Привет на всички, имам въпрос на който всеки адвокат ми отговаря различно
и за това реших да го пусна като тема. Преди година и половина ми написаха
акт за гражданска отговорност - бях пропуснал да си платя 2-рата вноска.
От тогава до сега, не съм ходил в кат да подписвам НП, а и те не са ме търсили
(миналата седмица проверих на гишето че НП не е влезнало в сила),
но за мое съжаление книжката ми изтече и оттук идват и моите въпроси.
Първият въпрос ми е, на какво основание ми отказват преиздаване на документ,
след като реално погледнато аз нямам наказание (нп НЕ Е ВЛЕЗНАЛО в сила).
Вторият ми въпрос е възможно ли е бланката, която се попълва за преиздаване на
свидетелството за управление, да бъде нотариално заверена от нотариус и изпратена
по куриер с обратна расписка в кат, заедно с ксерокопие от старата ми
книжка + копие от медицинско + копие платежно за преиздаване на документ
и по този начин да не могат от кат да ми откажат преиздаването
(оригиналните документи представям на гишето при получаване на книжката ми).
Третият въпрос ми е вярно ли е, че ако отида сега и подпиша НП, и го обжалвам
в съда, с документа за обжалването отида на гишето
в кат, и подам документи за преиздаване
на нова книжка, нямат право да ми откажат?
Вторият и третият въпрос ми бяха казани от уристи. За това искам да попитам кое
от всичките неща е вярно. Благодаря предварително!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 00:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за акт към кат,на който всеки юрист отговаря различно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Въпрос за акт към кат,на който всеки юрист отговаря разл
А и да добавя, нямам нужда от такива коментари за това че съм сбъркал дадена буква, явно дадените хора си нямат друга работа и се чудят как да си запълнят вечерта.
- daaff
- Младши потребител
Вие къде сте проверявал, че нямате влязло в сила НП по КЗ -там където е било извършено нарушението или по постоянен адрес. Помислете върху чл. 58, ал.2 от ЗАНН. Няма ли да живеете по-спокойно ако получите НП. Можете да го обжалвате и ако сте извършил нарушение то ще бъде потвърдено. Цял живот ли ще се снишавате като ви спират полицаи - при всяка проверка може да се установи всичко за актуалния статус на водача, така че играта на криеница е вредна за Вашето здраве - не си го причинявайте.
- iva_sh
- Потребител
daaff написа:Привет на всички, имам въпрос на който всеки адвокат ми отговаря различно
и за това реших да го пусна като тема. Преди година и половина ми написаха
акт за гражданска отговорност - бях пропуснал да си платя 2-рата вноска.
От тогава до сега, не съм ходил в кат да подписвам НП, а и те не са ме търсили
(миналата седмица проверих на гишето че НП не е влезнало в сила),
но за мое съжаление книжката ми изтече и оттук идват и моите въпроси.
Първият въпрос ми е, на какво основание ми отказват преиздаване на документ,
след като реално погледнато аз нямам наказание (нп НЕ Е ВЛЕЗНАЛО в сила).
Вторият ми въпрос е възможно ли е бланката, която се попълва за преиздаване на
свидетелството за управление, да бъде нотариално заверена от нотариус и изпратена
по куриер с обратна расписка в кат, заедно с ксерокопие от старата ми
книжка + копие от медицинско + копие платежно за преиздаване на документ
и по този начин да не могат от кат да ми откажат преиздаването
(оригиналните документи представям на гишето при получаване на книжката ми).
Третият въпрос ми е вярно ли е, че ако отида сега и подпиша НП, и го обжалвам
в съда, с документа за обжалването отида на гишето
в кат, и подам документи за преиздаване
на нова книжка, нямат право да ми откажат?
Вторият и третият въпрос ми бяха казани от уристи. За това искам да попитам кое
от всичките неща е вярно. Благодаря предварително!
Май, проблемът най -вече е, че не Ви харесва това, което Ви се отговаря по поставените въпроси. Няма да Ви издадат СУМПС, докато не си платите всички дължими глоби. Относно сложните комбинации чрез нотариус и куриер, няма начин да се получат. Сори.
- nk7702n
- Старши потребител
Защо всички сте толкова злобни? Достатъчно ясно съм написал, че на гишето в кат съм проверил, че НП НЕ Е ВЛЕЗНАЛО В СИЛА и какво значи не ми харесват отговорите, след като аз съм си задал ясно въпростите, които са ми ги казали адвокати и просто искам да знам дали може да се приложат.
