- Дата и час: 23 Ное 2024, 13:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Камера от патрулка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Камера от патрулка
Здравейте,
Получих честитка от КАТ,че съм превишила скоростта с 21 км/ч на пътя между Карнобат и Сливен.Ограничението било 60км/ч ,като това не е населено място,а просто път извън населено място.Става въпрос за отбивката където има един ресторант.Получава се едно надолнище.Както и да е ,аз исках да намаля ,но просто в този момент колата ми изгасна и нямаше как да стане това.Та ме е снимала патрулка .Имам ли право да обжалвам ,защото камерата не е статична,а е в патрулка поставена?И също така ме интересува,ако евентуално мога да обжалвам,до кого трябва да бъде адресирана жалбата,защото аз съм от Созопол,а съм снимана на пътя за Карнобат.
Благодаря Ви предварително
Получих честитка от КАТ,че съм превишила скоростта с 21 км/ч на пътя между Карнобат и Сливен.Ограничението било 60км/ч ,като това не е населено място,а просто път извън населено място.Става въпрос за отбивката където има един ресторант.Получава се едно надолнище.Както и да е ,аз исках да намаля ,но просто в този момент колата ми изгасна и нямаше как да стане това.Та ме е снимала патрулка .Имам ли право да обжалвам ,защото камерата не е статична,а е в патрулка поставена?И също така ме интересува,ако евентуално мога да обжалвам,до кого трябва да бъде адресирана жалбата,защото аз съм от Созопол,а съм снимана на пътя за Карнобат.
- mdd123
- Нов потребител
Re: Камера от патрулка
Да, можете да обжалвате всяко решение на наказващ ви орган, но в конкретния случай това ще е до голям степен безмислено.
Няма изрична забрана контрола по спазване на закона да се извършва от статични камери. Има някои тънкости за които би могъл човек да се захване при засичане с мобилна камера, но полицаите вече не са толкова наивни "тоя номер не върви". А и техниката вече е по-съвременна.
Демек - има нарушение фиксирано по законоустановения ред. Можете да "разтурите" доказателство като докажете че уреда с който е направено засичането по някаква причина не е бил изправен, или е бил неправилно използван... то това е само в сферата на фантастиката. Полицаите на пътя си изкрават прехраната с тоя уред и няма да се изложат с нещо, което толкова лесно да се хване.
Другия вариант е да докажете че сте били в положение на "крайна необходимост", при което нарушението може да бъде оставена ненаказано. Но и това няма да върже - едва ли имате под ръка бележка от медицинско учреждение, с което доказвате че сте докарали човек в опасно за живота състояние в часовете около извършването на нарушението.
Техническото състояние на автомобила не може да е извинение за извършване на нарушението. Даже напротив - оповестяването на този факт може да доведе до още едно наказание - за управление на МПС в състояние, застрашаващо другите участници в движението... Така че това хич не си го помисляйте да го споменавате.
Обжалването се извършва там, където е извършено нарушението. Първо в дневен срок пред началника на РПУ-то, чиито служители са съставили акта, ако така не върже - пак чрез него до районния съд.
Искрения ми съвет е да палтите глобата и да забравите за случката. За 21 км/ч извън града се налага "символично" наказание, по-малко от разходите по обжалването му.
Няма изрична забрана контрола по спазване на закона да се извършва от статични камери. Има някои тънкости за които би могъл човек да се захване при засичане с мобилна камера, но полицаите вече не са толкова наивни "тоя номер не върви". А и техниката вече е по-съвременна.
Демек - има нарушение фиксирано по законоустановения ред. Можете да "разтурите" доказателство като докажете че уреда с който е направено засичането по някаква причина не е бил изправен, или е бил неправилно използван... то това е само в сферата на фантастиката. Полицаите на пътя си изкрават прехраната с тоя уред и няма да се изложат с нещо, което толкова лесно да се хване.
Другия вариант е да докажете че сте били в положение на "крайна необходимост", при което нарушението може да бъде оставена ненаказано. Но и това няма да върже - едва ли имате под ръка бележка от медицинско учреждение, с което доказвате че сте докарали човек в опасно за живота състояние в часовете около извършването на нарушението.
Техническото състояние на автомобила не може да е извинение за извършване на нарушението. Даже напротив - оповестяването на този факт може да доведе до още едно наказание - за управление на МПС в състояние, застрашаващо другите участници в движението... Така че това хич не си го помисляйте да го споменавате.
Обжалването се извършва там, където е извършено нарушението. Първо в дневен срок пред началника на РПУ-то, чиито служители са съставили акта, ако така не върже - пак чрез него до районния съд.
Искрения ми съвет е да палтите глобата и да забравите за случката. За 21 км/ч извън града се налага "символично" наказание, по-малко от разходите по обжалването му.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Благодаря много.Просто четох преди време някъде в този форум за съдебни решения,които отменят НП ,защото камерите не били статични,но явно ,че не стоят така нещата.Имам още един въпрос .При положение,че не е означено,че на това място има видеонаблюдение ,може ли това да ми е аргумент или не?Просто това е вече втора глоба ,която получавам в рамките на 3 месеца и пак ситуацията е подобна-на супер дивашко място ограничение 60 ...Просто е дразнещо.Вярно е ,че съм си виновна сама ,че не спазвам ограничението ,но дразни ,просто дразни...
- mdd123
- Нов потребител
mdd123 написа:Здравейте,
Какво точно пише в нещото, наречено "честитка" ?
