начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Съгласие по чл. 33 ЗС

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съгласие по чл. 33 ЗС

Мнениеот ЯВОР » 01 Апр 2005, 17:40

Здравейте колеги,
искам да попитам как смятате вие - дали при продажба на 1/2 идеална част от съсобствен имот е нужно съгласието на другият собственик И НА СЪПРУГАТА му или не (придобит е по време на брака и е СИО)?
На мен ми се струва, че трябва съгласието и на двамата.
И следващият въпрос, произтичащ от предходния:
дали съгласието на двамата трябва да се оформи в две отделни декларации, или в една обща за двамата?
Какво според вас трябва да е съдържанието й (просто преписване на законовия текст или друго - т.е. има ли нещо специфично?)
Смятам да ги заверя нотариално, въпреки че няма такова изискване в закона - какво ще кажете?

Предварително благодаря на всички отзовали се!
ЯВОР

Re: Съгласие по чл. 33 ЗС

Мнениеот галина » 01 Апр 2005, 19:44

Може и без декларация,ако съсобственика фигурира в нотариалния акт,като ДАЛ СЪГЛАСИЕ.
галина

Мнениеот scribtor » 01 Апр 2005, 23:52

И двамата трябва да са, ако е СИО.
За нотариалната заверка - и аз така го правя по принцип.
Трябва да се опише: че им е предложено на цаната, на която ще се продава по Н.А.; ясно изявление, че не не искат да купят; да се индивидуализира тава, което ще се продава; ако в Н.А. има други условия трябва да се впишат и те.
Общо взето декларацията трябва почти припокрива съдържанието на Н.А., за да е ясно всичко и да няма после спорове.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Румбата » 03 Апр 2005, 02:04

А ако имота не е СИО и е придобит от единия от съпрузите преди брака???
Румбата

Мнениеот Be you » 04 Апр 2005, 08:47

Ако е единствено семейно жилище, се иска съгласие на другия съпруг независимо че не СИО.
Be you

Мнениеот dempy123 » 06 Апр 2005, 14:20

и аз мисля, че е така.
dempy123
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