- Дата и час: 23 Ное 2024, 13:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Нелегална пратка, адресирана до апартамента ми
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Нелегална пратка, адресирана до апартамента ми
Миналата седмица ме викнаха в митницата и ми обясниха, че до апартамента в който живея е изпратено писмо, което съдържа наркотици. Не разбрах точно колко и какви, но те явно бяха направили експертиза. Писмото е изпратено е от чужбина.
Инспекторът там ме разпита уж като свидетел (или поне така се аргументира) задавайки въпроси от сорта на това какво работя и кои са майка ми и баща ми и ми спомена нещо за това, че ще предостави данните на прокурор. Искам да попитам възможно ли е да ми образуват дело и да бъда осъден за притежание на наркотици на основание само на това, че те са били изпратени до адреса, на който живея?
Също инспекторът ми поиска извлечение за всички банкови транзакции от последните месеци. Когато го попитах дали е задължително да му предоставям тази информация, той отговори, че не е, но е "в моя полза". Наистина ли е така?
Инспекторът там ме разпита уж като свидетел (или поне така се аргументира) задавайки въпроси от сорта на това какво работя и кои са майка ми и баща ми и ми спомена нещо за това, че ще предостави данните на прокурор. Искам да попитам възможно ли е да ми образуват дело и да бъда осъден за притежание на наркотици на основание само на това, че те са били изпратени до адреса, на който живея?
Също инспекторът ми поиска извлечение за всички банкови транзакции от последните месеци. Когато го попитах дали е задължително да му предоставям тази информация, той отговори, че не е, но е "в моя полза". Наистина ли е така?
- kris_kostov
- Нов потребител
Re: Нелегална пратка, адресирана до апартамента ми
Не могат да ви осъдят за притежаване, защото няма как да сте притежавали стокя която още не е стигнала до вас.
Искането за банковите ви сметки... е доста безумно. Кой идиот ще донесе добровоно разпечатка с доходи от продажба на наркотици? И защо полицая си мисли че сметката ще е на ваше име, и че ще е в българска банка? Ами ако са ви платили чрез пейпал или с биткойни или ... има толкова различни от банковите начин на разплащане... Искането за хартена разпечатка от банковата сметка на заподозрения от самия заподозрян изглежда ужасно архаично... Ами ако човека от притеснение забрави някаква отдавна забравена разплащателна сметка в която има 2 лева на кръст? Тогава разследващия направо ще разпъне заподозрения на кръст.
Аз самия не съм съвсем наясно колко точно сметки има на мое име. Доста пъти служебно са отваряни "еднократни" сметки - примерно за изплащане на разни обезщетения по Каско на колата, вероятно има и някоя за разни стари дебитни карти по които някога са ми плащали заплата ...кой знае още за какво ме има по регистрите на банките...
Искането за банковите ви сметки... е доста безумно. Кой идиот ще донесе добровоно разпечатка с доходи от продажба на наркотици? И защо полицая си мисли че сметката ще е на ваше име, и че ще е в българска банка? Ами ако са ви платили чрез пейпал или с биткойни или ... има толкова различни от банковите начин на разплащане... Искането за хартена разпечатка от банковата сметка на заподозрения от самия заподозрян изглежда ужасно архаично... Ами ако човека от притеснение забрави някаква отдавна забравена разплащателна сметка в която има 2 лева на кръст? Тогава разследващия направо ще разпъне заподозрения на кръст.
Аз самия не съм съвсем наясно колко точно сметки има на мое име. Доста пъти служебно са отваряни "еднократни" сметки - примерно за изплащане на разни обезщетения по Каско на колата, вероятно има и някоя за разни стари дебитни карти по които някога са ми плащали заплата ...кой знае още за какво ме има по регистрите на банките...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря за отговора. Всичко което казваш за плащанията е разбира се вярно и точно това прави ситуацията толкова странна.
