начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Злоупотреба с лични данни от моб. оператор

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Злоупотреба с лични данни от моб. оператор

Мнениеот zhnik » 23 Юли 2013, 10:38

Здравейте! Моля за помощ по следния казус: Служители на един мобилен оператор са злоупотребили с личните ми данни, като на мое име е сключен договор (имах предишен договор и съответно в офиса разполагат с копие от л. карта). Открих това случайно и веднага сигнализирах оператора, управителят на офиса, накрая подадох писмена жалба до оператора. Изслушах безброй смешни оправдания и лъжи. Сигнализирах Прокуратурата (м. 01.2012 г.) Оттогава до момента те се опитват да принудят оператора да представи копие от уж сключения от мен договор за извършване на експертиза, но оттам до момента не го правят. Сигнализирали са КДСъобщения и КЗПотребителите. Резултат-нулев. В същото време натрупаната сума е изпратена за събиране на фирма за събиране на вземания, после-изтеглена (когато подадох официална жалба в РПрокуратура). Сега отново ми звънят и изпращат писма от нова фирма, вкл. почивни дни и вечер. На практика служители на фирмата са извършили злоупотреба с личните ми данни, фирмата отказва да съдейства, но се опитва да черпи облаги от това. Моля за помощ, тъй като чух много и различни становища-един РПрокурор дори прекрати преписката, тъй като нямало данни за изв. престъпление; след като обжалвах пред Окр. П-ра оттам се произнесоха, че щом въз основа на този така и непредставен договор са издавани фактури от длъжностно лице, има такова и изпратиха преписката в РПУ за разследване. Ясно е, че не е лесно да се изправи човек срещу фирма с огромен правен отдел, но може би в този форум има юристи с опит в тази област? Моля за помощ и насока.
zhnik
Младши потребител

Re: Злоупотреба с лични данни от моб. оператор

Мнениеот borovinka » 23 Юли 2013, 11:12

С какво очаквате да ви помогнем и насочим? До тук ми се струва, че сте извършил всички законови действия за защита на правата си. Изчакайте резултата от разследването и ако се окаже, че действително има злоупотреба с личните ви данни (което не знам как ще се докаже, защото няма да е ясно персонално кой от служителите на мобилния оператор е извършил "злоупотребата"), действайте срещу виновното лице.

А поради какви причини от мобилния оператор отказват да предоставят договора на разследващите органи?

Сигнализирайте и в КЗК за нелоялна практика на мобилния оператор по сключване на договори "едностранно".
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот zhnik » 23 Юли 2013, 11:29

Благодаря за бързото включване! Не представят копие от договора, защото са наясно, че техен служител е извършил нарушението. Протакат до безкрайност-вече година и половина, а в същото време се опитват да съберат от мен дължимата сума. И нали разбирате, глоба от 100-200 лв. не би била проблем за оператора...
zhnik
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 23 Юли 2013, 13:32

Кой ви каза, че глобата е 100-200 лева? :mrgreen:
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот zhnik » 23 Юли 2013, 16:15

Прокурорът, но не си спомням дали той имал право да я наложи, или КДС...Много ме смути и това, че от офиса на оператора отказали на разсл. полицай да направят разпечатка с кого е говорено от този номер. Наложи се аз да ходя, защото договорът бил на мое име! Никакъв респект към Прокуратура!
zhnik
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 23 Юли 2013, 16:18

Това, което пишете, не може да е вярно. Разследващите, респ. прокурорът, разполагат с правни механизми да задължат оператора да им предостави исканите данни. Няма логика вие да заявявате разпечатка на данни за номер, за който оспорвате съществуването на валиден договор и дори водите наказателно производство за злоупотреба с лични данни.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот zhnik » 24 Юли 2013, 08:03

И на мен ми се струва, че след толкова се протакане, изпадаме в ситуация, в която се молим на виновния оператор да съдейства на прокуратурата. И затова моля в този форум за насока-какво бих могла АЗ да направя, за да излезе наяве служителят, сключил договор на мое име, фалшифицирал подписа ми, направил ме длъжник на моб. оператор, чиито услуги не ползвам, станал причина от повече от година да бъда подложена на тормоз от фирми за събиране на вземания.
zhnik
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 24 Юли 2013, 09:50

Консултация с адвокат (не във форума) -> преглед на документите, с които разполагате, вкл. получените по образуваното ИД -> евентуален граждански иск срещу оператора, в хода на който ще бъде изискан съответният договор от съда. (Вие твърдите, че договор няма, а суми ви се начисляват). -> Хонорар + държавна такса + надежда да решат във ваша полза.

