- Дата и час: 22 Ное 2024, 20:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Саморъчно завещание
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Саморъчно завещание
Привет !! В представено саморъчно завещание, с което е направен завет на определен имот(така твърди ответната страна), не е посочен града , в който се намира имота ! Иска ми се))) да обоснова нишожност поради липса на предмет на завещателното разпореждане,(липсва индивидуализация на завещаното имущество= липса на предмет).. или ако имате идеи пишете ми))
- Munky
Re: Саморъчно завещание
Явно Ви е сложен казусът ...
щом и аз нямам идеи с развитие ...:)))
щом и аз нямам идеи с развитие ...:)))
- nikilex
- Потребител
Ако бях противния адвокат щях да спечеля делото от раз. Нека не звучи като обида към Вас. Доводите са следните:
Законът не поставя никакви формални изисквания към самото излагане на съдържанието на волята. Не са необходиме употреба на специални термини или пък определена постройка на изложението.Завещателните разпореждания се правят в СВОБОДНА форма, съобразно с разбирането на завещателя и неговите възможности за писмено изразяване. Достатъчно е тексът да е смислен и да може да се чете. Нечетливото завещание не е недействително. Изложението може да е съвсем кратко, стига да сочи имуществото и лицата, на което се завещава. Разпореждането маже да се състои само от едно изречение.
Например: Завещавам на Х апалтамента си.
Не е необходимо дори да се слага заглавие. Във тази връзка прочетете трудът на Цанка Цанова. Много поучителен.
Съветът ми е да търсите други пролуки.
Законът не поставя никакви формални изисквания към самото излагане на съдържанието на волята. Не са необходиме употреба на специални термини или пък определена постройка на изложението.Завещателните разпореждания се правят в СВОБОДНА форма, съобразно с разбирането на завещателя и неговите възможности за писмено изразяване. Достатъчно е тексът да е смислен и да може да се чете. Нечетливото завещание не е недействително. Изложението може да е съвсем кратко, стига да сочи имуществото и лицата, на което се завещава. Разпореждането маже да се състои само от едно изречение.
Например: Завещавам на Х апалтамента си.
Не е необходимо дори да се слага заглавие. Във тази връзка прочетете трудът на Цанка Цанова. Много поучителен.
Съветът ми е да търсите други пролуки.
- Д.Павлова
Здравейте Павлова,
Вие казвате "стига да сочи имуществото"!?! А ако наследодателя има 2 апартамента, например? Като не е индивидуализиран имота? Е, ако от завета така или иначе става ясно за кой такъв става въпрос - добре, но ако не, то какво?
Благодаря.
Вие казвате "стига да сочи имуществото"!?! А ако наследодателя има 2 апартамента, например? Като не е индивидуализиран имота? Е, ако от завета така или иначе става ясно за кой такъв става въпрос - добре, но ако не, то какво?
Благодаря.
- Таралан Кольо
В такъв случай добре че не сте противния адвокат:)) Пък и този в конкретния случай МНОГО ми харесва:)) нямам решение , но пък имам процесуално поведение на противната страна , което още не мога да повярвам е в моя полза :)) и чакам решение в същата полза !
- Munky
и в какво по-точно се изразява това процесуално поведение на противната страна ?
- nikilex
- Потребител
В САМОРЪЧНОТО ЗАВЕЩАНИЕ ТРЯБВА ЛИ ДА ФИГУРАРАТ ДАННИТЕ ОТ ЛИЧНАТ КАРТА ИЛИ ИМЕНА, АДРЕС И ЕГН СА ДОСТАТЪЧНИ?
- Наследополучател
КОГАТО ЕДИН НАСЛЕДОДАТЕЛ ИСКА ДА ЗАВЕЩАЕ ЦЯЛОТО СИ НЕДВИЖИМО ИМУЩЕСТВО НА ЕДИН НАСЛЕДОПОЛУЧАТЕЛ /НИКОЙ НЯМА ЗАПАЗЕНА ЧАСТ/ ТРЯБВА ЛИ ИМОТА ДА СЕ УПОМЕНЕ ИЛИ МОЖЕ ДА НЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА? В СЛУЧАЙ, ЧЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА СИГУРНО ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВИ, ЧЕ АКО ДО СМЪРТТА СИ ПРИДОБИЕ И ДРУГО ИМУЩЕСТВО ТО СЪЩО СЕ ЗАВЕЩАВА?