П.П. Не е полицай, в митницата работи. И мисля, че търсеше свидетелство за покупка, не за продажба.
П.П. Не е полицай, в митницата работи. И мисля, че търсеше свидетелство за покупка, не за продажба.
- kris_kostov
- Нов потребител
Не знам как се пращат наркотици в писма и ме напуши смях като прочетох изложението в тази връзка, но пък знам как се образуват дела по чл. 242 от НК за това, че някой си поръчъл от интрент сайт от Холандия кактуси Пейотъл и му ги изпращат на адреса, но пък на Аерогара София - упс, на митничарите кактусите им реагират на тест, защото биологично синтезират халюциногенно вещество, отонсимо към наркотичните, да не изпадам в подробности, че пак ме напушва смях, ама на адресатът на пратката не му беше смешно... И се започва едно разследване, едни експертизи - в Института по ботаника на БАН за първи път виждаха такива кактуси реално, бяха чели за тях от едни руски книжки, които показваха, въпросните кактуси вече бяха придобили вид на "покълнали картофи" /да отблежа, че това са особен вид кактуси без бодли, специалист по тях станах по принуда хахха/ и им беше много интересно на самите ботаници да ги видят, пък после експертизи и в НИКК, пък чудесии - но цяло ДП, образувано и наблюдавано от СГП, че адресатът на пратката контрабандира наркотици.
-
lexy21 - Активен потребител
Бях чула за тия кактуси преди известно време... Струва ми се много тъпо някой да тръгне да изпраща наркотици в пратка по пощата, освен ако не е някой маоумник или целта му не е да набеди определено лице в извършване на престъпление. За сметките да не говорим.. Прекалено елементарно и нескопосано.
- nk7702n
- Старши потребител
Ужас.
Та някой има ли идея какво да правя с тази справка. Да им я давам ли? В момента официално не съм дори заподозрян (привикаха ме като свидетел).
Та някой има ли идея какво да правя с тази справка. Да им я давам ли? В момента официално не съм дори заподозрян (привикаха ме като свидетел).
- kris_kostov
- Нов потребител
kris_kostov написа:Ужас.
Не, нищо не сте длъжен да давате. Нека си събират оперативна информация с предвидените способи. Ако Ви повдигнат обвинение, си упълномощете защитник и оттам нататък ще решавате какви доказателства да представяте!
- nk7702n
- Старши потребител
Знам че не съм длъжен да го правя, знам също, че е глупаво. Това, което ме интересува е дали е добре за мен или не. Притеснява ме например това, че имам плащания от и към разни хора (работя като freelancer). Да не вземат да посочат някоя произволна транзакция и да нарочат, че с нея платил за пратката (или да ме разпънат на кръст защото съм забравил да им предоставя някоя сметка). От друга страна, наемането на адвокат е свързано с немалко разходи и искам да го избегна.
- kris_kostov
- Нов потребител
kris_kostov написа:Знам че не съм длъжен да го правя, знам също, че е глупаво. Това, което ме интересува е дали е добре за мен или не. Притеснява ме например това, че имам плащания от и към разни хора (работя като freelancer). Да не вземат да посочат някоя произволна транзакция и да нарочат, че с нея платил за пратката (или да ме разпънат на кръст защото съм забравил да им предоставя някоя сметка). От друга страна, наемането на адвокат е свързано с немалко разходи и искам да го избегна.
Аз лично мисля, че колкото по - малко информация и обяснения давате, толкова по - добре. Оставете ги да си вършат работата и да събират необходимата информация.
- nk7702n
- Старши потребител
Благодаря за съвета.
- kris_kostov
- Нов потребител
nk7702n написа: Аз лично мисля, че колкото по - малко информация и обяснения давате, толкова по - добре. Оставете ги да си вършат работата и да събират необходимата информация.
Много съжалявам за това, че ще кажа нещо друго, и че ще си позволя да не се съглася с горното мнение. Поднасям извинения.
