- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как да получа ограничителна заповед за даден човек?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Как да получа ограничителна заповед за даден човек?
Здравейте! Преди няколко години семейството ми беше нападнато от съсобственикът ни и нанесе средна телесна повреда на баща ми и лека на майка ми. От тогава нататък живота ни се преобърна. С много мъки успяхме да спечелим делото и сега съсобственикът ни има условна присъда. Заплашва ни, че ще се движи в нашата част от дворното място, по нашата пътека и даже каза на майка ми в лицето, че и тя ще получи присъда(естествено тя нищо не е направила, но той я предизвиква). Има ли някакъв начин да получим ограничителна заповед срещу него, за да се чувстваме поне малко по-спокойни, ако това изобщо е възможно. Какъв е реда по който се минава за получаването й?
- milka_fan
- Нов потребител
Re: Как да получа ограничителна заповед за даден човек?
Няма такава заповед по българското право. Делете имота, слагайте ограда и те това е.
- bastard
- Потребител
Не живеем в 1 домакоинство, а на различни етажи с право на ползване по 1/2 част от двора(в нотариалните актове е посочено западна и източна част на ползване). Трябва да напишем молба до полицията или се минава през съд, за да получим ограничителната заповед?
- milka_fan
- Нов потребител
Какво не разбрахте? Или просто защото отговорът не ви харесва, трябва да питате пак?? НЯМА ТАКАВА ЗАПОВЕД! Както спомена колегата горе, има нещо подобно, но то се отнася само за случаите на домашно насилие, т.е. на човек от вашето домакинство, какъвто проблемният съсобственик очевидно не е.Не можете ли да сложите ограда на тази ваша част на двора? Или платете на някой да му прехвърли керемидите
- bastard
- Потребител
milka_fan написа:Здравейте! Преди няколко години семейството ми беше нападнато от съсобственикът ни и нанесе средна телесна повреда на баща ми и лека на майка ми. От тогава нататък живота ни се преобърна. С много мъки успяхме да спечелим делото и сега съсобственикът ни има условна присъда. Заплашва ни, че ще се движи в нашата част от дворното място, по нашата пътека и даже каза на майка ми в лицето, че и тя ще получи присъда(естествено тя нищо не е направила, но той я предизвиква). Има ли някакъв начин да получим ограничителна заповед срещу него, за да се чувстваме поне малко по-спокойни, ако това изобщо е възможно. Какъв е реда по който се минава за получаването й?
Можете само да подадете жалба срещу него, ако Ви притеснява прекалено много.
- nk7702n
- Старши потребител
Извадка от ЗМВР:
Чл. 56. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.
(2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.
(3) Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на лицето и на един свидетел, като след запознаване със съдържанието му се подписва от полицейския орган, лицето и свидетеля. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на свидетеля. В случаите на домашно насилие копие от протокола за предупреждение се предоставя на пострадалото лице при поискване.
Горепосоченото може да искате да бъде направено като отправите писмена молба /сигнал/ до РУП, в която изложите обстоятелствата за които споменавате.
Чл. 56. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.
(2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.
(3) Протоколът за предупреждение се съставя в присъствието на лицето и на един свидетел, като след запознаване със съдържанието му се подписва от полицейския орган, лицето и свидетеля. Отказът на лицето да го подпише се удостоверява с подписа на свидетеля. В случаите на домашно насилие копие от протокола за предупреждение се предоставя на пострадалото лице при поискване.
Горепосоченото може да искате да бъде направено като отправите писмена молба /сигнал/ до РУП, в която изложите обстоятелствата за които споменавате.
Е ли правото право?
- amonev
- Младши потребител
amonev написа:Извадка от ЗМВР:
Няма лошо, ама това какво общо има с ограничителната заповед, която търси човекът?
- nk7702n
- Старши потребител
Това е решението на проблема именно поради факта, че заповед каквато той иска, няма как да бъде издадена! Кое е толкова сложно за разбиране? Защо вие не го предложихте?
Е ли правото право?
- amonev
- Младши потребител
amonev написа:Това е решението на проблема именно поради факта, че заповед каквато той иска, няма как да бъде издадена! Кое е толкова сложно за разбиране? Защо вие не го предложихте?
Аз не се заяждам, просто се опитах да кажа, че това е само нещо моментно, но със сигурност не е решение на проблема. Какво като го предупредят? Хубаво, ще му изготвят протокола, обаче това какво гарантира за в бъдеще?
- nk7702n
- Старши потребител
А очните ставки невинаги водят до ефективни резултати, ама все пак не са чак толкова безсмислени, смятам.
Последна промяна nk7702n на 03 Фев 2012, 10:36, променена общо 1 път
- nk7702n
- Старши потребител
doc03 написа:... Това нещо - чл.56 от ЗМВР със своята безпредметност е отживелица, но го има. Води до загуба на време и хартия, но последната така или иначе е тип “бакалска“ и не става за задни нужди.
Ти така си мислиш
Е ли правото право?