- Майка
Майка написа:
> КОГАТО ЕДИН НАСЛЕДОДАТЕЛ ИСКА ДА ЗАВЕЩАЕ ЦЯЛОТО СИ НЕДВИЖИМО
> ИМУЩЕСТВО НА ЕДИН НАСЛЕДОПОЛУЧАТЕЛ /НИКОЙ НЯМА ЗАПАЗЕНА ЧАСТ/
> ТРЯБВА ЛИ ИМОТА ДА СЕ УПОМЕНЕ ИЛИ МОЖЕ ДА НЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА?
> В СЛУЧАЙ, ЧЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА СИГУРНО ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВИ, ЧЕ
> АКО ДО СМЪРТТА СИ ПРИДОБИЕ И ДРУГО ИМУЩЕСТВО ТО СЪЩО СЕ
> ЗАВЕЩАВА?
----)
"Завещавам всичко налично, което притежавам на ...."
> КОГАТО ЕДИН НАСЛЕДОДАТЕЛ ИСКА ДА ЗАВЕЩАЕ ЦЯЛОТО СИ НЕДВИЖИМО
> ИМУЩЕСТВО НА ЕДИН НАСЛЕДОПОЛУЧАТЕЛ /НИКОЙ НЯМА ЗАПАЗЕНА ЧАСТ/
> ТРЯБВА ЛИ ИМОТА ДА СЕ УПОМЕНЕ ИЛИ МОЖЕ ДА НЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА?
> В СЛУЧАЙ, ЧЕ СЕ КОНКРЕТИЗИРА СИГУРНО ТРЯБВА ДА СЕ ДОБАВИ, ЧЕ
> АКО ДО СМЪРТТА СИ ПРИДОБИЕ И ДРУГО ИМУЩЕСТВО ТО СЪЩО СЕ
> ЗАВЕЩАВА?
----)
"Завещавам всичко налично, което притежавам на ...."
- Ant
Това означава, че трябва да действате според случая. Като всеки уважаващ себе си адвокат, съм сигурна че притежавате изданието на Хр.Омарбалиев - "Ръководство.....". Погледнете образец 34. Едва ли това може да се нарече най-синтетичната форма на саморъчно завещание, но то свидетелства за много юридически познания. Лично аз го препоръчвам, въпреки че многото му изисквания надхвърлят установения от закона минимум.
И най-накрая , добре е имота да е колкото се може по-ясно индивидуализиран, за да се избегнат каквито и да било претенции. Но споровете относно съдържанието на саморъчните завещания поради неточно, непълно изразяване, непоследователност и нелогичност на израза се отстраняват чрез тълкуване на акта, като се държи сметка на особеностите на сделката /за сравнение чл.20 ЗЗД /.
А моят съвет е - не пишете саморъчни завещания , а нотариални. Те имат по-голяма стойност за мен.
И най-накрая , добре е имота да е колкото се може по-ясно индивидуализиран, за да се избегнат каквито и да било претенции. Но споровете относно съдържанието на саморъчните завещания поради неточно, непълно изразяване, непоследователност и нелогичност на израза се отстраняват чрез тълкуване на акта, като се държи сметка на особеностите на сделката /за сравнение чл.20 ЗЗД /.
А моят съвет е - не пишете саморъчни завещания , а нотариални. Те имат по-голяма стойност за мен.
- Д.Павлова
Това е въпрос на желание от страна на наследодателя. Възможно е да го завещае на друго - 3 лице или дори на държавна институция или пък дори на фондация. Това е просто пример.
- Д.Павлова
Струва ми се, че дори и на Вас отговорих. Погледнете отговора ми на Таралан Кольо. Между другото името му е много екзотично. Напомня ми за един мой познат, който е голям образ.
- Д.Павлова
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|