начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

спешно отговорността на превозвача

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

спешно отговорността на превозвача

Мнениеот pams » 20 Апр 2005, 16:25

когато натоварвам товар на мой камион, който е контейнер със стока какво застраховам , кое ми е товара - контейнера или стоката, той не се ли явява негова опаковка? Много моля помогнете
pams

Re: спешно отговорността на превозвача

Мнениеот Юристче » 21 Апр 2005, 17:14

Аз не виждам тук казус за отговорността на превозвача, по-скоро главоблъсканица по тълкуване на определени понятия...
Юристче

Мнениеот pams » 22 Апр 2005, 18:32

точно. Проблема е от там. Имам възражение, че изпращача не е укрепил достатъчно товара и това е довело да разместването му и до изместване центъра на тежестта, което е довело до падане на контейнера и увреждането му, както и на стоката в него. Получателя претендира , че съм отговорен тъй като съм карал с несъобразена скорост. Мисля, че получателя трябва да си е направил карго застраховка, а не да разчита на застраховката на клиента ми. Правилно ли мисля или не? Отговорността на превозвача следва да се изключи след като е получил запечатан контейнер за превоз и шофьора не е могъл да се убеди, че етовара в него е подреден правилно и укрепен. Изпълнил си е задължението да укрепи контейнера. Освен това за вредите на опаковката не отговарям, а само за стоката. Оттам ми е проблема - опаковка или товар?
pams

Мнениеот harmaiani » 25 Апр 2005, 08:03

Чл. 66 от Закона за автомобилните превози- Изпращачът отговаря пред превозвача за вредите, нанесени на лица, вещи или други товари, и за разноските, произтичащи от недостатъци на опаковката на товара, освен ако тези недостатъци са били видими или известни на превозвача при приемането на товара за превоз и той не е направил възражение по този повод.
harmaiani

Мнениеот pams » 25 Апр 2005, 10:20

благодаря, да разбирам, че възражението ми ще издържи в съда
pams

Назад към Взаимопомощ