Здравейте колеги,
искам да попитам как смятате вие - дали при продажба на 1/2 идеална част от съсобствен имот е нужно съгласието на другият собственик И НА СЪПРУГАТА му или не (придобит е по време на брака и е СИО)?
На мен ми се струва, че трябва съгласието и на двамата.
И следващият въпрос, произтичащ от предходния:
дали съгласието на двамата трябва да се оформи в две отделни декларации, или в една обща за двамата?
Какво според вас трябва да е съдържанието й (просто преписване на законовия текст или друго - т.е. има ли нещо специфично?)
Смятам да ги заверя нотариално, въпреки че няма такова изискване в закона - какво ще кажете?
Предварително благодаря на всички отзовали се!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 15:57 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съгласие по чл. 33 ЗС
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съгласие по чл. 33 ЗС
Може и без декларация,ако съсобственика фигурира в нотариалния акт,като ДАЛ СЪГЛАСИЕ.
- галина
И двамата трябва да са, ако е СИО.
За нотариалната заверка - и аз така го правя по принцип.
Трябва да се опише: че им е предложено на цаната, на която ще се продава по Н.А.; ясно изявление, че не не искат да купят; да се индивидуализира тава, което ще се продава; ако в Н.А. има други условия трябва да се впишат и те.
Общо взето декларацията трябва почти припокрива съдържанието на Н.А., за да е ясно всичко и да няма после спорове.
За нотариалната заверка - и аз така го правя по принцип.
Трябва да се опише: че им е предложено на цаната, на която ще се продава по Н.А.; ясно изявление, че не не искат да купят; да се индивидуализира тава, което ще се продава; ако в Н.А. има други условия трябва да се впишат и те.
Общо взето декларацията трябва почти припокрива съдържанието на Н.А., за да е ясно всичко и да няма после спорове.
-
scribtor - Потребител
А ако имота не е СИО и е придобит от единия от съпрузите преди брака???
- Румбата
Ако е единствено семейно жилище, се иска съгласие на другия съпруг независимо че не СИО.
- Be you
и аз мисля, че е така.
- dempy123
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|