начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

покупко-продажба на таванска стая

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

покупко-продажба на таванска стая

Мнениеот бистра » 28 Апр 2005, 20:30

Собственик на апартамент продава таванската си стая, съставен е нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот.
По-късно продава апартамента, съставен е нот. акт, в който имота е описан без таванската стая.
Закупих апартамента от последния собственик.
Собственикът на таванската стая е обявил, че я продава.

Моля да ми дадете съвет как да постъпя за да стана собственик на таванската стая.
Мога ли да предявя иск, за обявяване на покупко-продажбата на таванската стая за нищожна, имам основание да смятам, че таванската стая не е обособена като самостоятелен недвижим имот – според мен не са изпълнени съответните изисквания за това, тъй като със сигурност знам, че няма водопроводна инсталация, възможно е да има и други неизпълнени условия.
Ако имам основание, заинтересована страна ли съм по случая и собственик ли ще съм на стаята, след като тя не е описана в нотариалния акт за покупко-продажба на апартамента? Ако е така дължа ли някакво обезщетение на настоящия собственик на стаята по повод закупуването й от него от предишния собственик, за направени подобрения в нея или пък той на мен за времето през която я е ползвал?
Мога ли да я закупя от настоящия собственик, ако не са били изпълнени условията за обособяването и като самостоятелен недвижим имот.
бистра

Re: покупко-продажба на таванска стая

Мнениеот Sirius » 28 Апр 2005, 21:57

Най-добре и най-евтино ще ви е да купите от настоящия собственик таванското помещение. Така ще сте собственик на апартамента и на таванското помещение. Нищо не ви пречи да го закупите.
Sirius

Мнениеот бистра » 28 Апр 2005, 22:25

каква приблизително би могла да е реалната цена според вас - тавана е ок. 20 кв.м, на 4 етаж, без възможност за включване към ВиК, в централната част на малък град?
бистра

Мнениеот Sirius » 28 Апр 2005, 22:45

Пазарът е този, който определя цените на недвижимите имоти. И по конкретно търсенето и предлагането. Обадете се и питайте по телефона. А за цените на имотите най-добре ще Ви консултира брокер на недвижими имоти от Вашия град като му обясните местонахождението на имота, състоянието му и т. н. Много често при непривлекателни оферти към които няма интерес продавачите само, за да се отърват след време свалят цената. Стар трик е отракан брокер да "налее" акъл в главата на продавача и да го накара да свали от цената. Но просто трябва брокерът да ви е близък или да има интерес от това. Но обикновено комисионната е процент от продажната цена и ето защо брокерите имат интерес от високите цени на имотите.
Sirius

Мнениеот бистра » 28 Апр 2005, 23:00

благодаря за съвета
наистина варианта с покупката е по-добър
бистра

Мнениеот daris » 28 Апр 2005, 23:12

Ако се намери още един некомпетентен нотариус да изповяда сделката - таванската стая е прилежаща част към жилището и няма статут на самостоятелен обект на собственост, но опитайте този вариант, защото иначе Ви чакат дълги години водене на дела, и накрая тавана ще излезе златен. Пожелавам успех.бистра написа:

>
daris
Младши потребител

Мнениеот бистра » 28 Апр 2005, 23:40

кое според вас ще удължи времето за приключване на делото, ако предявя иск за нищожност на сделката - оспорването от ответната страна или самата процедура по доказване на нищожността ако ответната страна не оспорва
бистра

