Привет. През 2005г. едно лице е задържано 6 месеца по досъдебно производство с МНО Задържане под стража. През 2013г. влиза в сила присъда, с която лицето е признато за виновно и му е наложена наказание ЛС ефективно, колкото е било и задържането - 6 месеца. След приспадане на задържането по чл. 59 НК, лицето няма да влиза в затвора реално, защото още през 2005г. си е "изтърпял" наказанието.
Чл. 88а , ал.1НК : Когато от изтърпяването на наказанието е изтекъл срок, равен на този по чл. 82, ал. 1 / 5години в този случай/ и осъденият не е извършил ново умишлено престъпление от общ характер, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, осъждането и последиците му се заличават независимо от предвиденото в друг закон или указ.
Та въпроса ми е кога се приема, че въпросното наказание ЛС от 6 месеца е изтърпяно, посм. на чл. 88а НК - през 2005г. /когато реално е лежал в ареста/ или през 2013г., когато влиза в сила присъдата ЛС, но поради приспадането по чл. 59 НК, лицето не изтърпява никакво наказание реално.
Благодаря!
- Дата и час: 23 Ное 2024, 13:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
начален момент на срок за реабилитация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: начален момент на срок за реабилитация
Хм, с оглед естеството на института би следвало да се приеме, че срока за реабилитация започва да тече от момента на влизане в сила на присъдата независимо, че наказанието реално е изтърпяно. Факта на осъждането не може да бъде заличен с обратно действие преди да е влязла в сила присъдата.
- kulova
- Потребител
На прима виста,без да му мисля много,(което може и да е грешка ),че след малко почва мача, смятам,че е през 2013г.
Приспадането е факт,от който факт насетне може да се породят последиците на реабилитирането.
В смисъл- не намирам за логично да имаш срокове за Рб. преди да си осъден.
Задържането не е било НАКАЗАНИЕТО по смисъла на НК,от там - и по смисъла на чл.88а НК.Било е мярка.Така и си остава,просто това "задържане" впоследствие се взема предвид с оглед наложеното наказание
Последното може и да съвпада 1:1 с "лежаното",но може и да не съвпада. Ако съвпада-няма какво да изтърпява.Ако ли пък има още малко-след това тече срока за Рб.
Приспадането е факт,от който факт насетне може да се породят последиците на реабилитирането.
В смисъл- не намирам за логично да имаш срокове за Рб. преди да си осъден.
Задържането не е било НАКАЗАНИЕТО по смисъла на НК,от там - и по смисъла на чл.88а НК.Било е мярка.Така и си остава,просто това "задържане" впоследствие се взема предвид с оглед наложеното наказание
Последното може и да съвпада 1:1 с "лежаното",но може и да не съвпада. Ако съвпада-няма какво да изтърпява.Ако ли пък има още малко-след това тече срока за Рб.
- svettoslav
- Активен потребител
С две думи ,както е посочил колегата преди мен-няма как да си "търпял" нещо,което не ти е било наложено като такова,като наказание.А това става с осъждане.
- svettoslav
- Активен потребител
ти за "Лудогорец" ли си или за "Локо"-то?
- kulova
- Потребител
И аз мисля , че правилният отговор е 2013г. Не може да си изтърпял наказанието преди да ти е било наложено с присъдата.
П.П
Аз съм за локото!
П.П
Аз съм за локото!
- REVOLUTION
- Активен потребител
kulova написа::D ти за "Лудогорец" ли си или за "Локо"-то?
Аз съм за "чорбата",но тъй като те не играят,надявах се Локото да откраднат нещо,но ....глътнаха вода точно на края на Дунава.
Така "Лудогорец" най-вероятно ще станат шампиони.
П.П. Тъй и тъй сме на футболна тема и най-прославилия България клуб в Европа ,а именно ЦСКА ,търся да си купя червено сако.Ако някой може да ми намери-плащам добре за услугата.
П.П. Вярно е,че и риска да стана сексуален обект не е за пренебрегване,но..ще се сремим да се опазим.С повечко късмет и задружни усилия-колко му Й Чудя се обаче с каква вратовръзка да се избарам
Само да не ми пробутате някаква пидьер*зка,ей, чи въ убивъм.
- svettoslav
- Активен потребител
Духовит колега........... Абе не се знае, знае ли се кой ще стане шампион , а що се отнася до червеното сако.......може и да си навлечеш неприятности
- kulova
- Потребител
kulova написа: що се отнася до червеното сако.......може и да си навлечеш неприятности
В какъв смисъл "неприятности".Доколкото при мене всичко е "приятности"
- svettoslav
- Активен потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|