Кристияне, или както си там. Дай им да разберат, че нямаш нищо общо с ПОДАТЕЛЯ. Че не си очаквал такава пратка. Заявяваш, че не се занимаваш с наркотични вещества и че не знаеш кой и защо е адресирал пратката по този начин. Толкоз. Банковата тайна е много особено животно. Ако по сметката ти не са постъпвали средства, за които не можеш да дадеш смислено обяснение за произхода - спокойно можеш да предоставиш всички данни. Срещу съответния протокол, разбира се. Моите сметки се контролират непрекъснато - ако няма нищо нередно и си си платил данъците - какъв ти е проблемът ??? Ако обаче си си дал .... г*за под наем ... вече е друг въпрос.
Лекси,
Актуално е да се изпращат наркотици с писма. Дори от град до същия град. Случва се ежедневно. Всичко с тегло до 2000 грама може да се води "писмо". Има малки и големи писма, но това са подробности от ... пощенски характер.
НО !
Нещо не ми се връзва.
Пратките се изпращат до лице. Не до адрес (апартамент). Виждал съм обратното - да има посочено лице, но неточен или измислен адрес. За толкова години не съм виждал пратка с посочен адрес, но без адресат.
И тъй - до кого беше адресирана пратката ?
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
@doc03 Моят въпрос беше дали ще ми е от полза да им давам информацията на този етап (преди да са ми повдигнали обвинение). Иначе след това едва ли ще имам избор.
Какво означава смислено обяснение за произход? Аз работя през интернет. Върша работа за клиенти без да съм ги срещал и без да знам нищо за тях. Ако ми се наложи да давам обяснения за една такава транзакция това може да се окаже трудна задача. Още по-трудна за тях.
Апропо, защо и ти като the Old Маn смяташ, че те ще разследват моите приходи? Мисля, че се интересуваха по-скоро от разходите ми. Доколкото разбрах количеството е нищожно, така че версията да го продавам е напълно безмислена.
Относно това дали писмото е имало адресант - не, не е имало. Ако имаше, казусът би бил съвсем различен, а при положение, че искам помощ, не би било логично да прикривам детайли по случая.
Какво означава смислено обяснение за произход? Аз работя през интернет. Върша работа за клиенти без да съм ги срещал и без да знам нищо за тях. Ако ми се наложи да давам обяснения за една такава транзакция това може да се окаже трудна задача. Още по-трудна за тях.
Апропо, защо и ти като the Old Маn смяташ, че те ще разследват моите приходи? Мисля, че се интересуваха по-скоро от разходите ми. Доколкото разбрах количеството е нищожно, така че версията да го продавам е напълно безмислена.
Относно това дали писмото е имало адресант - не, не е имало. Ако имаше, казусът би бил съвсем различен, а при положение, че искам помощ, не би било логично да прикривам детайли по случая.
- kris_kostov
- Нов потребител
doc03 написа:nk7702n написа: Аз лично мисля, че колкото по - малко информация и обяснения давате, толкова по - добре. Оставете ги да си вършат работата и да събират необходимата информация.
Много съжалявам за това, че ще кажа нещо друго, и че ще си позволя да не се съглася с горното мнение. Поднасям извинения.
Кристияне, или както си там. Дай им да разберат, че нямаш нищо общо с ПОДАТЕЛЯ. Че не си очаквал такава пратка. Заявяваш, че не се занимаваш с наркотични вещества и че не знаеш кой и защо е адресирал пратката по този начин. Толкоз. Банковата тайна е много особено животно. Ако по сметката ти не са постъпвали средства, за които не можеш да дадеш смислено обяснение за произхода - спокойно можеш да предоставиш всички данни. Срещу съответния протокол, разбира се. Моите сметки се контролират непрекъснато - ако няма нищо нередно и си си платил данъците - какъв ти е проблемът ??? Ако обаче си си дал .... г*за под наем ... вече е друг въпрос.
