- Дата и час: 22 Ное 2024, 21:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
мога ли...?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
мога ли...?
Колеги, мога ли и ако да-пред кого, да обжалвам отказ на български консул в Чехия да завери пълномощно за издаване на паспорт на български гражданин, пребиваващ в Чехия, което със заявлението да бъда подадено в България?
Работа по въпроса, търся нормативната уредба, но все пак ако някой знае и има желание да сподели-ще бъда благодарен.
Работа по въпроса, търся нормативната уредба, но все пак ако някой знае и има желание да сподели-ще бъда благодарен.
- Иван
Re: мога ли...?
ами това не е ли вид административна услуга ,поне аз така мисля ,да не прозвучи глупова но ЗАОФЮЛ...
- донна2
Драги ми последователю на не чак толкова древните основатели на съвременното право! Такъв град на р.Дунав няма. И това не е осведомителния бюлетин на "Хоризонт" в 15.00ч, от където между впрочем бихте могъл да получите най-подробна информация за нивото на р.Дунав в сантиметри, вкл.на руски и на френски езици.
Донна, а какво ще кажеш за чл.473 ГПК във вр. с чл.84 ЗННД? Става интересно, нали?
Донна, а какво ще кажеш за чл.473 ГПК във вр. с чл.84 ЗННД? Става интересно, нали?
- Иван
Що не се оплачеш първом на Соломон Паси. Едно дело срещу отказа, бог знае колко време (и нерви) ще отнеме. Може би тоя консул да е попаднал в полезрението на Паси и той само да чака удобен повод да го шитне.
Ето едно старо вестникарско становище:
Българите в чужбина вадят паспорти чрез пълномощник
Вестник "Труд", бр. 140, 26 май 2000 г., 12 стр.
чл. 28, чл. 35 ПИБДС, чл. 44 ЗБДС
В отговор на читателски въпрос Стоян Захариев, началник направление "Документи за самоличност и паспортен режим" към ДНСП, дава разяснения относно възможността за издаване на документи за самоличност от български граждани, живеещи в чужбина. Той уточнява, че те могат да си извадят лична карта или паспорт, без да е необходимо да се връщат в България. За тази цел трябва да упълномощят изрично лице на територията на страната, което да подаде заявлението от тяхно име и да получи готовите документи. Освен пълномощното, трябва да се представи и заявление със заверени подпис и снимка. Документите се подават по постоянния адрес на лицето, посочен в заявлението. В сегашната нормативна уредба не се предвижда издаване на свидетелство за управление на МПС чрез пълномощно.
Ето едно старо вестникарско становище:
Българите в чужбина вадят паспорти чрез пълномощник
Вестник "Труд", бр. 140, 26 май 2000 г., 12 стр.
чл. 28, чл. 35 ПИБДС, чл. 44 ЗБДС
В отговор на читателски въпрос Стоян Захариев, началник направление "Документи за самоличност и паспортен режим" към ДНСП, дава разяснения относно възможността за издаване на документи за самоличност от български граждани, живеещи в чужбина. Той уточнява, че те могат да си извадят лична карта или паспорт, без да е необходимо да се връщат в България. За тази цел трябва да упълномощят изрично лице на територията на страната, което да подаде заявлението от тяхно име и да получи готовите документи. Освен пълномощното, трябва да се представи и заявление със заверени подпис и снимка. Документите се подават по постоянния адрес на лицето, посочен в заявлението. В сегашната нормативна уредба не се предвижда издаване на свидетелство за управление на МПС чрез пълномощно.
- лунатик
Мисля ,че 473 от ГПК касае само нотариусите ,тъй като изрично говори за тях /но да си призная не съм сигурна много практика по твоя казус не открих/
Другото което си мисля да напишете една жалба до министъра да опишете случая и да поискате съдействието му .
Другото което си мисля да напишете една жалба до министъра да опишете случая и да поискате съдействието му .
- donna
- Старши потребител
Донке, чети, а не умувай - консулът е овластен да извършва НОТАРИАЛНИ УДОСТОВЕРЕНИЯ. ОТ тук насетне се прилагат правилата за нотариалниет удостоверявания и техния отказ от нотариусите. Елементарно ВАДСЪН! Да бе, вярно, какво става с нивото на река Дунав, спада ли вече?
Иване, не се сърди, но не очаквах, че точно от донна си чакал верен отговор! но аз те разбирам, благороден си! Това е ценно качество! Наистина!
