начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

СБ препоръчва закриване на половината юридически факултети

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: СБ препоръчва закриване на половината юридически факулте

Мнениеот галина » 24 Мар 2005, 19:07

КРАААААААААААААЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ!
галина

Мнениеот Пионерче » 25 Мар 2005, 00:32

sunshine_75@abv.bg,

много хубаво и логично (като цяло) мнение, но позволете ми да не се съглася.

Живеем в пазарно общество и пазарът определя. Според мен по принцип кандидат-студентски изпити в университетите не трябва да има. Всеки, които иска, трябва да може да посещава университета.
Единствено, поради ограничените ресурси на държавата за образование (а ресурсите винаги са оскъдни), трябва да има изпити за стипендии (държавна поръчка, дотации, наречете го както искате).
Всеки, който си плаща трябва да може да учи, а който иска друг да му плаща - той вече трябва да се постарае.
Единственото, което държавата може да прави, е да съветва. Тя има поглед върху образованието в Б-я и по света, може да си позволи да го анализира и тогава да насочи субсидии за "безплатно" образование в онези области, в които има нужда, а другите да посъветва, че, ако завършат нещо си, ще стоят гладни на пазара на труда.

Това бяха по-общи разсъждения.
Сега ще ви кажа, кое конкретно не ми харесва в логиката на мнението, но то е дребен дефект и е въпрос на обмисленост на процедурите (аз лично съвсем отскоро се замислям за това).
Съгласен съм, че трябва да се прецени
1. какъв е проблемът - некомпетентост и излишък
2. какво трябва да бъде на негово място - компетентост и ограничение, но да има възможност за избор
3, 4, 5. какви са методите и средствата - да се регулира образованието и броя
6. (това е допълнение и е по принцип) критерий за оценка на резултата и възможност за корекции

Ако аз, Иванчо и Драганчо сме длъжни да произведем даден детайл, то е достатъчно да ни се даде срок и характеристики на детайла. Така се хабят по-малко ресурси, отколкото да се прави контрол и на начина на изработване - аз може да ползвам машина, а Иванчо да го направи на ръка. Важното е детайлът да е качествен и налице в определеното време.

Всичко това образно идва да покаже, че междинните проверки не са необходими. (Например някой може да научава нещо за 5 минути, а друг за 5 часа, не е нужно обаче да караме всички да стоят по 1 час.) Контролът за качество трябва да се осъществява на изхода.

В нашия случай - държавата трябва да контролира излизащите юристи, а работа на самите ст уденти и на университетите е, как те ще се обучават.
Проверката на входа е излишна, не само от гледна точка на *пазара и чов. права*, както писах по-горе, но и от гледна точка на целесъобразността. Без контрол на края на следването не може да минем, но всички останали прегради са излишни.

(С тези разсъждения можем да стигнем и по-нататък, но това вече ще звучи еретично. Даже не е задължително да си посещавал университет, за да получиш диплома по право - дълъг стаж в кантора и самообразование, например би дало възможност за придобиване на знанията И по друг начин. Но сега не е мястото да достигаме до крайности.)

Така че според мен Ваши точки 3.4 и особено 3.5. са напълно достатъчни принципно. Даже изпитът не трябва да е само жесток, но и мъчителен :) . Ако целта ни е държавата да гарантира, че ще има качествени юристи.

Всичко останало ще го направят университетите (автономни), които държат на името си. Те ще се организират вътрешно така, че да на допускат успеваемостта на питомниците им на теор-практ. изпит да е по-ниска от определен конкурентостособен процент.

Ще се радвам, ако ме опровергаете, показвайки ми, къде греша, въобще ще се радвам на дискусия.

И последно, относно изказването от СБ, ако държавата наложи ограничения, то те трябва да са към броя на субсидираните бройки, а не към броя на университетите - те сами ще западнат. Иначе териториалната разпръснатост на кампусите е добре дошла.
Пионерче

Мнениеот Пионерче » 25 Мар 2005, 00:44

Допълнение:

Университетът може да си тества контингента всеки ден, ако иска, но това не е работа на държавата. (Макар че според мен така се прецакват тези, които биха се засилили в учението в последствие, а и си плащат на университета).

