начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

кражбата корупционно поведение ли е?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

кражбата корупционно поведение ли е?

Мнениеот iva_sh » 03 Апр 2013, 22:11

Не работя в областта на наказателното право. Зная че понятието "корупция" е по-широко от състава на подкупа по НК. Но лично аз не мога да приема че кражбата е проява на корупция /ако извършителя е държавен служител и деянието е извършено в работно време, но откраднатото имущество е от магазин, т.е. не е поверено във връзка със службата/. При кражбата вярно че има облага, но присвояването изключва субективни представи при пострадалия субект, а служебното качество на извършителя е без значение. Вие как мислите?
iva_sh
Потребител

Re: кражбата корупционно поведение ли е?

Мнениеот doc03 » 03 Апр 2013, 22:53

Зависи.
Ако държавният служител, по какъвто и да е начин е използвал служебното си положение (преди, по време или след извършването на деянието) за да: извърши кражбата, да улесни извършването й, да укрие предмета на престъпление, да укрие дееца, да затрудни разследването, да го насочи в грешна посока или осуети разкриването на извършителя, то тогава отделно от извършеното деяние има и корупционно поведение.

А иначе, корупционно поведение е:
- искането или приемането за себе си или за другиго на каквато и да е облага, за да бъде извършено или да не бъде извършено действие по служба;
- посредниченето за получаване от другиго на облага, която не му се следва, за да бъде извършено или да не бъде извършено действие по служба;
- възползването от служебното си положение за получаване за себе си или за другиго облага, която не се следва;
- приемането на обещание за каквато и да е облага, за да бъде извършено или да не бъде извършено действие по служба;
- приемане на облага или обещание за такава, за да упражни влияние при вземане на решение от друго длъжностно лице във връзка със службата му;
- други действия, с които се цели получаването на облага и свързани с нарушаване на служебни задължения;
- поставянето на държавния служител във финансова или друга зависимост, която би могла да повлияе на изпълнението на служебните му задължения.

Доста по-различни са нещата, ако деецът е служител на МВР :) Тогава участието в каквато и да е форма на престъпна дейност е корупция.
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 03 Апр 2013, 23:14

iva_sh написа:Не работя в областта на наказателното право. Зная че понятието "корупция" е по-широко от състава на подкупа по НК. Но лично аз не мога да приема че кражбата е проява на корупция /ако извършителя е държавен служител и деянието е извършено в работно време, но откраднатото имущество е от магазин, т.е. не е поверено във връзка със службата/. При кражбата вярно че има облага, но присвояването изключва субективни представи при пострадалия субект, а служебното качество на извършителя е без значение. Вие как мислите?

Какво общо могат да имат кражбата с корупционното поведение? Дефиницията за кражба си е повече от... "отнел незаконно нещо си от владението на някого си, с намерението да го присвои". Може да се каже, че понякога кражбата може да е елемент от корупционното поведение...

А корупционното поведение си е част от длъжностната характеристика на държавния служител :mrgreen:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 04 Апр 2013, 14:39

ако извършителя е държавен служител и деянието е извършено в работно време, но откраднатото имущество е от магазин

А ако краде от същия магазин по същия начин, но в обедната почивка ?
Мисля трябва да има връзка между действието, в което е участвало или понякога....как да го кажем... е въвлечено :) лицето, изпълняващо публична функция и нарушение, произтичащо от статута му – на държавен служител, като това поведение е насочено към някаква неследваща се облага – за дееца или друго лице.А и никой не може да се корумпира сам.Кръшкането от работа ми е недостатъчна такава връзка.Корупция етимологически трябва да идва от поквара, развала...Пренебрегването на общественовъзложени задължения, за сметка на отдаване приоритет на частния интерес, бил той личен или не, срещу определена облага....Не може да има просто определение за корупционно поведение в закон,нито изчерпателно, човешкото око е лакомо, а животът - шарен.
По НК корупционно престъпление също не е равно само на подкуп, имат систематика- същински, несъщински, в публичния сектор и в частния, според субекта и т.н.Като корупционно престъпление може да се определи 219, ал.3, 220, 224, 226, ал.2, 282, 282 а ,283 прането на пари при опр.условия и т.н ........... длъжностното присвояване също не винаги е само едно престъпление против собствеността ....,особено ако става дума за публични фондове , средства....
Ако държавният служител просто не е спазил забраната - не излизай от супермаркета докато не си платил козметиката по джобовете - па макар и през работно време, примерно, и няма други фактически усложнения от вида на описаните от doc03 , по скоро не става дума за корупционно поведение ....
Последна промяна kpavlova на 04 Апр 2013, 14:49, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 04 Апр 2013, 14:48