Иване, не се сърди, но не очаквах, че точно от донна си чакал верен отговор! но аз те разбирам, благороден си! Това е ценно качество! Наистина!
- gega
Аз също мисля, че субсидиарно трябва да се приложат нормите уреждащи нотариалните заверки и отказът на нотариусите. Но това е лично мнение.
- shveda
- Потребител
Гега ти болен ли си , ако ти си мерило за знания опази боже ,предполагам че научи изпълнителният процес ,както и много други нещакоито ти куцаха .
Е в случая моето лично мнение е обратното на твоето, а защо е така съм го написала ,Гега пак ходиш след мен.........май ти казах нещо някога .
О ЗАБРАВИХ съдилищата са "пълни "със жалби против откази на кметове ..../те са овластени по чл.83 от зннд/
По мое мнение нормата на чл.473 от ГПК не следва да се тълкува разширително /още по -вече че се касае за процес / и много ясно се казва чии отказа се обжалват по тоя ред .
Съгласно чл.81 от ЗННД СА ИЗБРОЕНИ ЛИЦАТА КОИТО НЕ СА НОТАРИУСИ И ИМАТ ПРАВО ДА ИЗПЪЛНЯВАТ НОТАРИАЛНИ ФУНКЦИИ
ТОВА СА :
1.съдии по вписвания ,кметове и дипломатически и консулски представителства
чл.473 от ГПК указва изрично чии откази се обжалват това са на нотариуса и съдиите по вписванията - отказите на дипломатическите и консулските представителства в чужбина и на кметовете не фигурират!
Е в случая моето лично мнение е обратното на твоето, а защо е така съм го написала ,Гега пак ходиш след мен.........май ти казах нещо някога .
О ЗАБРАВИХ съдилищата са "пълни "със жалби против откази на кметове ..../те са овластени по чл.83 от зннд/
По мое мнение нормата на чл.473 от ГПК не следва да се тълкува разширително /още по -вече че се касае за процес / и много ясно се казва чии отказа се обжалват по тоя ред .
Съгласно чл.81 от ЗННД СА ИЗБРОЕНИ ЛИЦАТА КОИТО НЕ СА НОТАРИУСИ И ИМАТ ПРАВО ДА ИЗПЪЛНЯВАТ НОТАРИАЛНИ ФУНКЦИИ
ТОВА СА :
1.съдии по вписвания ,кметове и дипломатически и консулски представителства
чл.473 от ГПК указва изрично чии откази се обжалват това са на нотариуса и съдиите по вписванията - отказите на дипломатическите и консулските представителства в чужбина и на кметовете не фигурират!
- донна2
Донке, както казах някога, поех мисия да разобличавам неукостста, с която излагаш юридическата гилдия. Та затуй те "преследвам":))) Погледни си производството за охранителните актове - в общата част на ГПК, но не мисля, че без помощта ми ще можеш да си отговориш! На теб не бих ти помогнал, но на Иван ДА! За нотариалните удостоверявания от консул или кмет се прилагат общите правила за охранителните производства. Отказите им се обжалват по общия ред!
донке, трябва да правиш разлика между ИАА на кмет и нотариално удостоверяване от кмет! Но това е далач от образавонието, което се получава в РусИнския РабФак!
След поредното разобличаване аз бих се хвърлил от някой мост с тежест на въжето! поне достойнство да запазя!:)))) От теб не очаквам да го сториш, макар че Дунава прелива:)))
донке, трябва да правиш разлика между ИАА на кмет и нотариално удостоверяване от кмет! Но това е далач от образавонието, което се получава в РусИнския РабФак!
След поредното разобличаване аз бих се хвърлил от някой мост с тежест на въжето! поне достойнство да запазя!:)))) От теб не очаквам да го сториш, макар че Дунава прелива:)))
- gega
Гега за кой ли път доказа че си зле бил поел мисията ,гега изложи се какво да се прави , чл.473 от ГПК казва ,че се обжалва отказа на нотариуса и СВ ,но не и на кмет и дипломатически и консулски представителства/къде набута чл.425 от ГПК следващите те нямат отношение в случая по мое мнение,ТА ти дори не се аргументира и що след като за пореден път се ИЗЛОЖИ/ .Наясно съм че много не ти е ясно защото ще си останеш един некъдърик юрист завършил СУ , е какво пак ли не можа да се класираш за съдия . Сигурно е така ,но за някое други психо заведение г-н мисионер вече си се класирал.