Периодично тестване може да има на тези, които са стипендианти или държавна поръчка, за да не хвърля държавата пари на вятъра. Този държавен контрол се основава на това, че се дават пари и важи за всички специалности, а не е контрол по отношенеи на това, кой да е юрист.

Пропуснах и да повторя една друга моя теза, от едно друго мое мнение - за периодичната атестация на адвокатите - можете да се поровите, ако искате.
Пионерче

Мнениеот sunshine_75 » 25 Мар 2005, 10:22

Боже, доживях най-после нещо конструктивно!!!! Благодаря, Пионерче!! Приемам напълно "дообогатяването" на позицията ми. Радвам се, че съм разбрана... Радва ме дори факта на несъгласието Ви. Въпросът беше за принципът-не смея да се считам готова достатъчно за цялостно изграждане на стратегията. Не се притеснявам да призная, че на мен самата ми липсва достатъчно опит, практика и рутина. Изводите ми са базирани на някакви си три години професионален опит (в държавна институция и банка) и наблюдения на процесите в системата, които са крайно недостатъчни за горното.
Факт е, че професията на юриста-в която и сфера да работи, е "занаят" за самотници. Напърно съм съгласна с Вас по отношение на начина за придобиване на знания. Просто схемата и разсъжденията ми бяха между две ипотеки-чак сега можах да видя реакциите на колегите. Благодаря на всички. Надявам се на повече такива опоненти....
ЛЕКА И СПОРНА НА ВСИЧКИ КОЛЕГИ!!
sunshine_75
Потребител

Мнениеот empl » 26 Мар 2005, 14:41

pravi ste che ne e rabota na SB da preporycva takiva neshta, no naistina devalvacia na juridicheskoto obrazovanie e nalice :( i tova sa potyrpevshi horata koito razchitat na uslugite na takiva juristi :(
empl

Мнениеот х » 26 Мар 2005, 19:56

Гергано,добре че е мъжа ти, иначе гладна ще умреш! И не ми се перчи с работата която имаш,защото знаем как я имаш.Като си толкова умна кажи в кой Пуц си завършила?
х

Препоръчвам Световната банка да се закрие

Мнениеот stavrev » 27 Мар 2005, 19:58

Тъй като тази чуждестранна институция постоянно се бърка в живота на българите /чудя се защо/, аз на свой ред реших да им препоръчам да се закрият, тъй като констатирах ниско ниво на работата й в България.Уволнение!
stavrev
Потребител

Re: Препоръчвам Световната банка да се закрие

Мнениеот ============== » 28 Мар 2005, 10:54

==================
==============

Мнениеот Таралан Кольо » 28 Мар 2005, 11:53

Не половината, а всички с изключение на тези в СУ и Великотърновския да се закрият!
Таралан Кольо

Мнениеот 234 » 28 Мар 2005, 14:48

Май всеки защитава университета който е завършил.
234

Мнениеот vassiliy » 29 Мар 2005, 08:37

Napalno normalno e v edna totalitarna dar6ava-Bulgaria da ima i edin urid.fakultet CU.
Nie znaem kakva uristprudensia ni ostaviha starite - golemi uristi na Narodna Republika Bulgaria.
Koi zae vsi4ki otgovorni postove v BCC , OC, PC.
Nali vsi4ki vie biahte ot CU t.e. nai dobrite profesionalisti, kakvo nasledstvo ni ostavihte.
Ne se assoc. s vidnite BG uristi , vaspitanici na CU funkcionira6t do 1949 g., te niamat ni6to ob6to s vas/ s niakoi izklu4enia/
Napalno normalno e sledvaiki demokrati4nite promeni da se dade pravo na izbor i vazmo6nost za izu4avane na spec.PRAVO na vsi4ki , koito 6elaiat tova.
Tazi nova valna uristi / vkl.ot CU , s uva6enie / ca novoto bade6te i nade6da na Bulgaria.
vassiliy
Младши потребител

Мнениеот lazar_petrov » 29 Мар 2005, 09:04

Da gi zakriqt, ama naistina - ne samo polovinata, ami vsichki bez nashiq, t.e. bez FAKULTETA NA UNIVERSITETA. Seshtaite se za kakvo govorq. Shtoto edin e SU, a ostanaloto e .... maini-maini. Ne che i nie ne sme cvete za mirisane, NAPROTIV, ama pone sme malko PO-! ot ostanalata sbirshtina. Ne moje, edva li ne kuco-kioravo i sakato da otvarq juridicheski fakultet. Ami da vzemat i v Gorno Nanadolnishte da otvorqt - i posle zashto ima bezrabotni <DA, IMA> juristi!!!

