- Дата и час: 26 Ное 2024, 16:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Уронването на доброто име на предприятието от работник
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Уронването на доброто име на предприятието от работник
Уронването на доброто име на предприятието от работник по чл. 187, ал.1, т.8 КТ, може ли да се тълкува като “претърпяна вреда” за работодателя и може ли да се търси имуществена отговорност за това?
- андон м.
Re: Уронването на доброто име на предприятието от работник
Неимуществена вреда - да. Може стига да изчислите размера на вредата.
- topuzanova
- Потребител
Неимуществена не се ли търси само от физически лица?
- андон м.
Според мен намаляване на клиентела, в следствие на уронване на доброто име на предприятието, води до по - ниски парични постъпления, което се отразява отрицателно на имуществото на предприятието (т.е. обеднява).
Според вас правилна ли е логиката ми, или не? Кажете какво мислите по въпроса?
Според вас правилна ли е логиката ми, или не? Кажете какво мислите по въпроса?
- андон м.
Служителя носи пълна имуществена отговорност за виновно причинените щети на работодателя, в случай на неизпълнение на задълженията. Това е конкуренция, а ЗЗК се прилага и спрямо физически лица, които съдействат за създаване на господстващо положение или осъществяване на нелоялна конкуренция- чл. 2, ал.4.
- topuzanova
- Потребител
По чл. 30 и 31 от ЗЗК глобата е от 5000лв нагоре.
- topuzanova
- Потребител
Няма да се получи ако няма безспорен начин не се установи, че от действията или съответно бездействието на този работник е настъпила конкретна вреда.
Задълженията му трябва да са установени по утвърдена и връчена срещу подпис и с достоверна дата длъжностна характеристика.
Но и тогава е съмнителен резултата, като се има впредвид отсъждането в 90 % в полза на работника.
Задълженията му трябва да са установени по утвърдена и връчена срещу подпис и с достоверна дата длъжностна характеристика.
Но и тогава е съмнителен резултата, като се има впредвид отсъждането в 90 % в полза на работника.
- mia
Какво ще кажете за следната хипотеза. Редовен клиент прави големи обороти на фирмата ми. Мой служител решава да го излъже и да вземе повече пари от колкото клиента дължи. Има касов бон, който доказва измамата. Клиентът се среща с мен и ми казва че заради тези действия на работника ми прекратява всякакви работни отношения с мен и заявява че ще се постарае и всичките му приятели, които са в подобни отношения с мен, също да прекратят дейността си с мен. Заплахата му се оказва действителна, вследствие на което аз губя много клиенти и големи парични постъпления. От друга страна е срината репутацията ми и никой не иска да работи повече с мен. Мислите ли че съдът трябва да отсъди в полза на работника, който с един жест срива бизнес, който съм градил с години. Не мисля че е справедливо.
- андон м.
НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ДОКАЖАТ НАСТЪПИЛИТЕ ВРЕДИ. ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ ДОКАЖЕ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ДЕЙСТВИЯТА. ВОДИЛА СЪМ ТАКОВА ДЕЛО НО СРЕЩУ ДРУГА ФИРМА. ОСЪДИХА ГИ 5000ЛВ ГЛОБА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА. НЕ СМЕ ВОДИЛИ ОЩЕ ДЕЛО ПРЕД СЪДА.
- topuzanova
- Потребител
колега, в чл. 2, ал. 1, т. 4 от ЗЗК е отговорността на физически лица при нелоялна конкуренция, но, забележете, те СЪДЕЙСТВАТ за такава, т.е. трябва да има конкурентна фирма, която да е осъществила нелоянла конкуренция, това да е установено от Комисията за защита на конкуренцията при разследването, и едва тогава може да се търси отговорност на физическото лице като съдействало на тази фирма. в конкретния случай явно работника не е в комбина с фирмата, която е прекратила отношенията си с тази, в която работи въпросния слъжител, така че ЗЗК тук е неприложим
- baicho
Дааам за това сте прав. Сега ще помисля
- topuzanova
- Потребител
Ами то всъщност се оказва, че той е извършвал дейност - конкурентна на дейността на фирмата, в която работи. Продавал е от свое име същите неща но на по висока цена. Не е ли така?
- topuzanova
- Потребител
Смесват се нещата. Дисциплинарната отговорност по КТ не води автоматично до имуществена отговорност по някой чл. от КТ. Вижте чл. 203 КТ. А пък съгласно чл. 205 КТ: Работникът или служителят отговаря за претърпяната загуба, но не и за пропуснатата полза.
-----
Така, че иск за пропуснати ползи - само по реда на ЗЗД - чл. 45 и сл.
-----
Така, че иск за пропуснати ползи - само по реда на ЗЗД - чл. 45 и сл.
- лунатик
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|