- Дата и час: 22 Ное 2024, 08:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ПОМОГНЕТЕ
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
ПОМОГНЕТЕ
въпроса ми е следния.До16.02.2005г.аз сам в болничен. На 17.02.2005г. би трябвало да съм на работа но не отивам.На 22.02.2005г.влизам в болница с патологична бременност.Съпругът ми уведомява фирмата за състоянието ми, а отговора е,че не ги интересува, защото още на 17.02.2005г. са ми прекратили трудовото правоотношение по взаимно съгласие, без да изразя вола за това. Подали са декларация в НОИ че вече не работя в тази фирма и не биха могли да променят нещата. Какъв е шанса да заведа дело срещу тях, имам ли право на това. Или по точно какав е шанса да спечелия едно такова дело? До какъв периот от време трябва да реагирам. Моля за съвет и бърз отговор. Благодаря Ви.
- Валерия
Re: ПОМОГНЕТЕ
имате шанс да спечелите. Със сигурност болничният трябва да ви е удължен. Намерете си адвокат.
- zvezda
- Потребител
За да се прекрати трудовото Ви правоотношение по чл.325, ал.1 - по взаимно съгласие, трябва да има писмена молба от Вас до работодателя Ви./ пълният текст е следния - " по взаимно съгласие на страните, изразено писмено. Страната, към която е отправено предложението, е длъжна да вземе отношение по него и да уведоми другата страна в 7-дневен срок от получаването му. Ако тя не направи това, смята се, че предложението не е прието" /. Щом Вие не сте писали такава молба, е незаконно прекратяването на това правно основание. Имате 2 - месечен срок от датата на прекратяването, да предявите исковата си молбата пред съответния районен съд/ където живеете и работите/, и да претендирате обективно съединените искове по чл.344, ал.1, т.1 и т.2 и т.3/ 1. признаване на уволнението за незаконно и неговата отмяна;2. възстановяване на предишната работа;3. обезщетение за времето, през което е останал без работа поради уволнението/. За трудови дела не се дължи държавна такса,т.е. производството ще Ви е безплатно. Поне за завеждането на иска от вас пред държавата. :-))
- Brita
Помислете, дали няма да ви атакуват, за това че не сте били на работа повече от 2 последователни дни, след изтичане на болничния - дисциплинарно уволнение. Много неизгодно за вас. Уредете си документи. Дори и при спешност, без последващи медицинкса документация, уведомяване на работодателя...
По взаимно съгласие, ще ги съборите, но за дисциплинарно..
По взаимно съгласие, ще ги съборите, но за дисциплинарно..
- Ant
При дисциплинарно уволнение не трябва ли първо да бъда наказана с по-лека санкция?
А работодателят ми беше уведомен от съпруга ми за моето състояние устно и той затова набързо е прекратил трудовото ми правоотношение.
А работодателят ми беше уведомен от съпруга ми за моето състояние устно и той затова набързо е прекратил трудовото ми правоотношение.
- Валерия
Браво, Валерия!!!
Точно така - не само че не могат да Ви уволнят дисциплинарно / т.е. могат да опитат, но първо съда трябва да ви възстанови, а според чл.194, ал.1 "Дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му", т.е. срока ще се погаси докато ви приключи делото, заведено от Вас/.Освен това, може междувременно да си набавите медицински документи, споменахте влизане в болница поради много неприятна причина, така че, работодателят ви ще е длъжен да ви плаща болничините 3 месеца след прекратяването на правоотношението. Съветвам Ви, и за това да си потърсите правата.
Точно така - не само че не могат да Ви уволнят дисциплинарно / т.е. могат да опитат, но първо съда трябва да ви възстанови, а според чл.194, ал.1 "Дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от 2 месеца от откриване на нарушението и не по-късно от 1 година от извършването му", т.е. срока ще се погаси докато ви приключи делото, заведено от Вас/.Освен това, може междувременно да си набавите медицински документи, споменахте влизане в болница поради много неприятна причина, така че, работодателят ви ще е длъжен да ви плаща болничините 3 месеца след прекратяването на правоотношението. Съветвам Ви, и за това да си потърсите правата.
- Brita
Shansat vi e mnogo goliam osobeno, ako ne ste podavali molba za napuskane po vzaimno saglasie ili ne ste se podpisvali varhu aneks kam tr. dogovor za prekratiavaneto mu po vzaimno saglasie. Tova che sa podali deklaratsia v NOI si e tehen problem (na rabotodatelia vi), ne vash.
