начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Частен обвинител - Едноличен търговец?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Частен обвинител - Едноличен търговец?

Мнениеот wheeloftime » 24 Юни 2013, 15:11

Здравейте!
Бих искал да помоля за малко помощ или мнение относно това дали пострадалият в качеството му на собственик и представляващ едноличен търговец може да бъде конституиран като частен обвинител по наказателно дело?
Моите скромни спомени са, че частният обвинител може да бъде само физическо лице. Когато потърсих практика обаче намерих няколко решения на РС и ОС, където едноличният търговец покрай гражданския иск се конституира и като частен обвинител. За съжаление ровенето ми да открия решение на ВКС (с което и да бъда по-убеден в позицията), което да приема или да отрича конституирането на едноличния търговец като частен обвинител са неуспешни.
Затова ще Ви бъда много благодарен, ако някой откликне на молбата ми като посочи такова решение или ме насочи по въпроса.
Аватар
wheeloftime
Нов потребител

Re: Частен обвинител - Едноличен търговец?

Мнениеот annato » 24 Юни 2013, 15:45

Ами, той едноличният търговец Е физическо лице :roll:
annato
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 24 Юни 2013, 22:24

:wink: ЕТ= ф.л.+ неговото предприятие. :D
neutralen
Активен потребител

Мнениеот wheeloftime » 25 Юни 2013, 09:14

Благодаря Ви.
За ЕТ като физическо лице го знам, но ми беше объркващо в наказателното, защото съм чувал от съдия в заседание, че не може и това си спомних. Затова ми се ще да намеря и ясен отговор от ВКС.
Аватар
wheeloftime
Нов потребител

Назад към Наказателно право