Мнениеот gerlex07 » 03 Май 2005, 05:23

Таванско помещение към апартачент може да се продаде, т.е. правота на собственост да се прехвърли на друг, само в един случай. Ако купувачът е съсобственик в същата етажна собственост. Вярно е, че таванското помещение не е самостоятелен обект, собствеността върху който може да се прехвърля по общия ред, както при апартамент, ателие, магазин, гараж, освен ако по изготвен и утвърден по съответния ред, проект не е сменено неговото предназначение и не е станало ателие примерно. Ако сегашният собственик на въпросния таван не притежава друг самостоятелен обект(апартамент, ателие, магазин, гараж) в същата етажна собственост то предната сделка наистина може да се атакува.. Проверете с какво удостоверение за данъчна оценка е извършена тази сделка. Ако е налице нищожност, то прехвърлително действие няма и Вие ще трябва да доизкупите таванското помещение от стрария собственик - този който се е опитал да го продаде на трето лице и от когото Вие сте закупили апартамента, без въпросното помещение. Между съсобственици в етажна собственост може да се заменят и прехвърлят тавански помещения и мазета, чрез нотариално оформени сделки, още повече че те задържително притежават и идеални части от общите части на сградата в режим на етажна собствовеност. Но лице, което няма право на собственост върху самостоятелен обект - недвижим имот по смисъла на ЗУТ и в съответствие с плана на сградата, не би могло, според мен, да продобие правомерно само таванско помещение или мазе, без те да са обособени в самостоятелен обект, по съответния законов ред и да е променено предназначението им.
gerlex07
Младши потребител

Мнениеот Малеее! » 03 Май 2005, 10:40

МалеееЧ
Малеее!

Мнениеот han_solo » 04 Май 2005, 13:20

Nai nakraia ne6to smisleno po vuprosa.
han_solo

Мнениеот бистра » 04 Май 2005, 20:25

вашето мнение по въпроса ми напълно съвпада с моето, и ситуацията е такава, каквато описвате - "собственика" на тавана не е собственик на жилище от сградата, не е променено и първоначалното предназначение. това, което ме притеснява е, че първоначалния собственик, продал тавана, по-късно продал апартамента на собственик от когото аз съм го закупила, е починал.
ако предявя иск и сделката бъде обявена за нищожна, на кого ще бъде възстановена собствеността в-у тавана от когото да го доизкупя, на наследници на починалия първоначален собственик, на следващия закупил и продал на мен апартамента или на мен като собственик на жилището, към което принадлежи тавана.
"Продавача" на тавана всъщност са продавачи - съсобственици-майка и син-наследник на починалия си баща, синът не е бил женен, няма братя и сестри, нито деца и не са живи в момента и двамата.
бистра

Мнениеот Sirius » 07 Май 2005, 18:47

Нямате реален интерес да се набутвате с пари, за да се обогати за Ваша сметка "продавачът" на тавана. Ако водите дело, което съответно ще платите Вие и сделката бъде прогласена за нищожна, собственик на тавана ще са продавачите по нищожната сделка. След това каква е гаранцията, че Вие ще си получите тавана. Защо да плащате два пъти за един таван? Вие какво ще получите ако прогласите сделката за нищожна? Разходи, които включват държавни такси + адвокатски хонорар + време + нерви, за да се прогласи една сделка за нищожна, от която Вие лично нищо не печелите, а печелят хора, които на Вас не са Ви никакви и са продали самостоятелно таван, който не е самостоятелен обект. И ще стане хитрата сврака с двата крака в батака.
Sirius

Мнениеот бистра » 18 Май 2005, 08:32

решила съм да си използвам таванската стая, като сменя ключа. Аз считам, че е моя, тъй като тя принадлежи на апартамента ми. Ако някой счита, че това не е така може ли да го докаже и да ме изгони от там? Документа за собственост на апартамента доказва ли че съм собственик на стаята, след като тя е пропусната в нотариалния акт
бистра

Мнениеот boba » 18 Май 2005, 08:53

Не сте права, ако към Вашия апартамент има мазе /избено помещение/, то значи бившият собственик си е продал правомерно тавана.На един обект в етажната собственост се полага едно или повече помещения като стопанска площ. Още повече, ако в нотариалния Ви акт за покупка не пише, че сте купили таван, значи не сте го и платили, какво ще искате тогава?
boba

Мнениеот бистра » 18 Май 2005, 14:34

Много благодаря на всички, които отговаряха на въпросите ми, отговорите ви за мен бяха полезни. Пожелавам ви здраве и успех.
Ако има развитие по въпроса ще ви го съобщя.
бистра

Назад към Взаимопомощ