Гега за мен ти си най-големия нещастик ,болен си и току що го написа. Нещаостник като теб няма право да ми диктува какво мнение да имам.
До тук си един комплексар който никой за нищо го няма /знам кой си в действителност/ с проблеми с общуването.
И не ми отговори некъдърнико научи ли изпълнителния процес ,как беше се изказал аз и съдия изпълнителя и МВР си измисляме изп. способи .Айде скрийсе некъдърнико !
Гега за мен ти си най-големия нещастик ,болен си и току що го написа. Нещаостник като теб няма право да ми диктува какво мнение да имам.
До тук си един комплексар който никой за нищо го няма /знам кой си в действителност/ с проблеми с общуването.
И не ми отговори некъдърнико научи ли изпълнителния процес ,как беше се изказал аз и съдия изпълнителя и МВР си измисляме изп. способи .Айде скрийсе некъдърнико !
- донна2
Абе гега ти съгласно чл.425 ал.2 молба до райнния съд ли ще подаваш ,айде скрийсе ако обичаш.............ЕХЕ че то стана като развод .Браво на такиви юристи завършили СУ БРАВО!!!!!!!!!!!!
Май трябва да ви закрият ,ако всичко което бълва СУ е като теб!
Май трябва да ви закрият ,ако всичко което бълва СУ е като теб!
- донна2
Трабва да ме послушаш, дорде Дунава още е полноводен:))) Разликата между завършилите СУ и РусИнския РабФак е простичка - едните мислят, Вие не. На вас трябва да ви се подава смляно! Но тогава защо сте завършили право. То всеки грамотен човек може да прочете закона, но един юрист знае как да го прочете и как да го приложи! За теб и първото не се отнася - виждаме що езиково грамотна си!
Та, така преди да прочетеш чл. 425 ГПК, прочети чл. 424 ГПК. Но и ако това не може да те убеди колко далече си от правото и колко си неграмотна, ще ти кажа че правилата на чл. 473 ГПК. Има един способ за попълване празноти в законодателството, което се нарича аналогия на закона. В случая ще се приложат тези правила, защото консулът може да извършва НОТАРИАЛНИ ДЕЙСТВИЯ.
И апропо - не разбрах какво МВР, какво изпълнително производство, нещо си балалайкаш, много станаха в нешно време хората, които си говорят сами - разбирам те, времената са тежки, пък грамотните юристи те потискат! Тежичко е за твоята крехка психика, донче! Слабичка си ми ти, много слабичка, сега разбра ли колко е голяма разликата между буквоядците и истинските юристи - непреодолимо голяма е за теб!
Та, така преди да прочетеш чл. 425 ГПК, прочети чл. 424 ГПК. Но и ако това не може да те убеди колко далече си от правото и колко си неграмотна, ще ти кажа че правилата на чл. 473 ГПК. Има един способ за попълване празноти в законодателството, което се нарича аналогия на закона. В случая ще се приложат тези правила, защото консулът може да извършва НОТАРИАЛНИ ДЕЙСТВИЯ.
И апропо - не разбрах какво МВР, какво изпълнително производство, нещо си балалайкаш, много станаха в нешно време хората, които си говорят сами - разбирам те, времената са тежки, пък грамотните юристи те потискат! Тежичко е за твоята крехка психика, донче! Слабичка си ми ти, много слабичка, сега разбра ли колко е голяма разликата между буквоядците и истинските юристи - непреодолимо голяма е за теб!
- gega
Да ти обясня гега щот не ти е ясно 424 е във връзка с чл.425 от ГПК
Апропо не си разбрал ,ами да потърся темата в архива .
Гега иди да учиш гега .
Апропо не си разбрал ,ами да потърся темата в архива .
Гега иди да учиш гега .
- донна2
Слабичка си ми ти, слабичка си донче - да ти обясня още нещо. Добре че ГПК и материалните граждански закони са ги писали високо образовани юристи, завършили СУ, та да имаме така систематично уредени правни норми! Пази боже от таквизи кат` тебе да ни правят законите, щяхме да се люшкаме от Дунава към Искаро:))) Та, думата ми е за систематиката - чл. 424 ГПК предхожда чл. 425 ГПК - ето ти доказателство за буквояд като теб, че 424 е по-обща разпоредба от чл. 425, която се отнася за ВСИЧКИ охранителни производства! Но това е и съвсем съзнателно направено, защото чл. 424 ГПК се прилага именно за всички охранителни производства, в т. ч. и за нотариалните!
