начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

трудов договор - назначаване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудов договор - назначаване

Мнениеот Таня » 19 Май 2005, 08:28

До 16.05. бях на работа в една фирма, а от същата дата започнах работа в друга фирма.На 18.05. ми донесоха за подпис трудовия ми договор в новата фирма,в който като дата е отразено,че започвам да работя считано от 18.05.,договорът не можел да се пусне с дата 16.05.,въпреки,че от тогава съм на работ.Аз възразих и не исках да подпиша договорът си,защото желая той да е с дата от 16.05.Знам,че работодателя не следва да допуска работника или служителя до работното му място без да са оформени всички необходими документи, но какво ще стане с тези 2 дни,които ми се губят,прекъсва ли се трудовият ми стаж и кой ще заплати осигоровките за тези 2 дни?Какво да се направи в случая,каква е нормативната разпоредба?
Таня

От кога влиза в сила трудовия договор?

Мнениеот Petya Raleva » 19 Май 2005, 11:42

В момента съм на работа по тр. договор, водя се по майчинство. Предстои ми смяна на работата и подписване на нов тр. договор. Ще подпиша договора утре, но в договора ще пише, че започвам работа след месец и половина.
Въпроса ми е, предвид регистрацията в НОИ, която трябва да се напряви в 3 дневен срок, няма ли да се получи сякаш работя по два договора. Или важното е реалната дата на постъпване на работа.?
Трябва ли да информирам рааботодателя си сега или мога да го направя след две седмици, т.е. един месец преди започване на новата работа?
Кой поема майчинството ми до РЕАЛНОТО ми постъпване на работа?
Petya Raleva

Re: трудов договор - назначаване

Мнениеот Petya Raleva » 19 Май 2005, 11:44

Iziwinqwaj, vmesto da pusna nova tema, napravih otgovor po tvoiata.
Petya Raleva

Re: От кога влиза в сила трудовия договор?

Мнениеот Таня » 19 Май 2005, 15:07

Важна е датата на подписване на договора.В 7-дневен срок от нея трябва да се явите на работа.А в 3-дневен срок от сключването на договора работодателят трябва да уведоми НОИ.Това е по отношение на новата работа.
По отношение на досегашната, вижте в договора си какво е записано като начин з апрекратяване на договорът - с предизвестие или не.КТ казва :
Чл. 335. (1) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) Трудовият договор се прекратява писмено.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 335, бр. 25 от 2001 г.) Трудовият договор се прекратява:
1. при прекратяване с предизвестие - с изтичането на срока на предизвестието;
2. при неспазване на срока на предизвестието - с изтичането на съответната част от срока на предизвестието;
3. при прекратяване без предизвестие - от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора.
Прекратеният от мен предишен трудов договор стана по чл.325 т.1 - по взаимно съгласие на страните.
В случай,че при Вас трябва да се прекрати с предизвестие,т.е. ако разговаряте с работодателя и той не желае по взаимно съгласие,то би следвало да подадете молбата своевременно - т.е. да има време да изтече предизвестието от 30 дни.В случай,че напуснете по-рано ще дължите на работодателя обезщетение за неспазено предизвестие.
Обезщетение за неспазено предизвестие
Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.
Таня

Назад към Взаимопомощ