Това е пътят, ако наказателно производство не се образува или образувано такова се прекрати поради неизвестен извършител.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот zhnik » 24 Юли 2013, 10:50

Благодаря Ви! Оставам с надеждата тук да се включи адвокат с опит в такива дела. Защото вече потърсих съвет и ми отговориха дословно, че дело срещу такава могъща фирма вероятно ще се точи с години, и накрая ще бъде прекратено поради невъзможност да се открие конкретния виновен служител. А не носи ли пряка отговорност самия оператор-т.е. фирмата, допуснала злоупотреба с лични данни на клиенти-поради занижен контрол, липса на качествено обучение на служителите и т.н.? Току-що отново ми звъниха от фирмата за вземания, където е изпратена за събиране сумата-нее ли в правомощията на Прокуратурата да постанови спиране на тези действия до изясняване на случая?
zhnik
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 24 Юли 2013, 12:03

Операторът носи отговорност, но не и наказателна - наказателната отговорност е лична (на лицето което е злоупотребило с данните Ви /респ. което е извършило документно престъпление вероятно/. Правилно Ви посъветваха (според мен) да си търсите обезщетение за вреди от оператора в бъдещ граждански процес. Дори може би е по-добрият вариант от това да чакате наказание за съответния служител - вероятно е прав този, който Ви е казал, че ще се проточи. Докато от друга страна в гражданския процес може да постигнете някакъв успех (финансов, лично удовлетворение ако им натриете носа и тн..).
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот zhnik » 24 Юли 2013, 13:59

Много благодаря и за Вашето мнение! Да, след като и днес ми звъниха от фирмата за събиране на дългове и с нетърпящ възражение глас ми дават срок да "изплатя дълга си", без да се съобразяват с думите ми, че съм на работа и не е удобно да говоря, че имам подадена жалба в Прокуратура и т.н. Наистина вече го има елемента "желание да им натрия носа". Е, все пак би трябвало да има справедливост, нали!? :wink:
zhnik
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 24 Юли 2013, 16:42

:) След като Ви дават срок да изпълните по всяка вероятност след изтичането му ще се опитат да съберат вземането си от вас по съдебен път - или ще опитат да получат изпълнителен лист в заповедно производство или ще подадат директно искова молба (поне предполагам че едно от двете и вероятно първото понеже е по-бързо и евтино). Следователно - оглеждайите си пощенската кутия по постоянния Ви адрес за съобщение от съда (респективно за заповед за изпълнение). Ако получите такава и след като вярвате, че не дължите сумите възразете - достатъчно е да напишете "възразявам" или "не дължа сумите". След това съдът ще укаже на заявителя да предяви иск ако иска - изчакайте това да се случи, защото с исковата молба те ще трябва да представят и доказателства (там вече искат-не искат трябва да представят договора на основание на който претендират сумите - е там е момента да го оспорите - я подписа, я каквото решите, че е изфабрикувано). След като я получите ще имате право на отговор и съответно може да предявите насрещен иск за вредите които претендирате, че сте претърпял. Поне аз това бих направил и бих им предоставил първата стъпка. Да ме поправят останалите форумци ако някъде разсъжденията ми са неправилни :oops:
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот zhnik » 25 Юли 2013, 08:07

Благодаря Ви! Но ми се струва, че едва ли ще тръгнат да завеждат дело-вече две години ме заплашват с това-и от оператора, и от две колекторски фирми. Ако бяха сигурни, че дължа тези суми, отдавна да са завели съд. дело.
zhnik
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 25 Юли 2013, 09:02

zhnik написа:Благодаря Ви! Но ми се струва, че едва ли ще тръгнат да завеждат дело-вече две години ме заплашват с това-и от оператора, и от две колекторски фирми. Ако бяха сигурни, че дължа тези суми, отдавна да са завели съд. дело.