- jorko_gt
- Потребител
Ами стандартния електронен фиш,който се получава,когато те снимат от патрулка
- mdd123
- Нов потребител
mdd123 написа:Ами стандартния електронен фиш,който се получава,когато те снимат от патрулка
Тогава обжалването е само пред съответния районен съд чрез съответната ОДМВР / предполагам Бургаската/, а и има доста елементи касаещи ЕФ, които могат да бъдат предмет на разглеждане в съда и да са съществени при решаването
- jorko_gt
- Потребител
ЯСно.Благодаря.Значи по-добре да си платя сега 70 лв ,докато трае 14-дневния срок .Мислех си,че ще мога сама да се справя да обжалвам,както стана миналият месец с едно НП и ми намалиха глобата от 100 на 30 ,въпреки че според мен трябваше да се отмени изцяло,но явно ,че този път няма да се справя.Понякога ми се иска вече да съм завършила и да съм наясно с нещата,но уви ,имам още много време Благодаря още веднъж
- mdd123
- Нов потребител
mdd123 написа:ЯСно.Благодаря.Значи по-добре да си платя сега 70 лв ,докато трае 14-дневния срок .Мислех си,че ще мога сама да се справя да обжалвам,както стана миналият месец с едно НП и ми намалиха глобата от 100 на 30 ,въпреки че според мен трябваше да се отмени изцяло,но явно ,че този път няма да се справя.Понякога ми се иска вече да съм завършила и да съм наясно с нещата,но уви ,имам още много време Благодаря още веднъж
Значи свеждаш глава и си затрайваш... Кое те притеснява толкова при обжалването ? И не на последно място - наистина ли мислиш, че като завършиш / сигурно Право/ ще си наясно с нещата ?
- jorko_gt
- Потребител
То не е притеснение,а по-скоро няма смисъл да хабя излишни нерви.Както каза,плащам и си трая.Далеч съм от мисълта,че като завърша всичко ще знам,но съм убедена,че ще знам повече от сега Най-малкото ,което е,нямаше да питам къде и как се обжалва
- mdd123
- Нов потребител
[url]http://www.google.bg/search?q=решение+електронен+фиш+в+името+на+народа[/url]
Ел. фишовете падат като зрели круши в съда. На първата страница на търсачка не намерих нито един оцелял...
Ел. фишовете падат като зрели круши в съда. На първата страница на търсачка не намерих нито един оцелял...
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
TheOldMan написа:[url]http://www.google.bg/search?q=решение+електронен+фиш+в+името+на+народа[/url]
Ти направо контролираш съдебната практика ... За съжаление далеч не падат всички, да не говорим че има различни решение по идентични доводи за незаконосъбразност, а има и такива круши което попадат в кошницата на АС и ги закачат обратно на "черешата"
- jorko_gt
- Потребител
Падат, падат... ама късно го установих и аз- едва, след като си платих чинно глобата, но то така се учи правото. Личния опит е незаменим.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Падат, падат... ама късно го установих и аз- едва, след като си платих чинно глобата, но то така се учи правото. Личния опит е незаменим.
И падат и стават, но и двете са далеч от трайна съдебна практика ... иначе за личния опит си напълно прав
- jorko_gt
- Потребител
Мъртвите оживяват, казваш?... Не мога да се съглася, така щото има очевадна празнота в ЗДвП, която уви не съзрях, когато на мен ми бе нужна, но и няма да споря.
Та, моето мнение е, че мъртвите не оживяват.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа::roll: Мъртвите оживяват, казваш?... Не мога да се съглася, така щото има очевадна празнота в ЗДвП, която уви не съзрях, когато на мен ми бе нужна, но и няма да споря.
Добре, без метафори ... падат пред РС, а АС ги вдига ... обаче за празнотата в ЗДвП или ще споделиш нещо тук или ще я запазиш за лична информация
- jorko_gt
- Потребител
Години, дълги и достатъчно, споделях мислите си. Не ми донесе нищо позитивно този алтруизъм и сега съм само чукча читател.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
bird_of_paradise написа:Години, дълги и достатъчно, споделях мислите си. Не ми донесе нищо позитивно този алтруизъм и сега съм само чукча читател.
Разбирам това и няма да те питам пак ... рядко се среща подходяща среда за обсъждане на подобни интересни казуси
- jorko_gt
- Потребител
За съжаление,вече платих .Както винаги.Благодаря за линка.После ще ги прочета решенията.Жалко е,че и не всички обжалват,а като мен си плащат.Вярно е ,че не е редно и нормално в населено място да караш със 100 км/ч,но пък да ми слагат 60 км ограничение извън населено място и да стои патрулката там и да дебне повече от всичко противоречи на морала.Но какво да правиш...
- mdd123
- Нов потребител
Не е трябвало да плащаш, а да си пуснеш жалбата защото ЕФ падат поради факта че камерата не е стационарна а е мобилна, в патрулката е имало правораздавателен орган - полицай който е трябвало да те спре и да ти състави фиш или акт. Практиката е противоречива. Единици са съдиите които отхвърлят жалбите срещу ЕФ. Повечето приемат жалбите за основателни и ЕФ падат. Аз лично обжалвах моя ЕФ от мобилна камера в с. Злати войвода /Сливенско /и той падна точно в Сливенския съд.
- tilovak_79
- Нов потребител
tilovak_79 написа:Не е трябвало да плащаш, а да си пуснеш жалбата защото ЕФ падат поради факта че камерата не е стационарна а е мобилна, в патрулката е имало правораздавателен орган - полицай който е трябвало да те спре и да ти състави фиш или акт. Практиката е противоречива. Единици са съдиите които отхвърлят жалбите срещу ЕФ. Повечето приемат жалбите за основателни и ЕФ падат. Аз лично обжалвах моя ЕФ от мобилна камера в с. Злати войвода /Сливенско /и той падна точно в Сливенския съд.
Би ли ми пратил текста на жалбата си, ако я пазиш, на лично съобщение?
- cdarev
- Нов потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|