- amonev
- Младши потребител
При възможност да се подели реално, както вече казах, слагайте ограда, но нека някой му прехвърли и керемидите превантивно
Ако не може да се подели реално -> делба по исков ред и това е. Всякакви други евентуални мерки могат да се вземат след дъжд качулка.
Ако не може да се подели реално -> делба по исков ред и това е. Всякакви други евентуални мерки могат да се вземат след дъжд качулка.
- bastard
- Потребител
Дерзай, не смятам да ти се отчитам
Е ли правото право?
- amonev
- Младши потребител
Съсобственикът казал
Аз не съм пеналист, но и винаги си го признавам, обаче някой от колегите да ми разясни кое е престъплението, предвид горното, или нарушението на обществения ред, че органите на репресивния апарат да издадат онова безмислие наречено "протокол по чл. 56"?
Пак от качеството си на неидентифициращ се за пеналист юрист- каква е ползата от протоколите по 56 и има ли санкция от неспазване на т.н. предупреждение.
Заплашва ни, че ще се движи в нашата част от дворното място, по нашата пътека и даже каза на майка ми в лицето, че и тя ще получи присъда
Аз не съм пеналист, но и винаги си го признавам, обаче някой от колегите да ми разясни кое е престъплението, предвид горното, или нарушението на обществения ред, че органите на репресивния апарат да издадат онова безмислие наречено "протокол по чл. 56"?
Пак от качеството си на неидентифициращ се за пеналист юрист- каква е ползата от протоколите по 56 и има ли санкция от неспазване на т.н. предупреждение.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа::) Съсобственикът казалЗаплашва ни, че ще се движи в нашата част от дворното място, по нашата пътека и даже каза на майка ми в лицето, че и тя ще получи присъда
Точно в това е проблемът, Поли. Нито има констатирано престъпление, нито има полза от този протокол или евентуална санкция за в бъдеще при неизпълнението му. Примерно ако се стигне до някакъв конфликт или заплахи с престъпление против личността , да се намесва полицията, ама иначе е безсмислено. Това си е " правя едно нещо като нищо, само за да отбележа някаква дейност"
- nk7702n
- Старши потребител
Наде, може и да не съм пеналист, но са ми ясни нещата, обаче исках колегата Монев да изложи тезата си- why? ( аз и не вярвам да може да обоснове аргумент "за" относно ползата, но все пак).
Тези протоколи са по-скоро в полза на органите на МВР, че са се отзовали на сигнала, ерго- н`ква дейност там... е имало. Толкоз.
Тези протоколи са по-скоро в полза на органите на МВР, че са се отзовали на сигнала, ерго- н`ква дейност там... е имало. Толкоз.
- Гост.
- Старши потребител
doc03 написа:Не се отчитай, сподели от личен опит
Нормата намира сравнително добро практическо приложение при решаването на подобни междусъседски проблеми. Привикването в полицията, даването на обяснения и писменото предупреждение влияе положително на някой хора в отношенията им с останалите Казвам го не само от практиката на кантората ни, но и от личен опит със самия мен преди няколко години.
Ако вашата практика е друга, това вече е друг въпрос.
Е ли правото право?
- amonev
- Младши потребител
Изчетох всичко по тази тема защото имаме сходен проблем„и още веднъж се убеждавам че културата и бита на българина все още е в 18/19век а полицията е безсилна в подобни случаи.Така че ще чакаме да ни попребият още веднъж че да му сложат прангите на побойника.Да не говорим колко обиден и омърсен се човек от долното посегателство-то сининките минават бързо ама другото.....
Ясно е че не може да се раздели мястото на 2 пуп защото явно не стига като кв и ние сега мислим как да постъпим но от това което съм изчела най добре е да го "поканите" чрез съда да поделите имота чрез съдебна делба и от там след хиляда хиляди дни като се произнесе съда евентууууууууаааааааааално да си оградите мястото с лека ограда която той ще прекрачи веднага щом го "ядосате отново".
Но на този етап приятелю май това е най доброто
успех ти пожелавам
Ясно е че не може да се раздели мястото на 2 пуп защото явно не стига като кв и ние сега мислим как да постъпим но от това което съм изчела най добре е да го "поканите" чрез съда да поделите имота чрез съдебна делба и от там след хиляда хиляди дни като се произнесе съда евентууууууууаааааааааално да си оградите мястото с лека ограда която той ще прекрачи веднага щом го "ядосате отново".
Но на този етап приятелю май това е най доброто
успех ти пожелавам
- vartolumei
- Младши потребител
... Очевидната липса на причинен върху Ви резултат \телесна повреда\ само по себе си и в съвкупност сочи налична предпоставка държавния инструмент да се позове единствено и само на дадените му от закона правомощия, тъй като нормативната уредба НЕ предвижда надеждна защита в подобни казуси. А между нас казано, при възникнала нужда, НЕ е грешно да бъдат наети "майстори" за покрива, които прецизно да изпълнят поръчката, стига да не се увлекат дотолкова, че да не оставят здрава керемидка
- leonardos
- Потребител
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|