Многократно сме обсъждали колекторските фирми и тяхната практика да събират несъществуващи вземания.
Щом срещу вас няма изпълнителен лист (нали само колекторски фирми ви звънят, а не сте получавал съобщения от ЧСИ?) Значи свиркайте си - времето в момента работи във ваша полза и печелите от бездействието си.
2 години са минали, нека мине още една и евентуалните им претенции се погасяват по давност.
Суми, ясно е, не плащате през това време и на тормоз и шантаж от "колекторските фирми" не се поддавате.

Така или иначе чакате държавната машина безплатно да ви свърши работата (чрез прокуратурата), която няма какво друго да постанови, освен прекратяване на производството, тъй като едва ли ще се открие персоналният виновен за злоупотребата с данните ви. Истинско чудо и късмет би било, ако се намери "виновникът" и той все още работи за въпросния оператор, пък вземе, че и понесе наказателна отговорност. Аз лично с интерес бих следила нещо такова, но в действителност нещата стоят малко по-различно.

Ако не ви се чака да мине давност за вземането ви, заведете гражданско дело срещу оператора вие - поискайте от съда да установи, че не дължите никакви суми. Изискайте да представят "договора" и го оспорете в един открит процес. Ако има издаден изпълнителен лист срещу вас по "несъществуващия" договор, искайте от съда да спре изпълнението до решаване на делото. Потърсете си и обезщетение.
След това спокойно ще можете да спите доволен, че "сте им натрил носа", а и някой лев ще ви платят. Неудобството е, че трябва вие да платите разноски и хонорар на адвокат, а ако изгубите делото, ще понесете и разноските на другата страна (ей-тука е разликата, за която ви казвам, че в момента чакате прокуратурата да свърши вашата работа безплатно).

Прокуратурата няма правомощие да се меси в работата на ЧСИ и да спира изпълнителни дела. Само отговарям на горното ви питане. Тя следи за спазването на законите, а издаден изпълнителен лист, по който има образувано изпълнително дело, по презумпция е законен, докато с влязло в сила решение (по гражданско дело) не се докаже, че е незаконно издаден и изп. дело следва да се прекрати.

Толкова от мен. Успех и се борете за правата си.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот zhnik » 25 Юли 2013, 09:49

Да, нямат изп. лист срещу мен. И да, обмислям въпроса аз да заведа дело с/у оператора, но ме спира това, че ако все пак нещо се обърка (макар, че не би трябвало, аз въпросния договор НЕ СЪМ го подписвала), ще трябва да заплатя разноските на другата страна, а те най-вероятно ще си пишат огромни адв. хонорари. Сумата, която се опитват да ме накарат да платя, не е непосилно висока. Колкото и да ме затруднява, бих могла да я платя, но въпросът не е в това. Въпросът за мен вече е принципен. И затова пиша в този форум, надявайки се да се включи някой с опит в такова дело. И да чуя още професионални мнения, да получа насоки. И Ви благодаря отново!
zhnik
Младши потребител

Мнениеот bludniq_sin » 25 Юли 2013, 09:55

Съгласен съм с боровинка да изчакате :) И все пак да уточним - колекторските фирми работят за това едно вземане да се събере извънсъдебно - опитват се да го играят медиатор (в което ест. според мен гръмко се провалят по ред причини) и не те ще са тези които ще започнат съдебна процедура. Ако операторът прецени, че ще си събира вземането ще се случи вероятно една от двете хипотези, които съм посочил по-горе за това се оглеждайте за съобщения от съда, за да не пропуснете нещо важно и после изведнъж да Ви сюрпризират я с покана за доброволно изпълнение, я директно да установите получавайки месечното си възнаграждение, че имате запор. Просто стигне ли се до ЧСИ картинката става по-грозна и сложна. И все пак - нека топката е в тяхното поле.
Иначе до боровинка - наскоро ми споделиха за един случай на осъден служител за това, че е спретнал едно хубаво 309 НК (май 309 беше) :) Плюс това и операторът се е насочил в последствие към служителя след като преди това чинно е платил на ощетения клиент.