- gega
Гега продължавай да се излагаш ,аз си имам мнение по въпроса и за разлика от теб съм се аргументирала , единственото което в случая предхожда нещо е незнанието злобата и простащината с която се изказваш.
А по въпроса с припомнянето ето ти темата
http://lex.bg/phorum/read.php?f=6&i=12495&t=12436
Дерзаи и се излагай в същия дух явно това е характерно за теб.
А по въпроса с припомнянето ето ти темата
http://lex.bg/phorum/read.php?f=6&i=12495&t=12436
Дерзаи и се излагай в същия дух явно това е характерно за теб.
- донна2
Да, бе, бях забравил какви юридически дивитоии ти идват на ум, пък и дори ги публикуваш! Ето и основното от дискусията, колегите сами могат да преценят - не ги подценявай, има много подготвени колеги, бедната ми донка!:)))
Автор: donna (62.73.118.---)
Дата: 01-01-05 19:39
Може да поиска междувременно съдия изпълнителя да спре от движение автомобила ,като изпрати за това съобщение в КАТ ,но затова ще платите 5 лв допълнително ДТ
Автор: gega (---.telecablenet.com)
Дата: 02-01-05 18:37
Да спре от движение автомобила!!!????????? От къде ти дойде на ум този изпълнителен способ! Ум, братче, страшна си! Страхотно и ако ми кажеш по кой ред ще стане, ще те похваля! Но не! И този път няма хвалба з атеб! жалко, донна, жалко! Ах, Свилоза, Свилоза, на къде си се упътила?!:))))))))))))
Автор: донна2 (62.73.118.---)
Дата: 02-01-05 19:14
Ех гега има още много да учиш ,какво си се развряскал ,че обърка нещата обърка ,но поне не обърквай другите ,които си търсят парите чрез изпълнителния процес .
Дата: 02-01-05 19:12
донна, този „изпълнителен способ“ са го измислили трима - КАТ, съдия-изпълнителя, завършил в РусИнския РабФак и Ти! Но не и закона! Велико - „запиране“ от движение! Запирай, препирай! Това е то - простичко е правото! Особено за донна!:)))))
Дата: 03-01-05 11:02
По реда на чл. 328 ГПК не може да се наложи такава мярка, тъй като тя е насочена към фактическото установяване местонахождението на секвестируеми движими вещи с една единствена цел - опис, чрез който се налага изпълнителен запор в принудителното изпълнително производство от съдия-изпълнителя. Както знаете при автомобилите запор може да се наложи дори и в срока за доброволно изпълнение, като се индивидуализира вещто, предмет на принудителнотно изпълнение. Това естествено става с посочване на марка, модел, рег. номер, номер на рамата, двигателя и прочие индивидуализиращи запорираната вещ белези. Но никой няма право в изпълнителния процес да забранява на собственика да ползва вещта, освен ако той не намалява нейната стойност. В този случай се назначава пазач за сметка на взискателя. Само по този начин може да се достигне до спиране от движение. Но тук КАТ не може да се намеси, за да спре от движение автомобила, тъй като това павомощие органите на пътна полиция могат да упражнят в едно специално административно производство по прилагане на принудителна административна мярка и то на изчерпателно изброени правни основания.
Дата: 03-01-05 11:13
Е гега може и се прави ,точно заради целта по която ти посочих и точно по реда на 328 от ГПК .Това ,че в злобата си се обърка си е за теб.Моляте престани вече се и не обърквай хората.
Аз лично многократно съм правила искане до съдия изпълнител за спиране на автомобила от движение и никога съм нямала проблеми имай предвид ,че аз имам доста изпълнителни дела и то в различни съдебни райони .
Отново говорим голословно, питах те неколкократно - Посочи ми правното основание! Аз мога да подкрепя своята теза с пвана норма, но не и ти, както винаги! Ето я и нея:
Чл. 364. (1) Ако длъжникът откаже да приеме за пазене вещта или ако съдия-изпълнителят намери, че тя не трябва да се остави у него, вещта се дава на пазач, който се определя по взаимно съгласие на страните. Ако не се постигне съгласие, пазачът се назначава от съдия-изпълнителя.
(2) Пазачът се избира с оглед на мястото, където се намира или където ще се съхранява вещта, и с оглед на лицето и естеството на вещта.
(3) Вещта се предава за пазене срещу подпис.
