начало

Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор Две комисии на ВСС: Сарафов има професионалните и нравствени качества за главен прокурор

Уронването на доброто име на предприятието от работник

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уронването на доброто име на предприятието от работник

Мнениеот андон м. » 10 Юни 2005, 13:51

Уронването на доброто име на предприятието от работник по чл. 187, ал.1, т.8 КТ, може ли да се тълкува като “претърпяна вреда” за работодателя и може ли да се търси имуществена отговорност за това?
андон м.

Re: Уронването на доброто име на предприятието от работник

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 14:09

Неимуществена вреда - да. Може стига да изчислите размера на вредата.
topuzanova
Потребител

Мнениеот андон м. » 10 Юни 2005, 14:30

Неимуществена не се ли търси само от физически лица?
андон м.

Мнениеот андон м. » 10 Юни 2005, 14:49

Според мен намаляване на клиентела, в следствие на уронване на доброто име на предприятието, води до по - ниски парични постъпления, което се отразява отрицателно на имуществото на предприятието (т.е. обеднява).
Според вас правилна ли е логиката ми, или не? Кажете какво мислите по въпроса?
андон м.

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 15:01

Служителя носи пълна имуществена отговорност за виновно причинените щети на работодателя, в случай на неизпълнение на задълженията. Това е конкуренция, а ЗЗК се прилага и спрямо физически лица, които съдействат за създаване на господстващо положение или осъществяване на нелоялна конкуренция- чл. 2, ал.4.
topuzanova
Потребител

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 15:07

По чл. 30 и 31 от ЗЗК глобата е от 5000лв нагоре.
topuzanova
Потребител

Мнениеот mia » 10 Юни 2005, 15:47

Няма да се получи ако няма безспорен начин не се установи, че от действията или съответно бездействието на този работник е настъпила конкретна вреда.
Задълженията му трябва да са установени по утвърдена и връчена срещу подпис и с достоверна дата длъжностна характеристика.
Но и тогава е съмнителен резултата, като се има впредвид отсъждането в 90 % в полза на работника.
mia

Мнениеот андон м. » 10 Юни 2005, 16:07

Какво ще кажете за следната хипотеза. Редовен клиент прави големи обороти на фирмата ми. Мой служител решава да го излъже и да вземе повече пари от колкото клиента дължи. Има касов бон, който доказва измамата. Клиентът се среща с мен и ми казва че заради тези действия на работника ми прекратява всякакви работни отношения с мен и заявява че ще се постарае и всичките му приятели, които са в подобни отношения с мен, също да прекратят дейността си с мен. Заплахата му се оказва действителна, вследствие на което аз губя много клиенти и големи парични постъпления. От друга страна е срината репутацията ми и никой не иска да работи повече с мен. Мислите ли че съдът трябва да отсъди в полза на работника, който с един жест срива бизнес, който съм градил с години. Не мисля че е справедливо.
андон м.

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 16:28

НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ДОКАЖАТ НАСТЪПИЛИТЕ ВРЕДИ. ДОСТАТЪЧНО Е ДА СЕ ДОКАЖЕ ИЗВЪРШВАНЕТО НА ДЕЙСТВИЯТА. ВОДИЛА СЪМ ТАКОВА ДЕЛО НО СРЕЩУ ДРУГА ФИРМА. ОСЪДИХА ГИ 5000ЛВ ГЛОБА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА. НЕ СМЕ ВОДИЛИ ОЩЕ ДЕЛО ПРЕД СЪДА.
topuzanova
Потребител

Мнениеот baicho » 10 Юни 2005, 16:38

колега, в чл. 2, ал. 1, т. 4 от ЗЗК е отговорността на физически лица при нелоялна конкуренция, но, забележете, те СЪДЕЙСТВАТ за такава, т.е. трябва да има конкурентна фирма, която да е осъществила нелоянла конкуренция, това да е установено от Комисията за защита на конкуренцията при разследването, и едва тогава може да се търси отговорност на физическото лице като съдействало на тази фирма. в конкретния случай явно работника не е в комбина с фирмата, която е прекратила отношенията си с тази, в която работи въпросния слъжител, така че ЗЗК тук е неприложим
baicho

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 16:56

Дааам за това сте прав. Сега ще помисля
topuzanova
Потребител

Мнениеот topuzanova » 10 Юни 2005, 17:04

Ами то всъщност се оказва, че той е извършвал дейност - конкурентна на дейността на фирмата, в която работи. Продавал е от свое име същите неща но на по висока цена. Не е ли така?
topuzanova
Потребител

Мнениеот лунатик » 10 Юни 2005, 18:46

Смесват се нещата. Дисциплинарната отговорност по КТ не води автоматично до имуществена отговорност по някой чл. от КТ. Вижте чл. 203 КТ. А пък съгласно чл. 205 КТ: Работникът или служителят отговаря за претърпяната загуба, но не и за пропуснатата полза.
-----
Така, че иск за пропуснати ползи - само по реда на ЗЗД - чл. 45 и сл.
лунатик

Назад към Взаимопомощ