ПП - zhnik Не сте си включил личните съобщения - не мога да отговоря на Вашето.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот zhnik » 29 Авг 2013, 09:42

Здравейте отново! Снощи намерих в пощ. ми кутия Постановление за спиране на наказат. производство от РПрокурор: ...Постанових: Спирам нак. производство №...срещу неизвестен извършител с оглед престъпление по чл. 309, ал. 1 от НК. На осн. чл. 245, ал. 1 от НПК, възлагам установяването на извършителя на деянието на оп. работник към сектор КП-РУ"Полиция" гр....За резултати от същото да се уведоми наблюдаващия делото прокурор, а ст. разследващ полицай Д.Ж. да представи постановление с мнение за възобновяване, след отпадане на основанието за спиране.
Имам 7-дн. срок за обж. пред РСъд, но писмото не ми е връчено лично, оставено е в пощ. кутия и не мога да докажа кога е получено.
И още нещо: всъщност е установен човекът, който е ползвал въпроснат сим-карта. Твърдял е пред разсл. полицай, че едва ли не съм му подарила тази карта и съм поела ангажимента да му плащам сметките...
И още нещо от постановлението: "...Изискан е потребит. договор №...за предоставяне на моб. услуги, както и други относими към делото данни от доставчика на услугата "---" ЕАД с писма от 30.05.2012, 16.10.2012, 16.01.2013 (с копие до Комисия за защита на личните данни), 06.03.2013, и 12.08.2013 г. Въпреки това, задълженото ЮЛ не е представило отговор за изисканата информация. Същото възпрепятства установяването на извършителя на деянието."
Моля Ви отново замнения и съвет как да постъпя!
zhnik
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 29 Авг 2013, 11:02

Вземете призовката и всички други документи, с които разполагате и отидете при адвокат. Няма как чрез форума да се запознаем с преписката, няма как и да направим справка в районната прокуратура. В момента само ви уведомяват, че производството се спира (не се прекратява) и се изпраща на полицай за доразследване.

Фактът, че от моб. оператор не дават договор, значи най-вероятно, че такъв няма или не е читав - т.е. не е подписан от вас - нещо, което лесно ще се установи, ако обжалвате.

консултирайте се с адвоката си дали да не образувате едно гражданско дело срещу оператора за установяване липса на задължения към оператора.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот zhnik » 29 Авг 2013, 11:31

borovinka написа:Вземете призовката и всички други документи, с които разполагате и отидете при адвокат. Няма как чрез форума да се запознаем с преписката, няма как и да направим справка в районната прокуратура. В момента само ви уведомяват, че производството се спира (не се прекратява) и се изпраща на полицай за доразследване.

Фактът, че от моб. оператор не дават договор, значи най-вероятно, че такъв няма или не е читав - т.е. не е подписан от вас - нещо, което лесно ще се установи, ако обжалвате.

консултирайте се с адвоката си дали да не образувате едно гражданско дело срещу оператора за установяване липса на задължения към оператора.

Благодаря, че отново се включихте!
zhnik
Младши потребител

Мнениеот zhnik » 16 Сеп 2013, 15:48

Консултирах се с адвокатка. Любезно ме изслуша, в резюме съвета й варираше от "ами защо не изчакате да изтече давностния срок...ама не се знае от "Ммм " (оператора) ще го изпуснат ли...ами те тези дела ... не е лесно за доказване..."
И макар до момента от въпросния оператор упорито да отказват да предоставят на Прокуратурата въпросния договор, не са изтеглили преписката от колекторската фирма. И те вече ме посетиха и на домашния ми адрес, в неделен ден, като не само звънят, но и възможно най-силно чукат по входната врата-така де, да не би някой от съседите да не е разбрал какво се случва...Млад мъж със самочувствие на последна инстанция, придружен от млада дама - той видимо се смути, като му поисках служебна карта, лична карта или друг документ, тя пък изведнъж се оказа само придружителка. Всъщност новото е, че от РПУ е установено кой е ползвал този моб. номер, разпитан е, като е твърдял, че аз съм подписала договора, и просто ей така, на добра воля съм му го предоставила да го ползва и не съм имала против да му плащам сметките...
:mrgreen: Пак Ви моля за насока!
zhnik
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право