Дата: 01-01-05 19:39
Може да поиска междувременно съдия изпълнителя да спре от движение автомобила ,като изпрати за това съобщение в КАТ ,но затова ще платите 5 лв допълнително ДТ
Дата: 02-01-05 18:37
Да спре от движение автомобила!!!????????? От къде ти дойде на ум този изпълнителен способ! Ум, братче, страшна си! Страхотно и ако ми кажеш по кой ред ще стане, ще те похваля! Но не! И този път няма хвалба з атеб! жалко, донна, жалко! Ах, Свилоза, Свилоза, на къде си се упътила?!:))))))))))))
Автор: донна2 (62.73.118.---)
Дата: 02-01-05 19:14
Ех гега има още много да учиш ,какво си се развряскал ,че обърка нещата обърка ,но поне не обърквай другите ,които си търсят парите чрез изпълнителния процес .
Дата: 02-01-05 19:12
донна, този „изпълнителен способ“ са го измислили трима - КАТ, съдия-изпълнителя, завършил в РусИнския РабФак и Ти! Но не и закона! Велико - „запиране“ от движение! Запирай, препирай! Това е то - простичко е правото! Особено за донна!:)))))
Дата: 03-01-05 11:02
По реда на чл. 328 ГПК не може да се наложи такава мярка, тъй като тя е насочена към фактическото установяване местонахождението на секвестируеми движими вещи с една единствена цел - опис, чрез който се налага изпълнителен запор в принудителното изпълнително производство от съдия-изпълнителя. Както знаете при автомобилите запор може да се наложи дори и в срока за доброволно изпълнение, като се индивидуализира вещто, предмет на принудителнотно изпълнение. Това естествено става с посочване на марка, модел, рег. номер, номер на рамата, двигателя и прочие индивидуализиращи запорираната вещ белези. Но никой няма право в изпълнителния процес да забранява на собственика да ползва вещта, освен ако той не намалява нейната стойност. В този случай се назначава пазач за сметка на взискателя. Само по този начин може да се достигне до спиране от движение. Но тук КАТ не може да се намеси, за да спре от движение автомобила, тъй като това павомощие органите на пътна полиция могат да упражнят в едно специално административно производство по прилагане на принудителна административна мярка и то на изчерпателно изброени правни основания.
Дата: 03-01-05 11:13
Е гега може и се прави ,точно заради целта по която ти посочих и точно по реда на 328 от ГПК .Това ,че в злобата си се обърка си е за теб.Моляте престани вече се и не обърквай хората.
Аз лично многократно съм правила искане до съдия изпълнител за спиране на автомобила от движение и никога съм нямала проблеми имай предвид ,че аз имам доста изпълнителни дела и то в различни съдебни райони .
Отново говорим голословно, питах те неколкократно - Посочи ми правното основание! Аз мога да подкрепя своята теза с пвана норма, но не и ти, както винаги! Ето я и нея:
Чл. 364. (1) Ако длъжникът откаже да приеме за пазене вещта или ако съдия-изпълнителят намери, че тя не трябва да се остави у него, вещта се дава на пазач, който се определя по взаимно съгласие на страните. Ако не се постигне съгласие, пазачът се назначава от съдия-изпълнителя.
(2) Пазачът се избира с оглед на мястото, където се намира или където ще се съхранява вещта, и с оглед на лицето и естеството на вещта.
- gega
Последният постинг, който се цитира, си е мой :)) - само че не съм го уточнил, така че:
Дата: 03-01-05 11:25
Дата: 03-01-05 11:25
- gega
Гега дискусията има още не си я пейснал цялата има отговори и от други не само от мен/не ти ли мина през главата ,че някой ще я прочете цялата / , че се изложи изложи се бъди жив и здрав ,научи изпълнителния процес тва е .
С тебе нещастнико не виждам какво да споря ти нямаш и понятие от много неща!
С тебе нещастнико не виждам какво да споря ти нямаш и понятие от много неща!
- донна2
След това изказване какво мога да добавя! Простееш, донке ле, простееш! Колко пъти съм ти казвал, че в СУ ти никога не би издържала изпитите, защото толкоз езиково неграмотни не могат да влязат! Друго си е РабФак-а в РусИ, нали! Там и на магаре да му платят таксичките и то, горкото, ще изкласи! Това е! Нищо ново не ми каза по въпроса с изпълнението, само хули биз грам правна мисъл! Тава си ти, донке ле!
- gega
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|