Ama molq vi se. Na taq dyrjava da ima maximum 1 fakultet - i tova na byde JuF na SU. Tam da vlizat nai-kadyrnite i nai-dobrite. A ne - da mi kazvat i da mi pokazvat diploma ot PU, UNSS, NBU i neznam si oshte kolko tam sa juridicheskite fakulteti - i da mi se biqt v gyrdite - vidite li - kolko sme dobri i t.n.

"Dura lex, sed lex"
lazar_petrov
Младши потребител

Мнениеот Tessу » 29 Мар 2005, 18:42

Да ги закриялизначи! Но я ми кажи ти освен , че си завършил СУ с какво повече можеш да се похвалиш? Ако си толкова добър защо не докажеш това пред клиентите си или в съда?
Факт е, че в този форум всеки втори човек се представя за такъв какъвто не е. Факт е че и в България всеки се прави по- велик от всички останали. Така че много е вероятно е и ти който така се величаеш че си от СУ да не си нищо особено като юрист.
Но това не ти пречи да се заяждаш с другите факултети - с какво ти пречат те? Аз знам с какво - в тях има юристи, които може би те превъзхождат в много отношения и ти се боиш от тях защото са много "лоша" конкуренция, нали? Но какво да се прави, такъв е живота.....
А даваш ли си сметка че тези юристи , които не са от СУ и са успели да се реализират успешно , могат само да се чудят и подсмиват на нелепото ти изказване. Явно твоята злоба и омраза ти пречат да осъзнаеш това. Но нищо - продължавай така, разнообразяваш форума!
Tessу

Мнениеот stavrev » 30 Мар 2005, 17:56

Абе,всичките коментирате кой факултет бил по-добрият и кой трябва да се закрие за сметка на друг. но никой не се сеща да попита к`ви са тия другари от Световната банка, че да казват на българската държава какво да прави с образованието си. Нещо техен протекторат ли сме,що ли?Каква е праваната връзка на България с тези лихвари? Да не би Бог да говори чрез устите на някое чиновниче от тази институциия?Ъ?
stavrev
Потребител

Мнениеот Тоти » 10 Апр 2005, 21:20

Мога да ви кажа , че на СУ само името му остана!!!
Всички преподаватели които идват в моя факултет казват че нивото много е паднало и безкрайно се разочароват! Факт е , че същата изпитна комисия за държавните изпити от СУ беше и в моя факултет! и какъв беше резултат? имахме 30% скъсани , след това преподавателите заявиха че в СУ е имало 70% скъсани!!! На къде сте тръгнали скъпи софиянци!!!! Вижте си първо вашия факултет и тогава гледайте останалите! Вие виждате в тях просто КОНКУРЕНТИ ! Но аз не съм съгласен да се закриват факултети а само да се намалят бройките за прием! Предполагам ще се съгласите, че в СУ няма нужда от 230 редовни студенти годишно , докато в другите факултети 50-60!
Тоти

Мнениеот донна2 » 10 Апр 2005, 21:25

То няма да е зле да закрият СУ особенно след последните расъждения на някои лица завършили там .
донна2

Мнениеот Enigma » 10 Апр 2005, 21:44

Аз имам подобна идея (без да коментирам качествата на отделните университети) - закрива се държавната поръчка и се въвежда единен приемен тест от Мин. образованието. Като баланс се предвиждат определен брой държавни стипендии за отличниците при този тест, ако не могат да финансират сами следването си.

Задължават се най-сетне всички правни факултети да имат нужния брой хабилитирани преподаватели на основен трудов договор.

Въвежда се жесток единен тест вместо практико-теоретичен изпит.

За нула време ще останат само конкурентноспособните, а такива на практика ще са не повече от 2-3.
Enigma

Мнениеот донна2 » 10 Апр 2005, 21:47

и системата на кредитите
донна2

ПредишнаСледваща

Назад към Взаимопомощ