начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

арбитраж

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

арбитраж

Мнениеот harmaiani » 18 Апр 2005, 08:22

Мога ли в арбитражно производство да докажа дата на съставяне на протоколи/тъй като в тях не е написана/ със свидетел и някой може ли да ми каже нещо повече за т.нар."афидавит"?
harmaiani

Re: арбитраж

Мнениеот harmaiani » 18 Апр 2005, 08:28

Между другото,свидетелят е работил в представляваната от мен фирма-достоверни ли ще са показанията му?
harmaiani

Мнениеот enigma » 18 Апр 2005, 15:30

1) При арбитраж самите страни определян процедурата, така че ако насрещната страна не възрази своевременно - може да доказваш както и каквото си искаш. Затова пробваш задължително, ако не оспорят в самото заседание доказването на датата със свидетели - пей сърце.

2) Иначе - не може, защото при оспорване арбитражите приемат, че най-справедливо е аналогичното приложение на чл. 145, ал. 2 ГПК, който ти отрича a contrario доказване на достоверна дата със свидетели в други случаи. А друа дата просто не те ползва особено по мое мнение.

3) Афидавит е представяне на свидетелски показания в писмен вид, без да се явява свидетеля - на практика ги приемат при липсата на оспорване от насрешната страна, но може и да се поиска от нея довеждане и разпит.

4) Зависи от мнението на арбитрите.
enigma

Мнениеот harmaiani » 18 Апр 2005, 15:56

Благодаря ти. Това явно значи, че мога да представя в писмен вид свидетелско показание относно датата. За първи път ще съм на арбитраж и ми е интересно. А случайно да знаеш дали има изменения в Правилника и Тарифата на АС на БТПП от 2002г.?Малко съм нахална, ама няма как.
harmaiani

Мнениеот enigma » 18 Апр 2005, 16:31

Но все пак всичко си зависи от конкретния състав.

За правилникът мисля, че няма, за тарифата не знам.

В Лекса има линк и мейл на секретариата им - ако говориш за АС при БТПП - ако пишеш и поискаш тарифата ще ти я пратят като файл, или ще ти отговарят дали тази която имаш е актуална.

Успех!
enigma

Мнениеот harmaiani » 18 Апр 2005, 16:53

Благодаря ти.
harmaiani

Мнениеот enigma » 18 Апр 2005, 17:49

За нищо!
enigma

Назад към Взаимопомощ