Лекси,
Актуално е да се изпращат наркотици с писма. Дори от град до същия град. Случва се ежедневно. Всичко с тегло до 2000 грама може да се води "писмо". Има малки и големи писма, но това са подробности от ... пощенски характер.
НО !
Нещо не ми се връзва.
Пратките се изпращат до лице. Не до адрес (апартамент). Виждал съм обратното - да има посочено лице, но неточен или измислен адрес. За толкова години не съм виждал пратка с посочен адрес, но без адресат.
И тъй - до кого беше адресирана пратката ?
Аз също не желая да прозвучи рязко тонът ми, но конкретният случай касае изпращане на писмото на адрес, а не на конкретно лице, така че не мога да се съглася с твоето мнение, че човекът трябва да доказва произход, че няма връзка с подателя и т.н. По - скоро служителите на МВР трябва да съберат необходимата информация кой ,на кого и защо е изпращал наркотици. Не виждам никаква връзка нито с питащия, нито с банковите му сметки. Така че, нека съответните служители да се постараят да си свършат работата!
Последна промяна nk7702n на 12 Апр 2013, 20:35, променена общо 2 пъти
- nk7702n
- Старши потребител
1. Няма пратки до адрес ! Пратките са до ПОЛУЧАТЕЛ !
2. Служителите са митничари ! Какво общо има МВР (за сега) ???
(П.П. Ако ще да им предоставя, ако ще да не им предоставя ... )
-
doc03 написа:1. Няма пратки до адрес ! Пратките са до ПОЛУЧАТЕЛ !
Виж какво, дори митничари да са го повикали, става дума за писмо, а не за пратка, а чл. 354а предполага решаване на въпроса по наказателноправен ред чрез намесата на МВР. Не вярвам все още да се занимават с това митничарите.
- nk7702n
- Старши потребител
@doc03 става въпрос за писмо, не за колет.
- kris_kostov
- Нов потребител
Да, беше лапсус - писмо е, не е пратка !
Писмата са пощенски пратки, които съдържат съобщение от текущ или личен характер, вложено в плик.
Съобразно размерите на пликовете, могат да бъдат:
- малки
- големи
Дименсии на писмата :
Малки писма: до 130/240/5 (мм) с тегло до 250 грама.
Големи писма: до 260/360/20 (мм) с тегло до 2000 грама.
(Дименсиите са съответно - височина, ширина, дебелина)
П.П.
"ЛСД спада към групата на халюциногените. Медицинското му название е диетиламид на лизергиновата киселина. Среща се под формата на попивателна хартия, картончета, които са напоени с малко количество от веществото. Върху тях има изображение, което обикновено варира според модните тенденции. По-голямата част от картончетата съдържат доза от 75 до 200 микрограма."
.... зениците не са реагирали, въпреки светкавицата. В случая на снимката има и друго, ама ... догадки
П.П.П. Всичко е въпрос на доказване
Писмата са пощенски пратки, които съдържат съобщение от текущ или личен характер, вложено в плик.
Съобразно размерите на пликовете, могат да бъдат:
- малки
- големи
Дименсии на писмата :
Малки писма: до 130/240/5 (мм) с тегло до 250 грама.
Големи писма: до 260/360/20 (мм) с тегло до 2000 грама.
(Дименсиите са съответно - височина, ширина, дебелина)
П.П.
"ЛСД спада към групата на халюциногените. Медицинското му название е диетиламид на лизергиновата киселина. Среща се под формата на попивателна хартия, картончета, които са напоени с малко количество от веществото. Върху тях има изображение, което обикновено варира според модните тенденции. По-голямата част от картончетата съдържат доза от 75 до 200 микрограма."
.... зениците не са реагирали, въпреки светкавицата. В случая на снимката има и друго, ама ... догадки
П.П.П. Всичко е въпрос на доказване
-
Всичко е въпрос на доказване
Какво ще рече това?