:roll: Кражбата не е корупционно престъпление !
Нашия НК съдържа легална дефиниция за корупционно престъпление - това е разпоредбата на чл.282, ал.1 от НК. Всички останали "корупционни престъпления" представляват варианти на тази обща правна норма. 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Апр 2013, 15:13

Ако визирате деянията на лелката от Агенция по храните, която, отправяйки люти забележки на собственика на магазина, пълни две торби и тръгвайки си, забравя да си плати и да състави актът, мисля че следва ... :arrow: :lol:
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kpavlova » 04 Апр 2013, 15:37

:oops: Аз не схванах кой е конкретия казус, ама .. контролната лелка, дето забравя да пише акта, своеволно ли решава и грабва торбите и забравя да плати, или е осъзнала в по-ранен момент, че има... дарствено намерение от страна на собственика...Че тогава може и да не е корупционно поведение, а същинско корупционно престъпление :oops: :)
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 04 Апр 2013, 16:16

.........................
— Куче-касичка. Къща-касичка. Заек-касичка. Куче-касичка.
— Старомодно.
— Имаме модерно — зарче-касичка, шлем-касичка.
— Икономията е майка на мизерията.
— Тъй вярно, другарю капитан.
— Това куче защо е зелено?
— То е крокодилче.
— Защо не пише?
— Заяжда. От влагата.
— Лошо другарю…
— Седларов.
— Лошо, Седларов, лошо.
........................
— Мирише ми на командировка в Софийския Централен Затвор… От мен един съвет: килия 213, вторият етаж, южното крило. При бай Ставри… познавам го лично… Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.
— Другарю капитан, моля Ви! На мен ще ми стане лошо!
— Първата година е трудно. После се свиква!
........................

Ястребовски — свободен архитект, урбанист и еколог!
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 04 Апр 2013, 23:06

emilgrigorov написа:
— Старомодно.
— То е крокодилче.
— Защо не пише?
— Заяжда. От влагата.
— Лошо другарю…
— Седларов.
— Лошо, Седларов, лошо.
........................
— Мирише ми на командировка в Софийския Централен Затвор… От мен един съвет: килия 213, вторият етаж, южното крило. При бай Ставри… познавам го лично… Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.
........................

С риск да те обидя - забрави и "локумолог".
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 05 Апр 2013, 01:34

Като споделям написаното от Док и Кпавлова, категорично се противопоставям на Неутрален, че имало легална дефинициця на корупционното престъпление в нашия НК, която била в чл. 282, ал. 1 - не само там, никъде в нашия НК няма и на Теогео - има квалифицирана кражба, която може да бъде отесена към несъщинските корупционни престъпления - чл. 195, ал. 1, т. 6.
Редица международни актове, сред които и К на ООН относно корупцията, Наказателната К на СЕ за същото нещо и т.н. правят опит да хармонизират, в рамките на конкретната МО и да изведат критерии за понятието "корупционно престъпление" без да дават дефиниця за това, а на база международните стандарти теорията развива това понятие. Хайде да не ставаме като пубично известния зам. градски прокукор, който теливизионно нареждаше: "Вие сте обвинен в престъпление - корупционно - долу на земята".
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот emilgrigorov » 05 Апр 2013, 07:08

teogeo написа:
emilgrigorov написа:
— Старомодно.
— То е крокодилче.
— Защо не пише?
— Заяжда. От влагата.
— Лошо другарю…
— Седларов.
— Лошо, Седларов, лошо.
........................
........................

С риск да те обидя - забрави и "локумолог".

