начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Промяна на обезпечителната мярка (бъдещ иск)

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на обезпечителната мярка (бъдещ иск)

Мнениеот zvezda » 11 Апр 2005, 12:40

Съдът отказа да обезпечи бъдещия ни иск, като се позовава на "неподходяща обезпечителна мярка", т.е. ние искаме възбрана на имот, който е с по-голяма стойност от претенцията ни по бъдещия иск. Мога ли, в производството по обжалване на определението с частна жалба, да посоча нова обезпечителна мярка и да се надявам, че тя ще бъде приета за подходяща?
Аз мисля, че не може, но ще се радвам, ако някой ми каже обратното :-))
zvezda
Потребител

Re: Промяна на обезпечителната мярка (бъдещ иск)

Мнениеот Enigma » 11 Апр 2005, 15:22

Ако ще посочвате нова обезпечителна мярка, то нямате процесуален интерес да обжалвате, а искате направо новата мярка пред първия съд.

Но ми се струва, че ако обжалвате имате голям шанс да успеете. Този мотив на съда е пълна простотия.Най-малкото защото размерът на претенцията ще се установи едва с окончателното решение, а и може да я промените в хода на делото. Изобщо съдът просто не е искал да наложи обезпечение или страда от шизофрения. То ако можеше на всеки иск да се намери точно до стотинка обезпечение. Да не говорим, че този имот е сигурно единствения продаваем.
Enigma

Мнениеот zvezda » 11 Апр 2005, 15:56

Клиентката ми не е в страната и мога да действам само с даденото ми пълномощно по делото, затова мога само да продължа с обжалване. Иначе ще поискаме отново с друга мярка (ако не успея с частната жалба) - колко му е.
Иначе, не мога да разбера, защо съдът толкова трудно постановява обезпечения, при положение, че ответникът има право на защита след това. А и си мисля, че с тези производства спестяваме мудните искови процеси и разтоварваме съда от излишна работа, предвид голямата вероятност бъдещият ответник да склони на споразумение, защото имотецът му е възбранен.

Мога ли да соча нови доказателства по бъдещия иск с частната жалба срещу определението, с което се отказва обезпечение?

Благодаря ти, Енигма, за това, че мога да разчитам на теб :-*
zvezda
Потребител

Мнениеот 888 » 20 Апр 2005, 12:17

А как обосновахте в искането обезпечителната нужда? По мое дело съдията иска данни за невъзможност по реализиране на евентуално съдебно решение, освен ,че обяви мярката като неподходяща- запор на РЗ.
888

Назад към Взаимопомощ