начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

интересен казус

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: интересен казус

Мнениеот adresat » 03 Ное 2004, 13:16

Текста не изисква да работят, а да са предназначени само за.............
adresat

Мнениеот лунатик » 03 Ное 2004, 13:33

ЗЧОХ регулира охранителната дейност извършвана по занятие и затова е възприет лицензионния режим - извършителите следва да са търговци. Но подхода предлаган от мен е лицето да се стресне обосновавайки се с това, че де факто той е превърнал своето "хоби" в занятие със "самонаемането" си да охранява съсобствения имот. И от там - вече е попаднал в ситуация да извършва дейност без необходимите разрешения. Като разбере, че минимума е 10 хил. лв. - сам ще си демонтира камерите.
лунатик

Мнениеот adresat » 03 Ное 2004, 13:43

Но ако този тарикат се посъветва с юрист ефекта ще е нулев. Колега, въпросът е че в правната уредба липсва наказателно- правна защита на това конституционно право- пореден парадокс в нашата иначе "правова държава". Ние търсим в момента " под вола- теле" за да защитим непрекосновенността на една личност и спокойствието на едно семейство. А само един законов текст може да реши всичките им неприятности. А за мен те са по характер от категорията на "престъпните", но само в моята представа, предвид п/па на законоустановеност на престъпленията.
adresat

Мнениеот лунатик » 03 Ное 2004, 13:50

Ами тогава - Конституцията - тя има непосредствено действие. Та според К:
Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.
лунатик

Мнениеот adresat » 03 Ное 2004, 14:23

Да ама по гражданско правен ред!!!!!
adresat

Мнениеот topuzanova » 03 Ное 2004, 14:25

С риска да вляза във " II-та категория колеги" съветвам ви, предвид бързината и ефективността на съдебната ни система ... нека клиента ви да си купи една въздушна пушка и да се само разправи с камерите .. а ако не може да стреля точно ...предлагам си услугите наплъно безплатно... защото вече съм минала по неговия път- имах една "хазяйка" - собственичката на парцела на който е построена кооперацията в която живея, ама я сложих на място. Между другото ако бях на неговото място щях да повикам две яки момчета и да прибера камерите - пък той после нека да ме съди.
topuzanova
Потребител

Мнениеот Иван » 03 Ное 2004, 14:37

Лунатик, и аз в първия момент се сетих именно за този текст. Но има един голям проблем-фактическия състав изисква да се докаже довършване на действието-филмиран, фотографиран, записван. Как да докажем, че камерата е работила и е записала клиента? Виновника може да каже: Сложих си я колкото да плаша евентуалните крадци, никога не съм я включвал...
Същия проблем стои и ако се позовем на първата алинея, доколкото тя изисква да е налице извършена незаконна намеса и посегателство. Смятам, че простото поставяне на една камера точно срещу прозорците и входа, без да се докаже че тя работи и записва, не е такава намеса и посегателство.
Сещам се все пак за нещо-ако се сезира прокуратурата с искане за упражняване на нейното правомощие по общия надзор за законност да извърши внезапна проверка с цел да установи дали работи камерата и кога, тогава би могло да се установи наличието на такова нарушение. Тогава обаче наказателноправния път отново е затворен-липсва престъпление. Прокуратурата би могла да разпореди отстраняването на камерата, и при неизпълнение да глоби виновното лице.
Следователно остава гражданскоправния път за защита.
Разбира се подкрепям идеята ти за отговорност по ЗЧОД.
Иван

Мнениеот p_dimitrova » 03 Ное 2004, 16:14

izobshto za kakva ohranitelna deinost govorim...4e zlobniq sysed v kraina smetka e naso4il kamerite kym sobstvenosta na klientyt ti bez nikoi da go e molil zatova!!!pri polojenie 4e naistina lipsva syglasieto na koito i da e ot dr sobstvenici????adski e absurdno
p_dimitrova
Младши потребител

Предишна

Назад към Съсобственост и делба