- kris_kostov
- Нов потребител
kris_kostov написа:Всичко е въпрос на доказване
Какво ще рече това?
Това ще рече, че другите трябва да докажат вина, а не Крис да доказва, че няма сестра.
А за другото - нищо не е от полза да предоставяш, освен ако с предоставянето не им оборваш версията. Но не знам каква е тази версия със сметките. Варианти много. Но според мен си далече от обвинение, ако с написаното изчерпваш казуса. И няма да разкрият сметките след обвинението, а преди това. Само че тогава ще проверят всички сметки, дори и "забравените", а и закритите, за определен период назад.
Но всичко е въпрос на доказване.
-
Пфууууу, Док, много изоставам , благодаря Ама вЕрно ми стана смешно как с писмо /което ще рече малко количество/ от чужбина се засилват дозите...
Отделно, затъпявам явно, но не ги разбирам и писмата без адресат /получател/ и без адресант /подател/:
От друга страна - ето, майка ми ме кара да изпращам някакви картички от марка цигари /да не правя реклама на кои точно/, за да участвала в някаква кампания и да печели екскурзия - та по указанията пише да се пращат до п.к. №.... "за кампанията /името на кампанията/" и толкова и да съм напишела на плика три имена на подателя, телефон и мейл за връзка. Сигурно ще се окаже, че щом е до п.к. №... е различно и адресат не трябва Както и да е, стана ясно, че не ги вдявам пощенските услуги
Но пък се чудя, като това писмо е до "апартамент" - как си избраха точно Вас, kris_kostov, защото сте собственик ли? И никой не Ви пита кой живее там, освен Вас и т.н.? Иначе - митническите служители си имат определена компетентност, включително и по разследване на определени престъпления /като например визираното по-горе по чл. 242 от НК/ и МВР може никога да не се докосне до тази преписка.
Принципно аз съм "за" да си "разчистите" отношенията още на това ниво, като съдействате с доброволно предоставяне на всякаква информация, която считате, че няма да Ви компрометира, за да не си усложнявате живота. Съвсем друг е въпросът как сте организирали бизнеса си чрез интернет по начин, който не Ви позволява да дадете обяснения за дадена транзакция. Това само Вие си го знаете и само Вие може да си прецените.
Отделно, затъпявам явно, но не ги разбирам и писмата без адресат /получател/ и без адресант /подател/:
kris_kostov написа:Относно това дали писмото е имало адресант - не, не е имало.
От друга страна - ето, майка ми ме кара да изпращам някакви картички от марка цигари /да не правя реклама на кои точно/, за да участвала в някаква кампания и да печели екскурзия - та по указанията пише да се пращат до п.к. №.... "за кампанията /името на кампанията/" и толкова и да съм напишела на плика три имена на подателя, телефон и мейл за връзка. Сигурно ще се окаже, че щом е до п.к. №... е различно и адресат не трябва Както и да е, стана ясно, че не ги вдявам пощенските услуги
Но пък се чудя, като това писмо е до "апартамент" - как си избраха точно Вас, kris_kostov, защото сте собственик ли? И никой не Ви пита кой живее там, освен Вас и т.н.? Иначе - митническите служители си имат определена компетентност, включително и по разследване на определени престъпления /като например визираното по-горе по чл. 242 от НК/ и МВР може никога да не се докосне до тази преписка.
Принципно аз съм "за" да си "разчистите" отношенията още на това ниво, като съдействате с доброволно предоставяне на всякаква информация, която считате, че няма да Ви компрометира, за да не си усложнявате живота. Съвсем друг е въпросът как сте организирали бизнеса си чрез интернет по начин, който не Ви позволява да дадете обяснения за дадена транзакция. Това само Вие си го знаете и само Вие може да си прецените.
-
lexy21 - Активен потребител
23 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|