Вземам.
............................
Локумолог Ястребовски — свободен архитект, урбанист и еколог!
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 05 Апр 2013, 08:07

8) НК, чл.282. (1) Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиго вреда и от това могат да настъпят немаловажни последици, се наказва...
:roll: Според юзъра lexy21 - горните случаи не били корупционни престъпления. :shock:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 05 Апр 2013, 21:11

Това, че някой си превежда от иврит на хинди с гугъл транслейтър, си е изцяло негов проблем.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 07 Апр 2013, 22:19

в интернет има едно голямо изследване "Корупцията в 100 отговора", където пише че кражбата не е корупционно престъпление.
iva_sh
Потребител

Мнениеот lexy21 » 07 Апр 2013, 23:55

Видях го преди малко - на стр. 12 кратичко са цитирали основния състав - 194, ал. 1 и са казали, че не е корупционно престъпление, с което са изчерпали и приключили въпросът. Квалифицираната кражба, за която споменах горе, че би могла да бъде отнесена към несъщинските, е тази извършена от длъжностно лице, което се е възползувало от служебното си положение - чл. 195, ал. 1, т. 6. По същество пък тя се вмества в отговорите им по горните точки. Не са ми известни авторите, самите те в увода си коректо отбелязват, че редица дефиниции са дискусионни и по тях се изказват често противоречеви мнения. Иначе имат забавни въпроси и отговори, като този под № 69: "Кой е мистър 10 процента?" :lol:
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 08 Апр 2013, 09:51

"Като споделям написаното от Док и Кпавлова, категорично се противопоставям на Неутрален, че имало легална дефиниция на корупционното престъпление в нашия НК, която била в чл.282, ал.1 - не само там, никъде в нашия НК няма..."
Така е написала Lexy21 в началото на темата, но по-горе виждам, че тя твърди че неправилно съм я разбрал - "превел" от ирвит на хинди и т.н. Изобщо много остроумни сравнения .
neutralen
Активен потребител

Мнениеот sunnyset » 08 Апр 2013, 15:50

iva_sh написа:в интернет има едно голямо изследване "Корупцията в 100 отговора", където пише че кражбата не е корупционно престъпление.

След като сте търсили материали по въпроса в интернет, сигурно сте попаднали и на тази книга със заглавие "Корупционни престъпления". Има я по книжарниците, изданието е от 2006 г.
http://www.book.store.bg/p12135/korupci ... lkova.html
Това е съдържанието:
Глава първа. Престъпления против стопанството
§ 1. Безстопанственост
§ 2. Сключване на неизгодна сделка

Глава втора. Престъпления по служба
§ 1. Общо престъпление по служба
§ 2. Злоупотреба със служебно положение

Глава трета. Престъпления против правосъдието. Осуетяване на наказателното преследване

Глава четвърта. Подкуп
§ 1. Пасивен подкуп
§ 2. Активен подкуп
sunnyset
Потребител

Мнениеот doc03 » 08 Апр 2013, 19:47

Момент.
Самата кражба не е корупционно престъпление. Но има намесен елемента "държавен служител". Само че не е казано какъв точно е служителят. От това зависи дали е корупционно престъпление. За някои държавни служители, престъплението е корупция. Регламентирано е като: "пряко или косвено участие в каквито и да е форми на престъпна дейност"
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот iva_sh » 08 Апр 2013, 20:26

Служителят е такъв, че в задълженията му е да охранява обществения ред! Само че неговото служебно положение в никакъв случай не е способствало осъществяването на изпълнителното деяние на кражбата. Конкретният обект не му е възложен за охрана, той само е минавал оттам и е взел нещо без да плати, но без знанието на околните. Затова си мисля, че онова определение за корупционно поведение, което е цитирано малко по-горе от един етичен кодекс за поведение, не може да бъде приложено за конкретния случай.
iva_sh
Потребител

Мнениеот marsianec » 23 Апр 2013, 13:04

Аз мисля, че за да има корупция, то трябва да има злоупотреба със служебно положение, а за да стане ясно, дали има злоупотреба със служебно положение, трябва да стане ясно в качеството си на какъв, лицето извършва това престъпление . А ако същия по време на престъплението не бил на работа, (изключваме възможността да е полицай) то дееца е извършил престъплението не в качеството си на служител, а на обикновен гражданин т.е. служебното положение отпада и ако обвинението е за корупция, на лице има несъставомерност на деянието. Т.е. обвинението би трябвало да е друго.
marsianec
Нов потребител

Назад към Наказателно право