Здравейте Валерия,
Заповедта Ви за прекратяване на трудвото Ви правоотношение е незаконосъобразна поради:
1. Липсва изразено писмено съгласие от ваша страна - можете да оспорите подписа върху заповедта, ако такъв има
2.Ако своевременно са Ви уволнили дисциплинарно считайки от 17.02.2005г, то тази заповед е също несъобразена с повелителните новели на Кт, тъй като такова наказание се налага при неявяване ан работа в ДВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ДНИ. Също така при налагане на това най-тежко наказание, работодателят е длъжен да съобрази - обясненията на страната, обстоятелствата , който са били причина за неизпълението на трудовите задължения.Моят съвет е :
1. Подайте Жалба до работодателят Ви срещу извършеното прекратяване. Той има право да отмени своето решение за налагане ан дисциплинарно наказание.( ако е наложено такова). Ако основанието за прекратяване не е изменено - след преценката на Албата, той може отново да Ви назначи на работа
2. Същевременно подайте Жалба до ОИТ за неспазване ан трудовото законодателство. Контролните органи също ще притиснат работодателят.
3. Ако и това действие се окаже без успех - едиснтвеният шанс е подаване ан иск в съда , който щше се разгледа при условията на бързото производство съгл. чл 126 а ГПК>
УСПЕХ!
МОНТЕСКИО
Заповедта Ви за прекратяване на трудвото Ви правоотношение е незаконосъобразна поради:
1. Липсва изразено писмено съгласие от ваша страна - можете да оспорите подписа върху заповедта, ако такъв има
2.Ако своевременно са Ви уволнили дисциплинарно считайки от 17.02.2005г, то тази заповед е също несъобразена с повелителните новели на Кт, тъй като такова наказание се налага при неявяване ан работа в ДВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ДНИ. Също така при налагане на това най-тежко наказание, работодателят е длъжен да съобрази - обясненията на страната, обстоятелствата , който са били причина за неизпълението на трудовите задължения.Моят съвет е :
1. Подайте Жалба до работодателят Ви срещу извършеното прекратяване. Той има право да отмени своето решение за налагане ан дисциплинарно наказание.( ако е наложено такова). Ако основанието за прекратяване не е изменено - след преценката на Албата, той може отново да Ви назначи на работа
2. Същевременно подайте Жалба до ОИТ за неспазване ан трудовото законодателство. Контролните органи също ще притиснат работодателят.
3. Ако и това действие се окаже без успех - едиснтвеният шанс е подаване ан иск в съда , който щше се разгледа при условията на бързото производство съгл. чл 126 а ГПК>
УСПЕХ!
МОНТЕСКИО
- monteskio
- Активен потребител
С цялото ми уважение към Брита и колегите от форума, погледнете чл. 194 от КТ. но не само ал. 1, а и ал. 3 - "Сроковете по ал. 1 не текат през времето, когато работникът или служителят е в законоустановен отпуск или участва в стачка" - тъй че не е късно за дисциплинарно уволнение, ако служителката е била до сега в болничен.
- михи
След като ТПО е вече прекратено на някакво основание,за каква дисциплинарна отговорност говорите ? Законоустановен отпуск се разбира когато работиш в предприятието,а не когато се съдиш. И болничен за минало време е напълно допустим,уредено е и от закона.
- 777
Вие уведомена ли сте по съответния ред за прекратеното трудово правоотношение, т.е. получили ли сте писмен документ (евентуално) заповед?
- boba
Михи,
Чети по-внимателно - трудовото правоотношение е прекратено от работодателя по взаимно съгласие! Е, питам аз, допустимо ли е , съществуващото правоотношение да бъде прекратено втори път със същият работник за същата работа в същото дружество?! Също така, ако сте прочели внимателно КТ, дисциплинарно наказание се налага за невявяване в два последователни дни. В гореописаният случай, работничката не се е явила само на 16-ти. От 17 е в болница.В този ред на мисли, налагането на дисцип. е неоснователно.
С добри мисли)))
MONTESKIO
Чети по-внимателно - трудовото правоотношение е прекратено от работодателя по взаимно съгласие! Е, питам аз, допустимо ли е , съществуващото правоотношение да бъде прекратено втори път със същият работник за същата работа в същото дружество?! Също така, ако сте прочели внимателно КТ, дисциплинарно наказание се налага за невявяване в два последователни дни. В гореописаният случай, работничката не се е явила само на 16-ти. От 17 е в болница.В този ред на мисли, налагането на дисцип. е неоснователно.
С добри мисли)))
MONTESKIO
- monteskio
- Активен потребител
boba,
poluchih si tr. knijka w koiato pishe che me oswobojdawat po chlen 325.1. dadoha mi zapowed da podpisha na koiato pikshe che az napuskam po vzaimno saglasie (koqto do momenta ne sam podpisala), a ako me pitate men az niamah nikakvo namerenie da napuska poradi edna malka podrobnost- che sam bremenna
poluchih si tr. knijka w koiato pishe che me oswobojdawat po chlen 325.1. dadoha mi zapowed da podpisha na koiato pikshe che az napuskam po vzaimno saglasie (koqto do momenta ne sam podpisala), a ako me pitate men az niamah nikakvo namerenie da napuska poradi edna malka podrobnost- che sam bremenna
- Валерия
19 мнения
• Страница 1 от 1
|
|