начало

Договор за заем - невалиден?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за заем - невалиден?

Мнениеот Smix » 06 Апр 2005, 12:46

Здравейте,

имам задължение по заем към частно учебно заведение в България. Заради неизпълнение, учебното заведение предава заема на агенцията за събиране на просрочени плащания "Кредитреформ" за по-нататъшни действия, вкл. съд, включване в регистрите на некоректни платци, и т.н. Скоро получих и съответното писмо от "Кредитреформ".

В договора ми за заем обаче никъде няма клауза, в която се съгласявам в случай на неплащане учебното заведение да предава на трети лица информация, свързана със задълженията ми.

Въпросът ми е: тази клауза не е ли задължителна за един такъв договор и предавайки заема ми на "Кредитреформ" учебното заведение не нарушава ли в този случай закона за защита на личната информация?

Благодаря предварително за информацията.
Smix

Re: Договор за заем - невалиден?

Мнениеот Таралан Кольо » 06 Апр 2005, 12:58

Прехвърлянето на вземане става безсъгласието на длъжника.
Таралан Кольо

Мнениеот pove4e » 06 Апр 2005, 13:41

Да обаче цедентът е задължен да съобщи на длъжника станалото прехвърляне, за да може то да породи действие спрямо длъжника и спряма други трети лица.Таралан Кольо написа:
pove4e

Мнениеот ТК II-ри състав Ст. З. » 06 Апр 2005, 14:05

Какъв цедент, бе???
ТК II-ри състав Ст. З.

Мнениеот Smix » 06 Апр 2005, 21:52

Da, informiraha me za prehvurlianeto, no prehvurliaiki zaema predavat na treto lice lichna informacia bez moeto suglasie, zashtoto v dogovora za zaem ot predi niakolko godini niamashe klauza "s podpisa si se suglasiavam pri nepogasiavane na zaema uchebnoto zavedenie da predava informacia na drugi otnosno zaduljeniata mi".

tazi klauza ne e li zaduljitelna za takuv dogovor? naprimer v dogovorite na Mobiltel i Globul ia ima.
Smix

Назад към Взаимопомощ