си адрес дали имате задължения (те събират глобите). Ако то фигурира там трябва своевременно да се направи възражение (лично можете да го депозирате или можете и да го изпратите по пощата) и да поискате да се отпише.
- bludniq_sin
- Потребител
Благодаря Ви . А възможно ли е да ми е издаден изпълнителен лист и да ми е образувано изпълнително дело , без да съм уведомен ? По това време са могли лесно да ме намерят - в затвора не мога да се скрия .
-
Ами това вече не е невъзможно, но при всички положения по постоянният ви адрес е би трябвало да е получено т.нар. ПДИ - покана за доброволно изпълнение от съдебния изпълнител. Доста често обаче НАП дебнат да се присъединят към вече образувано изпълнително дело, а не да образуват та ако сте имали образувано изпълнително дело за някакво друго задължение (което не е рядко срещано) е по-вероятно НАП да са се присъединили към активното изпълнително производство. Вие ест. можете да проверите това в т.нар централен регистър на длъжниците в България, който се поддържа от камарата на частните съдебни изпълнители - мисял, че струва 12 лв справката. Ако обаче нап е образувало дело срещу вас то това ще е при държавен съдебен изпълнител, а мисля че тези дела не фигурират в регистъра и ще трябва да се провери в кантората на някой държавен съдебен изпълнител.
Но да се върнем към изп. дело - вероятно на постоянния ви адрес е щяло да бъде залепено уведомление за образувано изпълнително дело, някой щеше да се е насочил към Ваше имущество (ако имате такова) или ако сте започнал работа щеше да ви бъде наложен запор на трудовото възнаграждение, или ако имате банкови сметки то те щяха да са запорирани. Предполагам щяхте да знаете, но няма да е за първи път ако длъжник не разбере дълго време за образувано изпълнително дело срещу него. Няма да е лошо да направите справка за наличие на изпълнително дело срещу вас при държавен и частен съдебен изпълнител.
Но да се върнем към изп. дело - вероятно на постоянния ви адрес е щяло да бъде залепено уведомление за образувано изпълнително дело, някой щеше да се е насочил към Ваше имущество (ако имате такова) или ако сте започнал работа щеше да ви бъде наложен запор на трудовото възнаграждение, или ако имате банкови сметки то те щяха да са запорирани. Предполагам щяхте да знаете, но няма да е за първи път ако длъжник не разбере дълго време за образувано изпълнително дело срещу него. Няма да е лошо да направите справка за наличие на изпълнително дело срещу вас при държавен и частен съдебен изпълнител.
- bludniq_sin
- Потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|