Здравейте на всички в този прекрасен форум , и предварително благодаря на отзовалите се.
По същество : Имам влязла в сила присъда , която е гледана по касационен ред от ВКС , но за мое огромно съжаление там присъдата беше потвърдена . В случая става въпрос за нарочване , и осъждане не според закона , а според вътрешното убеждение на всички състави , които гледаха делото . Става въпрос за военен съд , въпреки възраженията на адвоката ми , никой от съдебните състави не взе в предвид нито начина , как е водено самото досъдебно производство ,също така и константната практика на съдилищата в България , просто ей така решиха да ме осъдят , и го направиха по един много груб и демонстративен начин . Въпроса ми е следния , мога ли да искам от главния прокурор възобновяване на делото , и внасяне на допълнителни доказателства , които не са били известни на съда, и има ли въобще смисъл . Срока за обжалване пред ЕСПЧ изтече , поради липса на финансови средства от моя страна . Разполагам с постановления на прокурори , от същата прокуратура , която ме предаде на съд за абсолютно същите казуси , с отказ да се образува досъдебно производство , също така практиката на първоинстанционния съд. Според адвоката който ме защитава тогава , аз бях осъден само и само за да ми докажат , че искат ли да ме осъдят ще го направят. Още по фрапиращо е , че на 2 - ра инстанция присъдата ми бе потвърдена , от съдия , който за същото нещо (даже още по абсурдно ), беше оправдал подсъдим , и присъдата е била потвърдена от ВКС като правилна , този същия съдия по този начин сам си противоречи.
А за самото досъдебно призводство , всички доказателства и материали са събирани , без аз да мога да участвам при събирането на доказателства , каквито права ми дава НПК . Разпит на основен свидетел , пред съдия , без мое участие , или на защитника ми , и в съдебното заседание съдията от първа инстанция , прие разпита пред съдия като достоверен при положение , че този свидетел се отказа от показанията на ДП , и даде други , който абсолютно се подкрепиха , от събраните доказателства и материали във съдебното следствие .
Общо взето е това , ще се радвам ако някой ми отговори , а ако някой се съгласи , срещу евентуално заплащане от моя страна , бих му предоставил всички материали по делото , за да задвижи нещата , по възобновяване на делото .
- Дата и час: 23 Ное 2024, 14:20 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос относно възобновяване на дело
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос относно възобновяване на дело
Казусът ти е интересен, но честно казано нямаш много опции, с които да потърсиш обрат в обстоятелствата по осъждането!
1. Възобновяване на делото може да се иска от окръжният (военният) прокурор по основания свързани с чл. 422, ал.1, т.1-3 от НПК. Основанията, за които Главният прокурор може да иска възобновяване са т.4-6 на същата алинея и член от НПК. Осъденият може да иска възобновяване в случай, че е задочно осъден или на основание чл.422, ал1, т.5 от НПК и то при условие, че Касационният съд не е бил сезиран от теб.
2. Прочитане на свидетелски показания дадени на досъдебно пред съдия се разрешава в случаите отразени в чл. 281 ал.1, освен това след като е разпитван пред съдия е достатъчен аргумент да бъдат признати и приети като доказателство по делото! Ако показанията бяха дадени не пред съдия, а пред орган на досъдебното производство тогава се прочитат в съдебното заседание само, ако е участвал обвняемият и неговият защитник по време на разпита! Все пак разследващият е бил длъжен да ви даде възможност да участвате при провеждането на разпита според чл.223, ал.2 от НПК!
1. Възобновяване на делото може да се иска от окръжният (военният) прокурор по основания свързани с чл. 422, ал.1, т.1-3 от НПК. Основанията, за които Главният прокурор може да иска възобновяване са т.4-6 на същата алинея и член от НПК. Осъденият може да иска възобновяване в случай, че е задочно осъден или на основание чл.422, ал1, т.5 от НПК и то при условие, че Касационният съд не е бил сезиран от теб.
2. Прочитане на свидетелски показания дадени на досъдебно пред съдия се разрешава в случаите отразени в чл. 281 ал.1, освен това след като е разпитван пред съдия е достатъчен аргумент да бъдат признати и приети като доказателство по делото! Ако показанията бяха дадени не пред съдия, а пред орган на досъдебното производство тогава се прочитат в съдебното заседание само, ако е участвал обвняемият и неговият защитник по време на разпита! Все пак разследващият е бил длъжен да ви даде възможност да участвате при провеждането на разпита според чл.223, ал.2 от НПК!
- boynin
- Младши потребител
Освен това трябва да се спази срока по чл.421 от НПК. В случая ти можеш да искаш възобновяване в срок 6 месеца след влизане в сила на присъдата и да не си жалил ти пред ВКС!
- boynin
- Младши потребител
boynin написа:Казусът ти е интересен, но честно казано нямаш много опции, с които да потърсиш обрат в обстоятелствата по осъждането!
Аз това много добре го знам , но за мое съжаление , тази възможност не ми беше дадена , даже съдията попита свидетеля защо дал такива показания пред съдията по време на ДП , и свидетеля заяви , че така му е било казано от разследващия полицай , изобщо пълен абсурд. Адвоката ми остана изумен , че съдебното следствие беше обезмислено , а още повече , че след като бях привлечен като обвиняем , е имало разпит пак на основен свидетел , без пак да ми бъде дадено право аз и адвоката ми да присъстваме . Просто решат ли да го скалъпят , измъкване няма . Ако мислите , че по правилно е да сезирам инспектората към ВСС , кажете , но те са си плюли в устите , и гарван гарвана око не вади . Иначе , имах консултация с Екимджиев , който ми заяви , че това е абсолютен правен абсурд , и само заради това че цялото разследване по време на ДП , е водено без аз да участвам , е достатъчно основание да спечеля делото пред ЕСПЧ . За съжаление хонорара не беше по силите ми.
- mad_max
- Нов потребител
В същност ето за какво става въпрос :https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fvsplovdiv.court-bg.org%2Fimg%2FFile%2Fprisadi%2F11-1-174-1.doc
Ето и мотивите https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fvsplovdiv.court-bg.org%2Fimg%2FFile%2Fprisadi%2F11-1-174-1-1.doc
оставям коментарите на вас .
Ето и мотивите https://docs.google.com/viewer?url=http%3A%2F%2Fvsplovdiv.court-bg.org%2Fimg%2FFile%2Fprisadi%2F11-1-174-1-1.doc
оставям коментарите на вас .
- mad_max
- Нов потребител
Ето и на какво стъпи адвоката ми ( за съжаление първото решение с което оправдават изцяло подсъдимия са го изтрили )
http://vasbg.com/bg/?itype=492&case=1299&ctext=2033
http://vasbg.com/bg/?itype=492&case=1299&ctext=2033
- mad_max
- Нов потребител
Тук предоставям още едно решение , пак на същия съдия който ми потвърди присъдата на 2 - ра инстанция . Дори това решение , е закачено в раздела " Съдебна Практика " т.е. , би трябвало за всички лица закона да се прилага еднакво ( в моя случай не беше така ) http://vasbg.com/bg/?&itype=216&isubtype=249&info=1190
- mad_max
- Нов потребител
Възможно е ЕСПЧ да се произнесе във ваша полза, но срокът е изтекъл!
- boynin
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|