начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

пълномощно от сляп

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

пълномощно от сляп

Мнениеот dgrigorova » 21 Апр 2005, 10:33

Колеги моля помогнете, имам следният казус: Човек страдащ от заболяване на очите, което води 90% слепота е подписал пълномощно за продажба на недвижим имот.Пълномощното не му е било прочетено и не е приподписано от двама свидетели. Според Вас до какво води този порок - до нищожност на упълномощителната сделка или до недействителност на нотариалното удостоверение.
dgrigorova
Нов потребител

Re: пълномощно от сляп

Мнениеот адв. » 21 Апр 2005, 10:45

значи е изповядана сделка с пълномощник на продавач, като пълномощното страда от пороци, така ли ?
адв.

Мнениеот Жана » 21 Апр 2005, 11:19

Двамата свидетели не са необходими при нотариалните удостоверявания, но това че не му е било прочетено мисля, че води до недействителност на упълномощаването. А нотариалното удостоверяване е част от фактическия състав на упълномощаването. Нещо в този дух ...
Жана

Мнениеот адв. » 21 Апр 2005, 11:43

по същество стигам до извода, че нотариуса не е спазил 475, ал . 2 ГПК, което води до нищожно нотариално удостоверение ! А от там на сетне, мисля , че сме в хипотезата на действие без представителна власт.
адв.

Мнениеот dgrigorova » 21 Апр 2005, 18:11

Смятам, че при недъгавост не е необходимо приподписването от двама свидетели , но при условията на чл.151 ал.2 ???? Някой ако има практика по подобен казус моля за помощ
dgrigorova
Нов потребител

Мнениеот zingova » 21 Апр 2005, 18:56

Според мен при нотариалното удостоверявяне подписа на сляп човек не е необходимо приподписването му от двама свидетели нито, полагането на отпечатък от палеца , освен ако е и неграмотен, достатъчно е само нотариуса да прочете съдържанието на пълномощното......, което вероятно същият е сторил..............., така че извършеното удостоверяване не страда от порок
zingova
Нов потребител

Мнениеот 11111 » 21 Апр 2005, 19:23

Наскоро правих такова пълномощно и съм съгласна , не са необходими свидетели, нотариуса прочита съдържанието на пълномощното, а незрящия, ако е грамотен го подписва!!
11111

Мнениеот bobi boy » 22 Апр 2005, 12:07

Здравейте колеги,
Моля прочетете си още веднъж разпоредбите на чл.475, ал.1 и 2 и после пак чл.151 ал.2 от ГПК. Разпоредбите са абсолютно императивни и много ясно уреждат начините за удостоверяване волята на лицето.11111 написа:
bobi boy

Мнениеот bobi boy » 22 Апр 2005, 12:08

Здравейте колеги,
Моля прочетете си още веднъж разпоредбите на чл.475, ал.1 и 2 и после пак чл.151 ал.2 от ГПК. Разпоредбите са абсолютно императивни и много ясно уреждат начините за удостоверяване волята на лицето.

[%sig%]
bobi boy

Мнениеот bobi boy » 22 Апр 2005, 12:08

Здравейте колеги,
Моля прочетете си още веднъж разпоредбите на чл.475, ал.1 и 2 и после пак чл.151 ал.2 от ГПК. Разпоредбите са абсолютно императивни и много ясно уреждат начините за удостоверяване волята на лицето.
bobi boy

Назад към Взаимопомощ