- daaff
- Младши потребител
Никой не проявява злоба. Просто Ви се дава ясен и категоричен отговор на въпросите Ви. Ако искате, изчакайте в темата да проверите дали някой ще изрази различно мнение.
От мен-приятна вечер!
От мен-приятна вечер!
- nk7702n
- Старши потребител
Правилния отговор ви е даден от iva_sh.
Разбира се че вие сте прав - след като няма влязло в сила НП, нямат право на отказ да ви издадат СУМПС, но и този случай е уреден в АПК. Не е възможно да отидете в КАТ и да обяснявате на служителите, че нямат право на отказ. Следва да обжалвате отказа по реда на чл.257 от АПК /Адм. проц. кодекс/. Но това е загуба на време и с непредведими последици - все пак има НП, което докато водите делото може да влезе в сила. За това най-добре е да получите НП, ако няма основание за обжалване да платите глобата и тогава ще ви издадат СУМПС. Може да обжалвате НП, но това ще отнеме също много време, ще направите значителни разходи. Но вие си знаете - вие вземате решенията, ние даваме само безплатни съвети.
Разбира се че вие сте прав - след като няма влязло в сила НП, нямат право на отказ да ви издадат СУМПС, но и този случай е уреден в АПК. Не е възможно да отидете в КАТ и да обяснявате на служителите, че нямат право на отказ. Следва да обжалвате отказа по реда на чл.257 от АПК /Адм. проц. кодекс/. Но това е загуба на време и с непредведими последици - все пак има НП, което докато водите делото може да влезе в сила. За това най-добре е да получите НП, ако няма основание за обжалване да платите глобата и тогава ще ви издадат СУМПС. Може да обжалвате НП, но това ще отнеме също много време, ще направите значителни разходи. Но вие си знаете - вие вземате решенията, ние даваме само безплатни съвети.
- neutralen
- Активен потребител
Благодаря Ви poli_g за това, че сте първият човек, който ясно и точно ми отговаря на всеки въпрос по отделно (както се надявах това да стане от повече потребители но уви..). Относно първият въпрос, отидох на гишето за подаване на документи с медицинското и старата книжка и там служителката ми поиска контролния талон, при което аз и обесних какъв е случая и тя ми каза, че трябва да си платя глобата и да дойда пак при нея с контролен талон. Това не е ли отказ ??
- daaff
- Младши потребител
poli_g написа::) Това са думи на вятъра, защото нямате отказ, а интерпретация от ЕЖК.
Слънце, би ли ми разтълкувала абревиатурата! Прости моята игнорантност
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Не, слънце, не съм на противното мнение ... този път
И аз считам, че няма отказ на АО. Беше ми интересна абревиатурат "ЕЖК" - не бях я чувал ... скоро.
И аз считам, че няма отказ на АО. Беше ми интересна абревиатурат "ЕЖК" - не бях я чувал ... скоро.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Днес си подадох документите за преиздаване на нова книжка, без да плащам НП. Ще обесня как става за тези, които имат същият проблем като моя. Пишете жалба за съответното НП, отивате в съда на регистратурата и там ви бият печат с входящ номер (такса не се плаща).После отивате в кат, натискате бутонче Д и чакате , преди да и бях казал на жената от гишето, че имам жалба с вх. номер, тя самата ми го каза, после плащате на касата, оттам отивате на гише номер 13 и си давате жалбата с НП. Те ви слагат печат на самото НП с който можете да карате докато излезе решението на съда (замества синия талон, който не ви го дават). Оттам се връщате на 1-вото гише където сте си дали медицинското и сте попълнили молбата за нова книжка, там ви се дава вх. номерче с което след 20-на дена си взимате книжката. Това е всичко, благодаря на poli_g за просветлението, а на останалите, които ме съветваха на лична да ставам фен на градския транспорт за 2 години им пращам много поздрави.
п.с. Докато чаках на 13-то гише, двете служителки 3-ти ми се скараха защо съм бил подал жалбата в съда, а не при тях. Реално за мен вече няма значение, но ми стана интересно каква е разликата, защото явно за тях е проблем, след като 3-ти ми го натякнаха, ако някой знае, моля да сподели
п.с. Докато чаках на 13-то гише, двете служителки 3-ти ми се скараха защо съм бил подал жалбата в съда, а не при тях. Реално за мен вече няма значение, но ми стана интересно каква е разликата, защото явно за тях е проблем, след като 3-ти ми го натякнаха, ако някой знае, моля да сподели
- daaff
- Младши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Административно право
|
|